OP Tutkimuksen parhaat osakevalinnat

Suomi Nousuun -kampanjassa OP tarjoaa kaikille avoimen, maksuttoman osaketutkimuksen 7.12.2015 – 31.3.2016 välisenä aikana. Tuore lista on nyt päivitetty.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomi Nousuun -kampanjassa OP tarjoaa kaikille avoimen, maksuttoman osaketutkimuksen 7.12.2015 – 31.3.2016 välisenä aikana. Tuore lista on nyt päivitetty.

OPn parhaat

Raisio

Raisio on palannut tuloskasvun tielle, ja myös tulevaisuudennäkymät ovat suotuisat. Maitorehuinnovaatio Benemilkin globaali markkinapotentiaali on valtava, minkä lisäksi Intellectual Venturesin kanssa syvenevä innovaatioyhteistyö luo mielenkiintoisia mahdollisuuksia täysin uudelle liiketoiminnalle. Yhtiö on kasvattanut osinkoaan jo yhdeksänä vuotena peräkkäin ja vakavarainen tase ja nykyliiketoiminnan vahva kassavirta mahdollistavat ennakoitavan tasaisen osinkovirran myös tulevaisuudessa. Nämä yhdistettynä maltillisesti hinnoiteltuihin kasvuoptiohin tekevät osakkeesta mielenkiintoisen.

Sijoittaja.fi:n tuloskommentti: Raision liikevaihto oli 122,7 M€ (analyytikoiden ennuste 134,8 M€) ja oikaistu liiketulos 12,0 M€ (ennuste 11,7 M€). Brändit-segmentti teki vahvan tuloksen Benecolin siivittämänä, valuuttakursseilla oli selvä positiivinen vaikutus Raision Brändit-yksikön liikevaihtoon ja liiketulokseen myös vuoden viimeisellä neljänneksellä. Heikentyneestä näkyvyydestä ja vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta Raisio ennakoi liiketuloksensa paranevan vuonna 2016. Osinkoa jaetaan 0,16 euroa (ennuste 0,15 €).

Cargotec

Cargotecin Hiab ja Kalmar parantavat edelleen kannattavuutta lähinnä omin toimin. Yhtiö hakee kasvua panostamalla palveluihin ja automaatioon. MacGregorin kannattavuus on heikko, mutta liiketoiminnan tulosriski suhteessa koko Cargotecin tulokseen on pieni. Lisäksi maltillinen arvostus ottaa mielestämme huomioon MacGregorin epävarmuuden. Cargotecin eteneminen kohti kannattavuustavoitetta (marginaali vähintään 10 % yli syklin) antaa perusteita korkeammille arvostuskertoimille.

Sijoittaja.fi:n tuloskommentti: Cargotecin liikevaihto oli 977 M€ (analyytikoiden ennuste 1009 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 52,1 M€ (ennuste 71,5 M€). Tilauskanta ja saadut tilaukset laskivat vertailukaudesta. MacGregorin neljännes oli kaikilta osin erittäin heikko. Kalmar ja Hiab onnistuivat hyvin. Cargotecin vuoden 2016 liikevaihdon arvioidaan olevan vuoden 2015 liikevaihdon (3 729 miljoonaa euroa) tasolla tai jäävän hieman sen alle. Vuoden 2016 liikevoiton ilman uudelleenjärjestelykuluja arvioidaan paranevan vuodesta 2015 (230,7 miljoonaa euroa). Osinkoa jaetaan 0,80 euroa.

Stora Enso

Stora Enson tulosnäkymät vuodelle 2016 ja 2017 ovat vakaat. Pakkausmarkkinoiden kysyntä kasvaa ja vahvistunut dollari tukee tuloskehitystä. Alentuva investointirasite ja hyvällä tasolla oleva kassavirta tukevat näkemystämme nousevista osingoista vuosina 2016-2017. Stora Enson arvostus on alle pitkän aikavälin keskimääräisen tasonsa.

Sijoittaja.fi:n tuloskommentti: Stora Enson liikevaihto oli 2 487 M€ (analyytikoiden ennuste 2 496 M€) ja operatiivinen liikevoitto 242 M€ (ennuste 214 M€). Liikevaihto ilman rakenteellisesti heikentyvää paperiliiketoimintaa sekä myytyjä liiketoimintoja (Corenso ja Barcelonan tehdas) kasvoi 5,4 % pääasiassa Montes del Platan sellutehtaan ja Varkauden aaltopahvin raaka-ainetta tuottavan tehtaan volyymien ansiosta. Ensimmäisen neljänneksen operatiivisen liiketuloksen odotetaan pysyvän vuoden 2015 viimeisen neljänneksen 242 milj. euron tasolla. Osinkoa jaetaan 0,33 euroa (ennuste 0,34 €).

Nokia

Nokian kuluvan vuoden näkymien kannalta keskeinen tekijä on Alcatel-Lucentin (ALu) kehitys. ALun Q4 oli poikkeuksellisen vahva ohjelmistomyynnin korkean osuuden vuoksi ja neljännes ei ole kestävä lähtökohta vuoden 2016 arvioiden pohjaksi. ALun mukaan Q4:n bruttomarginaali olisi ollut parempi kuin vuoden 2014 vertailujaksolla myös ilman poikkeuksellista ohjelmistomyyntiä. Nokiasta poiketen matkapuhelinverkot ovat noin kolmannes yhtiön liikevaihdosta. Näkemyksemme mukaan kiinteiden dataverkkojen kysyntänäkymät vuodelle 2016 ovat matkapuhelinverkkoja paremmat. Lisäksi Alun liikevaihdosta tulee 43% (2015) Pohjois-Amerikasta missä operaattoreiden investointiaktiviteetin odotetaan säilyvän suhteellisen hyvänä verrattuna muihin markkinoihin. Oletamme myös, että Nokian osakevaihtotarjous myös rajoittaa Nokian mahdollisuuksia kommentoida Alcatel-Lucentin näkymiä. Mielestämme nykyinen kurssi ei hinnoittele täysimääräisesti Nokian tuottopotentiaalia.

Sijoittaja.fi:n tuloskommentti: Nokian liikevaihto oli 3 609 M€ (analyytikoiden ennuste 3 593 M€) ja ei-IFRS-liikevoitto 734 M€ (ennuste 544 M€). Networks kasvoi vahvasti Kiinassa. Kannattavuus nousi etenkin Networksin ohjelmistopalveluiden myynnin ansiosta. Samsungin patenttikiistan ratkaisusta kirjattiin merkittäviä tuloja Q4:lle. HERE myytiin joulukuussa ja siitä kirjattiin 1,1 miljardin euron myyntivoitto. Markkinakasvu hidastuu 2016, ensimmäinen neljännes vaikuttaa haastavalta. Ei ohjeistusta vuodelle 2016. Osinkoa jaetaan yhteensä 0,26 euroa (ennuste 0,19 €).

Konecranes

Konecranesin fuusio amerikkalaisen kilpailija Terexin kanssa avaa uudelle yhtiölle mahdollisuuden järjestellä toimialaa ja parantaa omaa kannattavuuttaan. Saamme yhdistetyn yhtiön arvoksi vajaat 30 euroa, jos puolet synergiatavoitteista toteutuu. Kiinalaisen Zoomlionin kiinnostus Terexiä kohtaan perustelee ottamaan huomioon myös fuusion kariutumisen. Tässä vaihtoehdossa odotamme Konecranesilta vielä lisää säästöjä, ja saamme itsenäisenä jatkavan Konecranesin arvoksi 23 euroa. Kärsivälliselle sijoittajalle nykykurssi on molemmissa vaihtoehdoissa houkutteleva.

Sijoittaja.fi:n tuloskommentti: Konecranesin liikevaihto oli 609 M€ (analyytikoiden ennuste 605 M€) ja oikaistu liikevoitto 44,6 M€ (ennuste 43,1 M€). Kunnossapidon liikevaihto kasvoi, laitteiden laski. Saadut tilaukset olivat vertailukauden tasolla ja tilauskanta vertailukautta korkeammalla. Liikevaihdon odotetaan kasvavan ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä paranevan vuodesta 2015. Osinkoa jaetaan 1,05 euroa (ennuste 1,07 €).

Tuloskausi käynnissä

Tuloskausi on käynnissä. Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä:

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Orion loi uskoa sijoittajiin täsmentämällä ohjaustaan
Analyysi: Kempowerin tulos reilusti pakkasella – osake jatkaa laskussa
QT Group
Analyysi: Qt Groupilta vahva kannattavuus ja hyvät tulevaisuuden näkymät
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat