Tornion panimotuotanto käynnistyy – sijoituskierros ylittänyt tavoitteet – Sangen vastaa sijoittajien kysymyksiin

Sangen Oy on 2015 perustettu yritys, joka palauttaa oluen valmistuksen takaisin Tornioon. Yhtiöllä on käynnissä sijoituskierros ja sijoituksia on kerätty 25 % yli minimitavoitteen.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Sangen Oy on 2015 perustettu yritys, joka palauttaa oluen valmistuksen takaisin Tornioon. Yhtiöllä on käynnissä sijoituskierros ja sijoituksia on kerätty 25 % yli minimitavoitteen.

Lue aiempi artikkelimme, millainen Sangen on sijoituskohteena

Minimitavoite täyttynyt – tuotanto voidaan aloittaa

Osakeannin tavoitteena on varmistaa Tornion Panimolle 1,5 miljoonan litran tuotantokapasiteetti. ”Osakeannin minimi on jo täyttynyt ja voimme aloittaa tuotannon vaiheistetusti”, Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas kertoo. Ensimmäiset erät Torniossa pantua olutta ja väkeviä on määrä saada myyntiin heinäkuussa Oulussa järjestettävillä Qstock-festivaaleilla.

Sangen vastaa sijoittajien kysymyksiin

  1. Sangen Oy:n valuaatio eli osakkeiden arvo 1,5 M€:n sijoituskierroksen jälkeen on 5 M€. Mihin yhtiön arvo perustuu?

Yhtiön arvo perustuu liiketoiminnan ennusteeseen 2017 vuodelle, joka on ensimmäinen vuosi yhtiölle isommalla noin 1,9 miljoonan litran oluen tuotantokapasiteetilla. Liikevaihtoa kertyy jo vuonna 2016 Qstockin ja syksyn valmistuserien sekä väkevien tuotteiden myynnillä. Alkuinvestoinnit ovat mittavat ylittäen 1 M€ summan. Jo olemassa oleva 350 000 litran olutkapasiteetti mahdollistaa muiden tuotteiden ohella reilusti yli 500 000 euron liikevaihdon ja positiivisen tuloksen. Vuosi 2017 laskettuna maltillisella kauppa- ja ravintolahinnoittelulla tuo noin 4 miljoonan euron liikevaihdon, josta yhtiön tehokkaalla tuotannolla ja matalalla organisaatiolla saadaan erittäin hyvä käyttökate. Vieraanpääoman kulut jäävät matalaksi, joten tulos verojen jälkeen tulee olemaan herkkyysanalyysikin huomioiden yli 700 000 €. Panimotoimialalta saatavissa vertailuluvuissa liikutaan yli 10 P/E hinnoissa. Sangenin arvolla 5 M€ luku jää enintään tasolle 7.

Yhtiöllä on myös muuta toimintaa eli humalan kasvatus, tuotekehityslaboratorio ja shop-in-shop -projekti, joiden tuomaa liikearvoa ei laskelmissa ole lainkaan huomioitu.

  1. Arvonnousu: Onko yhtiö asettanut tavoitetta arvonnousulle? Mikä on yhtiön arvo viiden vuoden kuluttua, jos liiketoiminta etenee suunnitellusti.

Yhtiö tavoittelee maksavansa 8 % jakokelpoisesta pääomasta osinkona 2018 vuodesta lähtien. Osinko maksetaan 2017 vuoden tuloksesta

  1. Minkälaista osinkotuottoa voin sijoitukselleni odottaa?

Viiden vuoden kuluttua yhtiöllä on tavoitteena listautuminen First North -pörssiin. Listautumishetkellä kapasiteetti on enintään 5 miljoonaa litraa ja listautumisella haetaan kapasiteetin kasvattamista nykyiseen pienpanimorajaan 10 miljoonaa litraa tai sen yli riippuen sen hetkisestä lainsäädännöstä. 5 miljoonaa litraa tuottaa noin 10 miljoonan euron liikevaihdon, ja kannattavuuden ollessa hyvä muodostuu yhtiön arvo listautumisessa panimoalan arvostuksen huomioiden kohtuullisen hyväksi. Tätä kautta sijoittajilla on 5 vuoden näkemyksellä hyvät mahdollisuudet sijoituksen arvonnousulle. Kahden miljoonan euron tulostaso antaa vertailuarvostuksella yhtiölle 15-25 M€ arvon. Näin arvonnousupotentiaali on 3-5x.

Yhtiön tavoitteena on jakaa osinkona listaamattomassa vaiheessa 8 % jakokelpoisesta pääomasta. Mikäli annin oletetaan toteutuvan vähintään 500 000 € tasolle ja kumuloidun tuloksen olevan 800 000 € vuoden 2017 jälkeen, niin osinkoa voidaan jakaa 1,04 € per osake. Osaketuotto edullisella verotuksella jää ensimmäisenä jakovuotena noin 2 %:iin. Yhtiöllä on mahdollisuus jakaa kuitenkin osinkona 50 % tuloksesta yhtiökokouksen niin päättäessä.

  1. Kuinka paljon on kotimaan myynnin osuus yhtiön tavoittelemasta 10 milj. euron myynnistä?

Kotimaan volyymi oluen myynnissä on noin 400 miljoonaa litraa. 5 miljoonan litran kapasiteetti mahdollistaa tästä noin 1,25 % markkinaosuuden. On selvää, että 10 miljoonan euron myynti saavutetaan pääosin kotimaan myynnistä, joskin vienti aloitetaan heti vuonna 2017 ajatellen tulevaisuuden isompaa kapasiteettia ja vientiverkoston kasvattamisen vaatimaa aikaa.

  1. Ketkä ovat tärkeimmät kilpailijanne?

Tärkeimmät kilpailijamme ovat kotimaiset valmistajat erikoisoluissa, joiden hyllyhinta kaupassa asettuu hieman alle 3 € per 0,5 litran tölkki ja ravintoiloissa kaikki valmistajat tuoppihinnalla 6,5 – 7,5 € myytävissä tuotteissa.

Sangenin tölkkeihin etiketit laserilla

Lasermerkintöihin erikoistunut Cajo Technologies ja Sangen ovat aloittaneet yhteistyön. Cajo on testannut kehittämäänsä teknologiaa Sangenin tölkkeihin ja tulokset ovat hämmästyttävän hyviä. Kustannuksiltaan teknologia on nykyisiä edullisempi ja ennen kaikkea ekologisempi. ”Jos lakat ja liuottimet voitaisiin poistaa jo tuotantovaiheesta, teknologia olisi ylivertainen ja ekologisesti paras vaihtoehto”, täsmentää Sangenin hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

Tölkki

Yhteenveto sijoituskierroksesta

  • Yhden osakkeen hinta 50 euroa, minimisijoitus 100 euroa
  • Valuaatio 5 000 000 euroa
  • Kierroksen minimitavoite 250 000 euroa (sijoitettu 316 700 euroa)

Sangenin valuaation vertailua kilpailijoihin

Alla on Privanet-markkinapaikalla olevat kaksi Sangenin verrokkia Nokian Panimo ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas sekä niiden arvostusluvut. P/S kuvaa markkina-arvon ja liikevaihdon suhdetta ja P/E markkina-arvon ja tuloksen suhdetta. Sangenin arvostuskertoimissa sijoittajan tulee huomioida se, että Sangenin liikevaihto ja nettotulos ovat ennusteita, joihin liittyy siten epävarmuutta.

Vertailulukuja

Täällä voit tutustua yhtiöön tarkemmin ja tehdä sijoituksen

 

Sijoittaja.fi tarjoaa näkyvyyden mielenkiintoisille pääomasijoituskohteille. Kumppaniartikkeli, Sangen Oy.

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja Podcast Matias Itkonen
SIJOITTAJA -podcast: Pääomasijoittamisen ABC
Neljä mielenkiintoista listaamatonta yhtiötä, joiden osakeannit päättyvät huomenna keskiviikkona 30.6.
Näin sijoitat pääomasijoituskohteisiin
Sijoittaja360
Sijoittajan valinnat