Osallistu osakeantiin!

Rahavirrat kertovat: Sijoittajat suojautuvat epävarmuudelta

ETF-rahavirrat kertovat markkinaliikkeistä ja sijoittamisen trendeistä. Suursijoittajat ovat huhtikuussa varautuneet epävarmaan maailmantilanteeseen, ja siirtäneet varojaan turvallisempiin sijoituskohteisiin.

Julkaistu: 11.05.2022 Kirjoittaja:

ETF ETF-rahavirrat markkinaympäristö sijoitusideat

ETF-rahavirrat kertovat sijoittajien varautuvan epävarmoihin aikoihin

Huhtikuun ETF-rahavirrat kertovat osakemarkkinan kolkoista ajoista. Varallisuutta virtasi pois markkinoilta yhteensä 4,2 miljardia euroa. Negatiivisia rahavirtoja lähti erityisesti kehittyneiltä- ja Yhdysvaltojen markkinoilta. Euroopan, Japanin ja kehittyvien markkinoiden rahavirrat puolestaan olivat kevyesti positiivisia. Tilanne on siis lähes päinvastainen kuin mihin on normaalisti totuttu. Kokonaisrahavirta oli huhtikuussa täysin eri maailmasta, kuin viimeisen kuuden kuukauden keskiarvo (40,3 mrd.€/kk).

Siinä missä osakemarkkinat ottivat huhtikuussa takkiinsa, olivat korkopuolen rahavirrat suorastaan erinomaiset. Rahavirtoja kuukauden aikana korkopuolelle valui huimat 39,3 miljardia euroa Huhtikuun luvut ovat yli kaksinkertaiset verrattuna korkomarkkinoiden viimeisen kuuden kuukauden keskiarvoon (17,7 mrd.€/kk). Kaikki korkomarkkinoiden alueet ja lainatyypit keräsivät rahavirtoja paitsi riskilainat. Markkinat ovat selvästi huolissaan vallitsevasta maailmantilanteesta, ja suosivat turvallisina pidettyjä sijoituskohteita.

Riskinotto vähentynyt huomattavasti

Huhtikuussa 2022 osakemarkkinoilla pärjäsivät erityisesti defensiiviset osakesektorit. Terveydenhuolto-, yhdyskuntapalvelu- ja defenssiivisen kulutuksen sektorit keräsivät kuukauden suurimmat rahavirrat. Toisaalta yhtä suuria rahavirtoja keräsi syklinen teknologiasektori, joka perinteisesti on menestynyt muiden syklisten sektoreiden kyykätessä. Eniten varallisuutta kertyi terveydenhuollon sektorille (2,9 mrd.€) ja eniten rahavirtoja poistui rahoitussektorilta (-6,9 mrd.€).

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen ja kehittyneiden markkinoiden lainat keräsivät suurimman suosion – molemmille alueille virtasi yli 39 miljardia euroa, mikä on reilusti enemmän kuin molempien alueiden kuuden kuukauden keskiarvo. Euroopan ja kehittyvien markkinoiden lainoihin kohdistui maltillisemmin varallisuutta, mutta rahavirrat olivat kuitenkin positiivisia. Lainatyypeistä ehdottomasti suosituin oli turvalliseksi mielletyt valtionlainat (+35,5 mrd.€). Myös kevyttä riskiä kantavat yrityslainat keräsivät yli 9 miljardia euroa. Vastaavasti riskilainoista valui pois 4,7 miljardia euroa.

Raaka-aineet ovat olleet suosiossa kuluvana vuonna, ja sama trendi jatkui myös huhtikuussa. Toki raaka-aineisiin sijoitettu varallisuus on ollut huomattavasti maltillisempaa, sillä viime kuussa raaka-aineet keräsivät yhteensä vain 2,0 miljardia euroa. Raaka-aineluokista ainoastaan energiasta virtasi pois varallisuutta (-0,5 mrd.€), kun taas suurimmat rahavirrat kohdistuivat arvometalleihin (1,1 mrd.€).

ETF-rahavirrat

ETF Rahavirrat huhtikuussa 2022.

Kategorioihin sopivat ETF:t löydät helposti ETF-työkalustamme!

LATAA ilmainen ETF-OPAS!

Johtopäätökset ja TOP 10 ETF:t

Huhtikuun rahavirroista on selvästi nähtävissä nykyinen maailmantilanne ja epävarmat markkinanäkymät. Osakemarkkinoiden suosio kokonaisuudessaan laski merkittävästi ja sijoittajat ohjasivat varallisuuttaan turvallisemmiksi miellettyihin lainasijoituksiin – erityisesti Yhdysvaltojen ja kehittyneiden markkinoiden valtionlainoihin. Raaka-aineiden hintojen nousun myötä myös raaka-aineet keräsivät sijoittajien rahavirtoja. Epävarmasta maailmantilanteesta johtuvasta huolesta kertoi myös arvometalleihin kohdistuneet, kasvaneet rahavirrat. Arvometallit nähdään siis edelleen jossain määrin turvasatamana, joka kestää markkinoiden heilahtelut.

Suosituimmat ETF-rahastot kertovat yksityiskohtaisesti siitä, mitä sijoituskohteita sijoittajamassat ja suuret instituutiosijoittajat suosivat. Näistä voi poimia sijoitusideoita omiin salkkuihin. Jäsenille suunnatussa osiossa esittelemme, mitkä olivat kuukauden suosituimmat ETF-rahastot ja kiinnostavimmat uutuus-ETF:t.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Liity Sijoittaja.fi-jäseneksi ja saat lukuoikeuden koko sisältöön, Osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön sekä mallisalkut.

Aloita sijoittaminen uudella varmuudella
ja tiedolla – kokeile ilmaiseksi kahden viikon ajan!

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSIOsallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy