Sirusuunnittelija Armin listautuminen – vuoden 2023 suurin IPO?

Sirusuunnittelija Arm listautui onnistuneesti. Miten kurssi on kehittynyt listautumisen jälkeen? Minkälainen yhtiö on Arm Holdings ja kannattaako siihen sijoittaa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Sirusuunnittelija Arm listautui onnistuneesti. Miten kurssi on kehittynyt listautumisen jälkeen? Minkälainen yhtiö on Arm Holdings ja kannattaako siihen sijoittaa?

Arm Holdingsin listautuminen

Korkeiden korkojen, inflaation ja markkinoiden epävarmuuden ympäristössä Arm Holdings ja sen emoyhtiö SoftBank toteuttivat yhden viime aikojen merkittävimmistä listautumisista. Vaikka nimi saattaa olla tuttu teknologiainvestoijille, erityisesti puolijohdealalla toimiville, monet eivät välttämättä tunne Armia yrityksenä. Osakekauppa alkoi Armin listautuessa torstaina 14.9.

Arm haki listautumisannilla yli viittä miljardia dollaria listautumishinnan ollessa 51 dollaria osakkeelta. Armin arvostus oli annissa noin 70 miljardia dollaria. Bloombergin tietojen mukaan Armin anti ylimerkittiin 10-15 kertaisesti. Armin ympärillä oleva hype on osa tekoälybuumia, joka on nostanut muun muassa Nvidian kurssia tänä vuonna yli 200 prosenttia.

Softbank halusi muutama vuosi sitten myydä Armin Nvidialle, mutta kauppa kaatui Yhdysvaltojen kilpailuviranomaisten vastustukseen. Softbank myy annissa noin 10 prosenttia Armin osakkeita.

Mikä on Arm Holdings?

Arm on puolijohdeyritys, joka suunnittelee ARM-pohjaisia ​​prosessoreita. ”ARM” on lyhenne sanoista ”advanced RISC machines”. RISC tarkoittaa ”reduced instruction set computer”, erityistä tyyppiä tietokonearkkitehtuuria, joka on suunniteltu yksinkertaistamaan tapaa, jolla tietokoneet saavat koodin, joka saa ne toimimaan. Yritys keskittyy pääasiassa CPU-suunniteluun (keskusyksikköihin), vaikka se on laajentunut myös GPU:iin (grafiikkaprosessoriyksiköihin).

Armin tuotteet ovat suosittuja siruvalmistajien keskuudessa, koska ne ovat innovatiivisia, tehokkaita ja kustannustehokkaita. Tavallisille kuluttajille Arm on tuntematon yritys, mutta lähes kaikista yleisimmistä mobiililaitteista löytyy Armin suunnitelmia prosessoreita. Armin prosessoreita on muun muassa Qualcommin, Samsungin ja Applen laitteista. Arm valmistaa myös yksiköitä, jotka ovat erikoistuneita toimintoja varten tyypillisten kulutustuotteiden ulkopuolella.

Armin talous

Armin talous on terveellä pohjalla. Yhtiön voitot ovat kasvaneet kolmen vuoden aikana keskimäärin 16,2 % vuodessa. Keskimääräinen bruttomarginaali on 95 %, joka on poikkeuksellisen korkea teknologiayritykselle.

Armin liiketoiminta

Arm ei valmista omia tuotteitaan. Sen sijaan Arm ansaitsee rahaa lisensoimalla suunnittelunsa muille yrityksille, jotka sitten rakentavat ja toteuttavat nämä prosessorit omiin tuotteisiinsa.

Esimerkiksi TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) ja Intel valmistavat siruja suunnittelun lisäksi. AMD ja Nvidia ovat tunnettuja nimiä, mutta kumpikaan ei valmista suunnittelemiaan tuotteita vaan ovat ulkoistaneet sirujen tuotannon kolmansille osapuolille. Suurin valmistaja onkin juuri taiwanilainen TSMC.

Nvidia keskittyy pääasiassa grafiikkaprosessoriyksiköihin eli GPU:ihin, kun taas ARM ja Intel keskittyvät pääasiassa CPU:iin, vaikka ne ovat laajentaneetkin valikoimaa GPU-puolelle.

Armin ankkurisijoittajat

Osakeanneissa ankkurisijoittaja on strateginen tukija, joka ostaa osuuden ennen annin aloittamista. Ankkurisijoittajan ostama määrä on yleensä suuri noin 10-50 prosenttia listautumisessa tarjottavista osakkeista. Sijoittajat ovat usein suuria toimijoita alalla, jossa listautuminen järjestetään. Joten käytännössä ankkurisijoittaja tarjoaa kahdenlaisen tuen: taloudellisen ja psykologisen. IPO:n arvostusta tuetaan ostetuilla osakkeilla, ja itse IPO-päätös vahvistetaan ankkurisijoittajan osallistumisella.

Armin ankkurisijoittajat edustavat huippuluokan teknologiayritysten kärkeä. Forbesin vahvistamaton lista Armin ankkurisijoittajista on seuraava:

 • Alphabet (Google)
 • Samsung
 • Apple
 • Microsoft
 • TSMC
 • Intel
 • Nvidia

Onko listautumisiin sijoittaminen kannattavaa?

Tilastot viime vuosien hypetetyistä kansainvälisistä listautujista ovat pääosin karua luettavaa. Harvan osakkeen kurssi on listautumishinnan yläpuolella. Hypen ansiosta osakkeet ovat usein nousseet listautumisen jälkeen, mutta sitten nousevien korkojen markkinaympäristö on puhaltanut IPO-osakkeista ilmat pihalle. Muutama vuosi sitten useiden pienien sähköautoyhtiöiden kurssit nousivat rajusti buumin yhteydessä, mutta ovat sittemmin lasketelleet IPO-hinnan alapuolelle. Teslan haastajaksi kuvattu Rivian on laskenut 2021 marraskuu IPO-hinnasta yli 70 %.

Woltin ostanut Doordash listatautui joulukuussa 2022 samalla, kun koronapandemian aiheuttama kotiinkuljetusten räjähdysmäinen kasvu nosti myös yhtiön arvostustasoa. Doordash on laskenut IPO-hinnasta 20 %.

Miten Ipot ovat tuottaneet? kuva: Reuters

Kuva: Reuters & LSEG

Armin onnistunut listautuminen avaa oven uusille IPOille

Arm aloitti pörssissä vahvasti ja nousi 24,7 % ensimmäisenä pörssipäivänä. Heti pörssin avauksesta Armin osaketta ostaneet pääsivät myös voitolle, sillä päätöskurssi 63,59 dollaria oli avausta noin 6 dollaria korkeampi. Osake on sen jälkeen valunut muun puolijohdesektorin osakkeiden mukana, mutta on edelleen listautumishinnan yläpuolella.

Armin onnistunut listautuminen oli tärkeää jäissä olleelle listautumismarkkinalle. Ennakoimme, että USA:ssa nähdään seuraavan 6 kuukauden aikana muitakin mielenkiintoisia IPO:ja. Suomessa listautumismarkkina on edelleen jäissä. Tähän ei ole luvassa helpotusta ennen kuin kotimainen pörssimme kääntyy myötätuuleen.

Miten sijoittaa Armin osakkeeseen?

Armin osaketta voi ostaa Nasdaqin pörssistä niiltä välittäjiltä, joiden kautta on mahdollisuus sijoittaa USA:n pörssiin.

Yksi vaihtoehto on eToro, josta Armin osaketta voi ostaa nollakuluilla. Suosittelemme tutustumaan yhtiöön huolella ennen siihen sijoittamista ja katsomaan ensimmäisen päivän pörssireaktiot.

Katso Armin kurssi & avainluvut eTorosta* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.
 • Avaa eToroon tili: rekisteröityminen on ilmaista
 • Hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja ja rekisteröidy alla olevan linkin kautta.
 • Tee ensimmäinen talletus.
 • Voit aloittaa kaupankäynnin 50 dollarilla
 • Sijoittaja.fi:n kansainvälisiin sijoitussalkkuihin minimisijoitus on 500 dollaria
 • Voit käydä kauppaa osakkeiden ja ETF:ien lisäksi myös monissa muissa omaisuusluokissa
Avaa tili eToroon* eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 74 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille. Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees..

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat