Osallistu osakeantiin!

Paketoidaan sijoitusvuosi 2022: topit ja flopit

Sijoituskästin podcastissa Sijoittajafin Timo Heikkilä käy läpi sijoitusvuotta 2022. Mitkä ovat vuoden 2022 kohokohdat, entä pahimmat epäkohdat ja epäonnistumiset? Mitä oppia vaikeasta sijoitusvuodesta on tarttunut sijoittajille.

Julkaistu: 28.12.2022 Kirjoittaja:

osakkeet podcast sijoittaminen video

Sijoitusvuosi 2022

Tuoreessa Sijoituskästin podcastissa keskustellaan siitä, kuinka vuosi 2022 on ollut sijoitusmarkkinoilla ankea. Lähes kaikki osakemarkkinat, sektorit ja omaisuusluokat ovat olleet alamäessä inflaation laukatessa ennätyskorkealla ja keskuspankkien kiristäessä rahapolitiikkaa ripeästi.

Vuoden 2022 flopit

Vuoden 2022 floppeja on useita. Osakkeiden lasku on koetellut piensijoittajien salkkuja, mutta markkinakorkojen nousu on laskenut myös turvallisina pidettyjen korkosijoitusten arvoa. Tämän vuoksi monet yhdistelmärahastot ja matalan riskin korkorahastot ovat olleet suuria pettymyksiä. Tässä laskumarkkinassa perinteinen 50/50-salkku on ollut floppi.

Geopolittiiset kriisit, kuten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vuoden 2022 suurin epäkohta. Sillä on ollut myös vaikutuksensa talouteen ja sijoitusmarkkinoille. Energian hinta on ollut ennätystasoilla, öljy on laukannut korkealla ja useilla toimialoilla on ollut tuotannollisia pullonkauloja.

Tuotanto-ongelmien ja logistiikkahäiriöiden pääsyy on kuitenkin ollut Kiinassa. Valtio on jatkanut nollakoronapolitiikkaansa lähes koko vuoden, mikä on näkynyt muun muassa autoteollisuuden komponentti- ja sirupulana.

Myös suuret teknologiayhtiöt ovat pettäneet sijoittajat vuonna 2022. Yli 10 vuoden voittokulku tuli päätökseen, sillä kaikki suuret teknot ovat laskeneet yli 20 prosenttia. Pahiten sijoittajat ovat rankaisseet Teslaa -65 % ja Meta Platformsia (ent. Facebook) -65 %. Myös Amazon on laskenut lähes 50 % vuonna 2022.

Lähde: FinViz 27.12.2022

Vuoden 2022 topit

Energiakriisi on aiheuttanut globaliin vihreän siirtymän. Tätä voidaan pitää yhtenä vuoden 2022 kohokohtana. Puhtaan energian yhtiöt ovat tuottaneet hienosti vuonna 2022.

Muita onnistujia vuonna 2022 ovat perinteiset öljy-yhtiöt, dollari ja tietyt defensiiviset osakkeet. Myös dollari on tarjonnut kohtuullista tuottoa suhteessa euroon, mikä on auttanut myös USA-osakesalkun tuotoissa.

Lähde: FinViz

Yksi hieman yllättävä kohokohta vuonna 2022 on ollut suomalaisosakkeet. OMX Helsinki 25 -indeksi on pärjännyt kansainvälisessä vertailussa hyvin. Se on tuottanut paremmin kuin S&P 500, Nasdaq 100, MSCI Emerging Markets tai STOXX Europe 600 -indeksit.

Yksi syy suomalaisten osakkeiden menestykseen, on ollut kuuden markkina-arvoltaan suurimman osakkeen yllättävän hyvä suoritus vuonna 2022. Tasasijoitus OMX Helsinki 25 -indeksin suurimpiin osakkeisiin Nordea, Neste, Sampo, Nokia, KONE ja UPM olisi tarjonnut vuonna 2022 positiivisen vuosituoton.

Mitä vuosi 2022 on opettanut sijoittajalle?

Jos vuodesta 2022 ei ole koitunut rahallista hyötyä, niin oppeja se on tarjonnut sitäkin enemmän. Jokaiselle sijoittajalle on jäänyt jotain takataskuun, josta ammentaa tulevina vuosina. Ainakin seuraavat opit ovat jääneet syvälle sijoittajien muistiin:

  • Markkinatunnelmat muuttuvat nopeasti
  • Don’t fight the Fed pitää aina paikkansa
  • Jokainen laskumarkkina on erilainen
  • Megateknot ovat kuolevaisia
  • Nykymaailmassa voi olla inflaatiota ja korot voivat nousta
  • Arvostusluvuilla on loppupeleissä aina merkitystä

Paketoidaan sijoitusvuosi 2022

Katso tai kuuntele Sijoituskästin podcastista, kun Sijoituskästin Kevin van Dessel ja Teemu Liila sekä Sijoittaja.fi:n Timo Heikkilä käyvät sijoitusvuoden 2022 läpi.Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy