Nähdäänkö REIT-osakkeissa pian pohjakosketus?

REIT-yhtiöiden osakekurssit ovat kokeneet merkittävän kolauksen korkotason noustua nopeasti. Koronnostojen päättyminen voi kuitenkin aiheuttaa sektorilla käänteen. Esittelyssä pari mielenkiintoista REIT-yhtiötä!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

REIT-yhtiöiden osakekurssit ovat kokeneet merkittävän kolauksen korkotason noustua nopeasti. Koronnostojen päättyminen voi kuitenkin aiheuttaa sektorilla käänteen. Esittelyssä pari mielenkiintoista REIT-yhtiötä!

REIT-osakkeet ovat kärsineet nousevassa korkoympäristössä

Korkotason noustua nopeasti REIT-yhtiöiden osakekurssit ovat ottaneet merkittävän tasokorjauksen alaspäin. Korkotason nousu laskee REIT-yhtiöiden kiinteistöjen käypää arvoa. Velkarahoitus on keskeinen osa REIT-yhtiöiden liiketoimintamallia, jolloin korkojen noustessa korkokulut kasvavat nopeasti.

Lisäksi REIT-yhtiöiden osakkeet ja niiden maksamat osingot olivat pitkään korvike korkosijoituksille. Nyt sijoittajat voivat saada vastaavan tulovirran korkosijoituksista ilman liiketoimintariskejä. Etätyön ja verkkokaupan kasvun myötä toimisto- ja kauppakiinteistöjä omistavien REIT-yhtiöiden osakekurssit ovat laskeneet merkittävästi.

Muun muassa amerikkalaispankki J.P. Morganin säännöllisesti julkaiseman markkinakatsauksen mukaan REIT-yhtiöt ovat historiallisesti parhaiten tuottanut omaisuusluokka. Tämän vuoden aikana REIT-sektori on kuitenkin tuottanut heikoiten. REIT-yhtiöiden osakkeita kattavasti kuvaava Vanguard Real Estate ETF:n arvo on lipunut vuosina 2019 ja 2021 nähdyille tasoille.

Vanguard Real Estate ETF:n viiden vuoden tuotto.
Lähde: TradingView

Valtionlainan ja kiinteistösijoitusten välinen tuottoero historiallisen matala

Ero Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionlainan koron ja kiinteistösijoituksista saatavan tuoton välillä on korkojen nousun vuoksi painunut historiallisen alhaiseksi. Palautuakseen kohti keskiarvoa joko kiinteistöjen hintojen on laskettava, vuokrien noustava tai ohjauskoron laskettava. Yhdysvalloissa liikekiinteistöjen hinnat ovat Green Street Advisorsin mukaan laskeneet yli 16 prosenttia takaisin koronaa edeltävälle tasolle, ja hintojen lasku on tasaantunut.

Valtionlainojen ja kiinteistöjen tuottoprosentti on historiallisen alhaalla. Toimistoja lukuun ottamatta vuokrausasteet ovat pysyneet vahvoina. Lähde: J.P Morgan

Mikäli Yhdysvaltain keskuspankki lopettaa koronnostot ja alkaa laskea ohjauskorkoa, voi käänne REIT-yhtiöiden osakekursseissa olla käsillä. Kiinteistösektorilla ei olla ainakaan vielä nähty merkittävää operatiivista heikkoutta. Toimistoja lukuunottamatta erilaisten kiinteistöjen vuokrausasteet ovat toistaiseksi kehittyneet suotuisasti.

REIT-yhtiöitä seuraavan Hoya Capitalin mukaan 52 prosenttia REIT-yhtiöistä nosti kassavirtaohjeistustaan ja 28 prosenttia laski ohjeistustaan kuluvan vuoden toisella neljänneksellä. Tosin ohjeistusta nostaneiden yritysten osuus väheni ja laskeneiden osuus nousi verrattuna edelliseen vuosineljännekseen. Parhaimpien REIT-yhtiöiden taseet ovat historiallisen vahvoja kestämään vaikeampienkin aikojen ylitse.

Parhaat REIT-yhtiöt osaketyökalusta

Kansainvälisen osaketyökalun kymmenen parhaan REIT-yhtiön joukosta löytyy useita varteenotettavia osakepoimintoja riskiä sietävälle sijoittajalle.

Listan kärjessä on Vici Properties, joka omistaa pääasiassa kasinokiinteistöjä Yhdysvalloissa, mukaan lukien kuuluisan Caesars Palacen Las Vegasissa. Vaikka Vicin osakekurssi on noussut viime vuosina voimakkaasti, osake on edullisempi kuin viisi vuotta sitten. Sen osake arvostetaan 13 kertaa suhteessa oikaistuun kassavirtaan. Vicin velat ovat lähes kokonaan kiinteäkorkoisia ja niiden keskimääräinen maturiteetti on yli kuusi vuotta. Vici on raportoinut vierailujen määrän pysyneen vahvalla tasolla läpi koko vuoden.Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI
Sinua voisi kiinnostaa
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
NoHon Sveitsin yritysosto osui kultasuoneen – analyysi
Sijoittajan valinnat