Suomen valtio maksaa kohta korkokuluja 3 mrd. euroa vuodessa

Suomen valtionvelka ylittää 150 miljardia euroa vuonna 2023. Korot ovat nousseet niin nopeasti, että efektiivisellä korolla laskettuna valtion vuosittaiset korkokulut ovat 3 miljardia euroa vuonna 2023.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomen valtionvelka ylittää 150 miljardia euroa vuonna 2023. Korot ovat nousseet niin nopeasti, että efektiivisellä korolla laskettuna valtion vuosittaiset korkokulut ovat 3 miljardia euroa vuonna 2023.

Suomen valtionvelka ylittää 150 miljardia vuonna 2023

Suomen valtionvelka oli vuoden 2021 lopussa 129 miljardia euroa. Velan määrä on kasvanut nopeasti. Vuonna 2019 velka oli 106 miljardia euroa.

Velanotto kiihtyi vuonna 2022 ja jatkuu vielä ensi vuonna. Valtion budjetin mukaan vuonna 2023 velkaa otetaan lisää 8 miljardia euroa. Valtionvelka on vuoden 2023 lopussa noin 154 miljardia euroa.

Valtionvelan korko on noussut nopeasti

Budjetin mukaan valtio maksaa korkoa 1,5 miljardia euroa vuonna 2023, mikä tarkoittaa noin prosentin korkoa suhteessa valtionvelkaan. Vuoden 2022 korkokulut ovat budjetin mukaan 674 miljoonaa euroa. Korkokulut nousisivat siis budjetin perusteella reilu 800 miljoonaa euroa.

Valitettavasti Suomen valtionvelan korko on noussut selvästi korkeammalle kuin budetin yhden prosentin taso. Suomen 10-vuotisen lainan korko on jo yli 2,7 prosenttia. Myös kaksivuotinen lainan korko on noussut yli 2 prosentin. Se oli vielä vuosi sitten 0,80 prosenttia negatiivinen.

Efektiivinen Suomen valtionlainan korkokulu on 3 miljardia euroa

Saa nähdä, kuinka paljon valtio joutuu muuttamaan vuoden 2023 budjettia korkokulujen osalta. Arvioitu 1,5 miljardia euroa tuntuu melko alhaiselta koron noustessa juuri nyt niin nopeasti.

Suomen valtionlainan efektiivinen keskiarvokorko 2-vuotisesta ja 10-vuotisesta on 2,3 prosenttia. Todellinen korko, jonka Suomi maksaa on jotain muuta. Siihen vaikuttaa olemassa olevien lainojen laina-ajat ja kuponkikorot. Kaikki uusi laina, jota Suomi nyt ottaa on kuitenkin selvästi kalliimpaa kuin mihin viimeisen 10 vuoden aikana on totuttu.

Jos Suomi uusisi koko lainapositionsa, efektiivinen korko olisi yli kaksi prosenttia. Jos käytetään efektiivisenä korkona maltillista kahta prosenttia ja valtionvelkana vuonna 2023 rikkoutuvaa 150 miljardia euroa, saadaan efektiiviseksi vuosittaiseksi korkokuluksi 3 miljardia euroa vuonna 2023.

Summaa on hankala hahmottaa, mutta se on todella suuri. Se on kuusi kertaa suurempi kuin Fortumista vuosittain valtion tuloihin saadut osinkotulot. Se on peräti 60 prosenttia 5 miljardin euron yhteistöverosta, joka budjetoitu vuoden 2023 tuloihin. Kulupuolella se on suurin piirtein saman verran kuin kunnille maksettava valtionavustus peruspalveluiden järjestämiseen.

Sinua voisi kiinnostaa
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat