Analyysi: Mandatumin osake aloitti pörssissä nihkeästi – tarjoaa ostopaikan

Osittaisjakautumisessa erkautuneen Mandatumin osakkeeseen kohdistui raju myyntipaine ensimmäisenä pörssipäivänä. Kannattaako osakkeen lasku hyödyntää? Lue analyysi!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Osittaisjakautumisessa erkautuneen Mandatumin osakkeeseen kohdistui raju myyntipaine ensimmäisenä pörssipäivänä. Kannattaako osakkeen lasku hyödyntää? Lue analyysi!

Mandatumin osakkeessa myyntipainetta hurjalla vaihdolla ensimmäisenä pörssipäivänä

Mandatumin osake aloitti pörssitaipaleen mollivoittoisesti. Ennakkoarvailuissa osakkeen hinnaksi määritettiin noin 4,5 euroa. Kaupankäynti kuitenkin aloitettiin alle neljällä eurolla ja päivän päätöskurssi oli 3,67 euroa. Osaketta vaihdettiin ylivoimaisesti eniten koko Helsingin pörssissä. Vaihto oli peräti 226 miljoonaa euroa, kun seuraavalla (Sampo) vaihto oli 76 miljoonaa ja kolmannella (Nordea) 50 miljoonaa. Nokiaa vaihdettiin 37 miljoonalla. Mandatumin markkina-arvo on 1,8 miljardia euroa ja se on alle kymmenesosa muihin vaihtokärjen osakkeisiin verrattuna.

Mandatumin osakkeen ensimmäin pörssipäivän kurssi, lähde Nordnet

Mandatum irrotettiin Sammosta omaksi pörssiyhtiöksi

Sampo-konsernin hallitus ilmoitti vuoden 2022 joulukuun alussa aloittavansa strategisen arvioinnin sen tytäryhtiön, henkivakuutusliiketoimintaa sekä vakuutuksellista varainhoitoa harjoittavan Mandatumin suhteen. Sammon suurimmat sijoitukset If, Topdanmark ja Hastings ovat kaikki vahinkovakuuttamiseen keskittyviä yhtiöitä, kun taas Mandatum keskittyy varainhoitoon ja henkivakuuttamiseen. Sampo näki järkevänä keskittyä vain vahinkovakuuttamiseen, minkä takia Mandatum ei soveltunut enää osaksi Sampoa.

29.3.2023 Sampo Oyj tiedotti tavoittelevansa Mandatumin listaamista Helsingin pörssiin ja yhtiön eriyttämistä Sampo-konsernista. Päätös vahvistettiin Sammon yhtiökokouksessa 17.5.2023. Osittaisjakautumisessa kaikki Mandatum Holding Oy:n osakkeet ja niihin liittyvät varat ja velat siirtyvät selvitysmenettelyttä jakautumisessa perustettavalle yhtiölle, Mandatum Oyj:lle. Sammon osakkeenomistajat saavat jokaista omistamaansa Sammon osaketta kohti yhden Mandatumin osakkeen. Mandatum irrotettiin omaksi yhtiökseen 1. lokakuuta. Kaupankäynti Mandatumin osakkeilla alkoi Helsingin pörssin päälistalla 2.10.2023, kaupankäyntitunnuksella MANTA.

Teimme Mandatumin listautumisesta myös SIJOITTAJA -podcastin jakson. Kuuntele tuore jakso Spotifyssa!

Mandatumista heti Suomen viidenneksi omistetuin yhtiö

Sampo on Suomen neljänneksi suosituin pörssiyhtiö omistajien lukumäärällä mitattuna. Sammolla on hieman yli 200 000 suomalaista yksityishenkilöä omistajina. Vain Nordealla, Nokialla ja Fortumilla on muutamia kymmeniä tuhansia omistajia enemmän. Sammon osakkeenomistavat ovat siis saamassa yhden Mandatumin osakkeen jokaisesta Sammon osakkeesta. Mandatumista tulee siten yhtä omistettu osake kuin Sammosta omistajamäärällä mitattuna.

Osittaisjakautumisella ei kerätä uutta pääomaa

Mandatumin osittaisjakautumisella ja listautumisella ei kerätä uutta pääomaa, eikä yhtiön entinen emoyhtiö Sampo myy Mandatumin osakkeita. Täten osakkeelle ei myöskään aseteta listautumishintaa. Mandatumin osakekurssi määräytyy yhtiön johdon mukaan normaalissa pörssikaupankäynnissä.

Miten saatua Mandatumin osaketta verotetaan?

Sampo on pyytänyt verottajalta etukäteen päätöstä osittaisjakaumisen suhteen, ja verohallinnon sitovan päätöksen mukaan jakautuminen on veroneutraali eli jakautumisesta ei koidu välittömiä veroseuraamuksia Sammon osakkeenomistajille, jotka ovat suomeen verovelvollisia. Myyntivoittoa tai -tappiota verotetaan kuitenkin normaalisti siinä vaiheessa, kun uuden osakkeen omistaja myy saamansa Mandatumin osakkeet. Toki osakesäästötilillä verotus realisoituu vasta kun varallisuutta nostetaan pois tililtä.

Myyntivoittoa tai -tappiota laskettaessa tulee tietää osakkeen hankintameno. Osittaisjakautumisen myötä Sammon osakkeen hankintameno jakautuu Sammon ja Mandatumin kesken. Sammon sijoittajasuhdepäällikön Mirko Hurmerinnan mukaan jakosuhde perustuu yhtiöiden nettovarallisuuden jakosuhteeseen jakautumishetkellä. Tällöin kummankin osakkeen hankintameno lasketaan ennen jakautumista ostetun Sammon osakkeen hankintamenosta suhteessa nettovarallisuuden jakautumiseen Sammon ja Mandatumin välillä. Vaihtoehtoisesti jakosuhde voidaan Hurmerinnan mukaan määritellä osakkeiden käypien arvojen perusteella, mikäli tämä poikkeaa merkittävästi nettovarallisuuden jakosuhteesta.

Sampo odottaa Verohallinnon antavan ohjeistuksen ja vahvistavan hankintamenon jakosuhteen arviolta kahden kuukauden kuluessa jakautumisesta

Millaiselta sijoitukselta Mandatum Oyj:n osake vaikuttaa?

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Kuuntele aiheesta myös SIJOITTAJA -podcast:

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat