New call-to-action

Markkinaympäristö: parhaat osakkeet ja markkinatrendit nyt

tuotto-odotus

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta viikko 47.

Julkaistu: 23.11.2022 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat trendaavat osakkeet

Markkinaympäristö kasvava epävarmuus

Muutaman viikon kurssiralli jäähtyi edellisellä viikolla, kun taantuman pelot ja epävarmuus Kiinan koronatilanteesta kasvoivat. Lisääntyneet tartuntamäärät Kiinassa ja pelko koronarajoitusten kiristymisestä näkyivät kauttaaltaan markkinassa, mutta vaikuttivat erityisesti Yhdysvalloissa listattuihin kiinalaisosakkeisiin.

Goldman Sachsin varoitus karhumarkkinan jatkumisesta yhdistettynä Fedin viestintään kovien otteiden jatkamisesta inflaation kitkemiseksi jarruttelivat myös markkinoita.

Viikolla nähtiin myös öljyn hintojen heiluntaa, kun huhut OPEC:in öljyn lisätuotannosta lähtivät liikkeelle. OPEC kuitenkin kiisti huhut nopeasti.

S&P 500 -indeksi on noussut lokakuun pohjilta vajaa 12 prosenttia. Karhumarkkinan huiput nähtiin elokuussa ja indeksit ovat edelleen näitä tasoja alempana. Indeksitrendeissä teknologiapainotteinen Nasdaq on kirinyt hiukan suhteessa S&P 500 -indeksiin. Suomalaiset osakkeet ovat pärjänneet hyvin. OMXH25 on noussut syyskuun pohjilta jo 13 prosenttia.

  • S&P 500 vuoden huipuista -16,9 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden huipuista -30,0 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden huipuista -15,7 % (5787 pist.)

Trendaavat sektorit – defensiiviset nousussa

Viikkotuotolla mitattuna sektoreiden kehitys oli maltillista. Epävarmuus Kiinan tilanteesta ja pelko Fedin kovien otteiden jatkumisesta näkyvät defensiivisten sektoreiden tuotossa – kaikki parhaiten tuottaneet sektorit ovat defensiivisiä. Heikoiten tuottaneet ja pakkasen puolella olevat sektorit olivat sykliset: harkinnanvarainen kulutus, viestintäpalvelut, energia ja informaatioteknologia.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikkotuotolla mitattuna kaikkien alasektoreiden tuotto kääntyi negatiiviseksi ja lasku on ollut heikoiten pärjänneiden pääsektoreiden tasoa. Lisääntynyt epävarmuus markkinoilla näkyy alasektoreiden kehityksessä ja sijoittajien riskinottohaluttomuutena.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile ilmaiseksi

Saat käyttöösi kaikki sijoittajan työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.

Aloita ilmainen kokeilu
Seuraa markkinatilannetta!New call-to-action


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


25.11.2022 14:32 | Sijoittaja.fi
Korkojen lasku tukee osakkeita

24.11.2022 09:12 | Sijoittaja.fi
Vuoden 2023 sijoitusteemat: fintech-osakkeet


Image


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy