Mallisalkkujen toukokuu – Suomi-osakkeilla muita heikompaa kehitystä

Toukokuussa ETF-mallisalkut kehittyivät positiivisesti, mutta suomiosakkeet olivat laskussa. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Toukokuussa ETF-mallisalkut kehittyivät positiivisesti, mutta suomiosakkeet olivat laskussa. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Suomi Fundamentti laski reilu 5 prosenttia

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Toukokuussa Suomi Fundamentti tuotti -5,6 % vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa -4,8 %. Vuoden 2023 alusta mitattuna salkku on kuitenkin vielä plussalla, salkun tuotettua +1,6 % ja vertailuindeksin jäädessä pakkaselle -2,0 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: Citycon, SSAB ja Fortum. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee myös Mallisalkut-sivulta.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Toukokuussa Laatusalkku tuotti -10 % vertailuindeksin tuottaessa -7 %.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti toukokuussa +1,4 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot +0,7 %. Toukokuun aikana mallisalkusta parhaiten tuotti japanilaisiin Nikkei 225 -indeksin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +6,9 %, ja S&P 500 -indeksin yhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen +4,1 %. Heikoiten pärjäsi eurooppalaisiin Stoxx Europe 600 -indeksin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen -2,4 %.

Vuoden 2023 alusta Passiivinen kulupihtari on tuottanut +4,4 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot +4,0 %. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi lähes 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku tuotti toukokuussa 1,8 % vertailuindeksin tuottaessa +1,7 %. Toukokuussa parhaiten mallisalkussa tuotti kyberturvallisuusyhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen +14,8 %, sekä NASDAQ 100 -indeksin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +12,3 %. Toukokuussa heikoiten pärjäsi eurooppalaisiin keskisuuriin yhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen -3,3 %.

Vuoden 2023 alusta Strategiamestari on tuottanut +4,9 % ja vertailuindeksi +6,1 %.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua, korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta!

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Vaihtoehtoisista korkotuoton lähteistä kiinnostunut sijoittaja löytää seurannastamme myös SijoittajaPRO Corporate Financen yrityslainasalkun ja kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin sijoittavan Estateguru-salkun.

Estateguru-salkku

Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla (10 000 euroa) Estateguru-palvelussa. Ensimmäiset sijoitukset salkkuun on tehty vuonna 2019 lokakuun loppupuolella.

Estateguru-lainoissa on aina vakuutena kiinteistö, joka antaa sijoitukselle turvaa yksittäisten yritysten maksuhäiriötilanteissa ja laskumarkkinoilla. Estateguru-salkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,9 % eikä salkussa tai Estateguru-palvelun historiassa ole toistaiseksi toteutunut luottotappioita.

Lunasta etu rekisteröitymällä EstateGuruun tästä!

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 31.12.2022

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat joulukuun 2022 loppuun mennessä sijoittaneet 101 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistuttu 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse sijoittamansa summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,9 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa kuumimmat tekoälyosakkeet
Ovaro näkee viriämistä ja on aktiivinen – analyysi
Tekoälyuutiset: Klarnan tekoäly tekee 700 asiakaspalvelijan työt ja Googlen tekstistä videopelejä
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat