New call-to-action

Näitä tunnettuja kasvuosakkeita on lyöty maanrakoon – osa jo hämmentävän edullisia

Moni tunnettu kasvuosake on laskenut rajusti 2022. Listasimme viisi kasvuosaketta Suomesta ja viisi kansainvälistä kasvuosaketta, joissa alkaa olla ostopaikka lähellä.

Julkaistu: 22.06.2022 Kirjoittaja:

kansainvälinen sijoittaminen kasvuyhtiöt osakkeet sijoitusideat

Kasvuosakkeiden alamäki

Kasvuosakkeilla vuosi 2022 on ollut murheellinen. Korkealla laukkaava inflaatio, nousevat korot ja hidastuva talouskasvu ovat myrkkyä kasvuosakkeiden arvostuskertoimille. Ne ovatkin tulleet selvästi alas.

Voimakkaaseen laskuun vaikuttaa myös sijoittajien sentimentti. Salkunhoitajat juoksevat momentin perässä ja juuri nyt kasvuosakkeiden pitäminen salkussa ei ole trendikästä.

Tunnettu tähtisalkku Ark Innovation ETF on laskenut vuodessa yli 70 prosenttia. Huipuista laskua on tullut tätäkin enemmän.

Ark Innovation ETF, lähde Tradingview

Maahan hakatut suomalaiset tunnetut kasvuosakkeet

Moni kotimainen tunnettu kasvuosake on kärsinyt markkinatilanteesta ja laskenut selvästi. Kaikki alla olevat osakkeet ovat yli 50 prosenttia alempana kuin 12 kuukauden huiput. Eniten on laskenut Leaddesk, joka on 64 % alle 12 kuukauden huiput ja laskenut vuoden alusta 56 prosenttia.

Osaketyökalusta sijoittaja voi tutkia kyseisten osakkeiden pisteytystä, tunnuslukuja ja arvostuslukuja. Harvia on joukon edullisin P/E-luvulla 15,4. Admicomin P/E-luku huomioiden historialukujen ja yhtiön kasvun on myös edullinen, P/E 2022 tulosennusteella on 24,2 ja 2023 tulosennusteella 20,9. Kaikki yhtiöt ovat kasvaneet kaksinumeroisin prosentein viimeiset kolme vuotta.

Ulkomaiset kasvuosakkeet

Ulkomaisissa kasvuosakkeissa laskut ovat olleet vieläkin hurjempia. Moni korona-ajan suosikkiosake on laskenut yli 70 prosenttia vuoden alusta. Eniten viimeisen 12 kuukauden huipuista ovat laskeneet Snap ja Shopify. Snapin osake on laskenut 85 prosenttia huipuista ja Shopifyn osake 81 prosenttia.

Arvostuslukujen perusteella Shopify on edelleen kallis, P/S-luvun ollessa 9,0 ja P/E-luvun 2023 tulosennusteella 153. P/S-luku oli korona-aikana viisinkertainen nykyiseen nähden. Muilla arvostusluvut ovat jo kohtuullisia, ainakin, jos otetaan huomioon, missä luvut ovat olleet historiassa. Snapin P/S-luku on 5,0, Twiliolla 5,3 ja Etsylla 4,2. Netflix on joukon edullisin P/E-luvulla 16,2 ja vuoden 2023 tulosennustetta käyttäen 14,7. Historiassa Netflixin P/E-luku on pyörinyt yli sadassa.

Milloin ostaa kasvuosakkeita?

Kaikki yllä mainitut kasvuosakkeet kannattaa laittaa omalle tarkkailulistalle. Megatrendit yhtiöiden kasvun taustalla eivät ole kadonneet minnekään, vaikka paluu pandemian jälkeiseen maailmaan ja korkea inflaatio hetkellisesti hidastaakin kyseisten osakkeiden kasvua vuonna 2022.

Osakkeet ovat vielä laskutrendissä johtuen inflaatiosta. Lasku pysähtyy, kun inflaatio saadaan kuriin. Ennen sitä sijoittajan kannattaa olla vielä varovainen ja tehdä ostot erissä. Tutustu osakkeisiin Osaketyökaluissa ja yhtiöiden sijoittajasivuilla.

Miten ostaa kansainvälisiä osakkeita edullisesti?

Lue tästä artikkelista, miten ostaa kansainvälisiä osakkeita edullisesti.

Haluatko tuoreimmat kv-sijoittamisen artikkelit sähköpostiisi?

Haluatko sijoitusideoita kansainvälisistä osakkeista ja kuulla Sijoittaja.fi:n kansainvälisten salkkujen kehityksestä? Tilaa alla olevan lomakkeen kautta aiheeseen liittyvä sisältö sähköpostiisi heti ilmestyttyä.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy