Markkinaympäristö: Viikon 48 parhaat osakkeet ja markkinatrendit
Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 48.
Yhdysvalloissa vietettiin viime viikon torstaina kiitospäivää ja pörssit olivat päivän kiinni. Kiitospäivän jälkeinen päivä on yleisesti ottaen ollut likviditeetiltään tavallista heikompi ja perjantaina pörssi sulkeutui myös normaalia aikaisemmin.
Viikko sitten julkaistu FED:in marraskuun kokouksen pöytäkirja antoi vahvistusta sijoittajien spekulaatioon koronnostovauhdin hidastumisesta. Vaikka FED:in retoriikassa oli havaittavissa selvää pehmentymistä, odotukset ohjauskoron lopullisesta asettumisesta aiempia arvioita korkeammalle tasolle jarruttelevat ainakin vielä markkinoita. Viesti, mahdollinen hidastuminen ei tarkoittaisi nostojen päättymistä, oli myös selvä. Euroopan puolella Belgian, Espanjan ja Saksan odotettua lievemmät inflaatioluvut otettiin markkinoilla positiivisesti vastaan.
Huolet Kiinan koronarajoituksista aiheuttivat viikon aikana heiluntaa markkinoilla ja johtivat viikonloppuna maassa epätyypillisen laajoihin mielenosoituksiin. Levottomuudet kuitenkin suurimmilta osin laantuivat maanantai iltaan mennessä ja Kiina osakkeet kokivat hyvää nousua. Kiinan vaikutus globaaliin inflaatiopaineeseen ja kasvuun sekä mahdolliset siitä aiheutuvat ongelmat tarjontaketjuissa näkyvät kuitenkin edelleen sijoittajien käytöksessä.
Kiinan koronarajoitukset ja levottomuudet vaikuttivat myös viikolla heiluneeseen öljyn hintaan. Öljyn hinta kävi viikolla lähellä kuluvan vuoden aikaisia pohjia. Öljymarkkinat odottavat myös viikonloppuna järjestettävää Opec+ -maiden kokousta.
Osakeindeksit palautuneet pohjilta
S&P 500 -indeksi on noussut lokakuun pohjilta vajaa 11 prosenttia. Karhumarkkinan huiput nähtiin elokuussa ja indeksit ovat edelleen näitä tasoja alempana. OMXH25 on kuitenkin hipoo elokuisia huippujaan. Indeksitrendeissä teknologiapainotteinen Nasdaq on kirinyt hiukan suhteessa S&P 500 -indeksiin. Suomalaiset osakkeet ovat pärjänneet hyvin. OMXH25 on noussut syyskuun pohjilta jo 13 prosenttia.
S&P 500 vuoden huipuista -17,8 % (huiput 4818 pist.)
Nasdaq 100 vuoden huipuista -31,3 % (16765 pist.)
OMXH25 vuoden huipuista -15,4 % (5787 pist.)
Trendaavat sektorit – Suunnan hakua
Viikkotuotolla mitattuna sektoreiden kehitys oli maltillista ja tuotto kääntyi lähes kaikkien sektorien kohdalla negatiiviseksi. Mielipiteet Kiinan tilanteen ja Fed:in pehmentyneen retoriikan merkittävyydestä aiheuttivat erimielisyyksiä markkinoilla. Kolme neljästä parhaiten tuottaneesta pääsektorista olivat defensiivisiä, mutta parhaiten pärjäsi syklinen harkinnanvarainen kulutus, joka oli myös ainoa positiivisen viikkotuoton tehnyt sektori. Viime viikolla positiivisesti pärjänneiden defensiivisten sektoreiden tuotoissa näkyi hiljentymisen merkkejä. Sykliset teknologia ja energia pärjäsivät viikolla selkeästi huonoiten. Energiasektorin kehitystä selittää laskenut öljyn hinta.
Leading alasektoreiden viikkokehitys oli pääsektoreiden tapaan negatiivinen hieman noussutta liikennealaa lukuun ottamatta. Alasektoreiden kehitys viestii osaltaan markkinoiden erimielisyydestä. Toisaalta liikennealasektori pärjäsi paremmin kuin valtaosa pääsektoreista, mutta puolijohdesektori tuotti kaikkia pääsektoreita huonommin.
Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.
Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma
Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.
Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.
Lue koko artikkeli —
kokeile 14 päivää ilmaiseksi
Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake-
ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan
työkalut.