Analyysi: Viaplayn tulosvaroitus romahdutti kurssin – tekeekö osake netflixit?

Viaplay Group antoi tulosvaroituksen ja osakekurssi romahti. Näin kävi vuosi sitten myös Netflixille, jonka osakekurssi on noussut jo yli 100 %. Käykö sama Viaplaylle?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Viaplay Group antoi tulosvaroituksen ja osakekurssi romahti. Näin kävi vuosi sitten myös Netflixille, jonka osakekurssi on noussut jo yli 100 %. Käykö sama Viaplaylle?

Viaplay Group

Viaplay Group (entiseltä nimeltään Nordic Entertainment Group, NENT) on ruotsalainen mediakonserni, jonka tuote on Viaplay -suoratoistopalvelu. Vuonna 2019 yhtiön osake listattiin Tukholman pörssiin. Vasta viime vuoden toukokuussa yhtiö brändäsi itsensä uudestaan, ja muutti nimensä suoratoistopalvelunsa mukaisesti Viaplay Groupiksi (VPLAY).

Yli 1 500 henkilöä työllistävä ja yli 30 markkinoilla toimiva Viaplay tarjoaa suoratoistopalvelunsa lisäksi kaupallista tv- ja radiosisältöä Pohjoismaissa. Viaplaylla on myös oma tuotantoyhtiönsä, Viaplay Studios, joka tuottaa suoratoistopalveluun elokuvia ja sarjoja. Yhtiön suurin vetonaula on kuitenkin urheiluun keskittynyt V Sport, joka esittää Pohjoismaissa merkittäviä kansainvälisiä urheilukilpailuja. Palvelusta voi seurata esimerkiksi NHL:ää, Formula 1 -kilpailuja sekä Englannin Valioliigaa.

Viaplay antoi tulosvaroituksen – ohjaus vuodelle 2023 uusiksi, taloudelliset tavoitteet peruttu

Muiden mediayhtiöiden tavoin Viaplay Groupin osake kärsi viime vuoden karhumarkkinassa, mutta vuoden 2022 lopulla ja alkuvuonna 2023 kurssin suunta näytti kääntyneen. Optimistiset odotukset meneillään olevasta tilikaudesta saivat kuitenkin kylmää kyytiä maanantaina 5.6.2023, kun Viaplay Group antoi tulosvaroituksen vähän reilu kuukausi ennen puolivuosikatsaustaan.

Tulosvaroituksen viesti oli kaikin puolin karu – Viaplay ilmoitti Q2-tuloksen olevan reilusti tappiollinen, minkä lisäki yhtiö laski ohjaustaan vuodelle 2023 sekä perui pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa. Uuden ohjauksen mukaan Viaplay arvioi sen orgaanisen liikevaihdon kasvun olevan kuluvana vuonna 16-17,5 % (aiemmin 24-26 %). Myös koko vuoden liiketuloksen arvioidaan jäävän tappiolliseksi. Viaplayn mukaan tulosvaroitus johtuu pitkälti heikentyneestä markkinatilanteesta, jossa noussut hintataso on laskenut suoratoistopalvelun kysyntää sekä pienentänyt mainosmyyntiä.

Kysynnän laskemisen kattamiseksi Viaplay on muun muassa nostanut palveluidensa hintaa. Tämän lisäksi yhtiö on ryhtynyt leikkauksiin kannattavuuden parantamiseksi. Tulosvaroitustiedotteessa Viaplay kuitenkin ilmoitti toimien vaativan odotettua enemmän aikaa, mikä näkyy yhtiön Q2-tuloksessa. Viaplay arvioikin sen Q2 liiketuloksen jäävän 250-300 miljoonaa kruunua tappiolliseksi. Aiemmin yhtiö arvioi liiketuloksen olevan noin 350 miljoonaa kruunua positiivinen.

Toimitusjohtaja vaihtoon

Maanantain tulosvaroituksen yhteydessä Viaplay ilmoitti myös yhtiön toimitusjohtajan Anders Jensenin jättäytyvän pois tehtävistään. Vuodesta 2018 asti toimitusjohtajana toiminut Jensen kommentoi tiedotteessa nykyisten haasteiden myötä hänen irtisanoutumisensa olevan yhtiön parhaaksi.

Tulosvaroitustiedotteessa Viaplay totesi sen hallituksen hyväksyneen Jensenin eroamisilmoituksen. Hänen paikalleen yhtiön hallitus on jo nimittänyt MTG Groupin entisen toimitusjohtajan Jorgen Madsen Lindemannin. Tiedotteen mukaan Lindemann aloittaa tehtävänsä välittömästi.

Heikon makrotaloudellisen tilanteen, sekä toimitusjohtajan vaihdon takia Viaplay ilmoittikin luopuvansa vahvaan kasvuun tähdänneistä, pitkän aikavälin taloudellisista tavoitteistaan. Yhtiö sanoi tiedotteessa pyrkivänsä informoimaan uusista keskipitkän aikavälin tavoitteistaan puolivuosikatsauksen yhteydessä.

Viaplayn osake laski tulosvaroituksen myötä yli 60 %

Viaplayn tulosvaroitus tuli markkinoille täysin puun takaa. Vielä huhtikuun 25. päivä yhtiön johto kommentoi vuoden 2023 alkaneen ohjauksen mukaisesti, viitaten vahvaan momenttiin epävarmuustekijöistä huolimatta. Viaplayltä nähtiin tulosvaroitus myös viime vuonna, joten pessimistisimmät sijoittajat todennäköisesti suhtautuivat osakkeeseen hieman varoen. Varoituksen jälkeen Viaplayn osake romahti maanantain aikana 62,3 %.

Viaplayn osakekurssi kuluvana vuonna. Lähde: TradingView

Myös Netflixin osake romahti vuosi sitten

Suoratoistopalvelut ovat kilpailtu toimiala, jossa markkinat tykkäävät kasvusta ja etenkin tilaajamäärien kasvusta. Toimialan markkinajohtaja on Netflix, joka on kasvanut vakaasti. Tähän kasvuun tuli särö vuoden 2021 lopulla. Yhtiö jäi odotetusta kasvusta ja markkinat rankaisivat osaketta armottomasti seuraavan kuuden kuukauden aikana. Toukokuuhun 2022 mennessä osakkeen arvosta oli hävinnyt 76 prosenttia.

Viaplayn kohtalo näyttää nyt samalta. Osakkeen arvo oli huippulukemissa 2021 lopulla ja maanantain kurssiromahduksen jälkeen kurssi on sukeltanut huipputasoista jo 84 prosenttia.

Viaplayn kannalta huolestuttavaa on se, että Netflix on saanut kelkan jo käännettyä. Netflixin osake on myös palannut nousutrendiin ja saa Osaketyökalussamme momentista täydet kymmenen pistettä.

Viaplay on asemoitunut suoratoistojätti Netflixin suoraksi kilpailijaksi Euroopassa. Viaplayn viimeaikaisten ongelmien myötä kilpailuetu näyttää kääntyvän Netflixille. Viaplay nimesi heikentyneiden tulevaisuuden näkymien juurisyyksi kohonneen inflaation Pohjoismaissa, mikä on laskenut suoratoistopalveluiden kysyntää. Selvästi myös näyttää, että Viaplayn hintojen nostoihin perustuva strategia on epäonnistunut. Viaplay on kahden viimeisen vuoden aikana esimerkiksi Suomessa nostanut total-pakettinsa hintaa 34,99 eurosta 44,99 euroon. Netflix on vastaavasti pitänyt hinnan ennallaan ja hakenut kasvua estämällä tunnusten jakoa kavereiden kesken ja rakentamalla halvempaa mainoksiin perustuvaa palvelua.

Kääntyykö Viaplayn kurssi?

Netflixin positiivinen käänne osoittaa, että kaikki on mahdollista. Netflixin osakekurssi on noussut 143 prosenttia toukokuun 2022 pohjilta. Viaplayn heikentyminen vahvistaa Netflixiä ja osake jatkanee positiivisessa momentissa. Viaplayn osake on riskisijoitus. Toki roima kurssilasku tarjoaa mahdollisuuden isolle nousulle, mutta vielä kysymysmerkkejä on liikaa ilmassa.

Sijoittajan kannattaa odottaa ainakin Viaplayn puolivuosikatsauksen julkistukseen asti ja mielellään pidemmällekin. Millä keinoilla uusi toimitusjohtaja saa liiketoiminnan käännettyä? Nyt olisi tärkeää vakiinnuttaa liiketoiminta ja palauttaa kannattavuus positiiviseksi. Voimakkaan kasvun hakeminen ja hintojenkorotukset eivät toimi nykyisessä markkinaympäristössä.

Voit ostaa Netflixin osaketta nollakuluilla eTorosta (Ticker: NFLX)

Edullisimmin teknologiaosakkeisiin voi sijoittaa eToron sijoitusalustalla. Netflixin on yksi tuhansista osakkeista, joita voit ostaa eTorosta ilman välityspalkkioita.

Katso Netflixin osakkeen tiedot eTorosta*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat