Tilanne Ukrainan rajalla kiristyy – miten käy osakemarkkinoiden?

Tilanne Ukrainassa on kiristynyt ja vaikutukset näkyvät osakemarkkinoilla. Miten kriisi heijastuu osakkeisiin? Mitkä suomalaisosakkeet ovat Ukrainan kriisin suurimmat kärsijät?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tilanne Ukrainassa on kiristynyt ja vaikutukset näkyvät osakemarkkinoilla. Miten kriisi heijastuu osakkeisiin? Mitkä suomalaisosakkeet ovat Ukrainan kriisin suurimmat kärsijät?

Synkkä alkuvuosi

Koko alkanutta vuotta on varjostanut maailman geopoliittinen tilanne, erityisesti Ukrainan ja Venäjän välillä. On päivän selvää, että sotilaallisen selkkauksen uhka Euroopassa vaikuttaa osakemarkkinoihin ja joidenkin yhtiöiden toimintaan. Esimerkiksi muutama suomalainen yhtiö on maininnut vuoden 2022 ohjauksessaan geopoliittisen tilanteen mahdolliseksi riskitekijäksi omalle liiketoiminnalleen.

OMX Helsinki 25 -indeksi on tammikuun alun tasoja nyt 22.2.2022 noin 13 % alempana. Kehitystä on painanut Venäjän kriisin lisäksi inflaatio ja korkojen nousu.

Ukrainan kriisi

Ukrainan ja Venäjän välillä on ollut kitkaa jo useiden vuosien ajan. Jännitteiden taustalla on pitkälti Venäjän pelko sen naapurimaiden länsimaalaistumisesta ja sotilasliitto Naton laajentumisesta.

Tilanne Ukrainassa kiristyi viimeksi jo vuonna 2013, kun maan oli määrä solmia lähentymissopimus Euroopan Unionin kanssa. Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovitš kuitenkin kieltäytyi allekirjoittamasta sopimusta. Tämä aiheutti valtavat mielenosoitukset Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, jotka eskaloituivat alkuvuodesta 2014, kun Ukrainan turvallisuusjoukot avasivat tulen mielenosoittajia kohti. Pian Janukovitš pakeni Venäjälle ja samaan aikaan Ukrainan hallitseman Krimin niemimaalle ilmestyi tunnuksettomia sotilasjoukkoja. Maaliskuussa 2014 Venäjä järjesti Krimin niemimaalla kansanäänestyksen, jonka seurauksena Venäjä yhdisti alueen itseensä. Samoihin aikoihin Itä-Ukrainassa aggressiiviset väkijoukot alkoivat kokoontua ja vallata hallintorakennuksia. Toukokuussa Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueilla järjestettiin kansanäänestykset, joiden jälkeen alueet nimittivät itsensä niin sanotuiksi kansantasavalloiksi. Samalla alueille saapui hyvin varustautuneita sotilaita Venäjältä ja niin sanottujen separatistien toiminnasta tuli organisoidumpaa. Toukokuussa voidaan sanoa alkaneen Itä-Ukrainan sota, kun Venäjän tukemat separatisti joukot valtasivat Donetskin lentoaseman. Venäjä on kuitenkin kieltänyt olevansa sodan osapuoli.

Viimeisin selkkaus Ukrainan rajalla alkoi kehittyä keväällä 2021, kun Venäjä siirsi suuren määrän sotajoukkoja ja -kalustoa Ukrainan rajan tuntumaan. Tilanne helpotti kesällä ja joukot vedettiin pois. Lokakuussa 2021 tilanne kiristyi jälleen, kun Venäjä ja Valko-Venäjä alkoivat kerätä sotilaita Ukrainan rajan läheiselle Smolenskin alueelle yhteisten sotaharjoitusten varjolla.

Eilisessä puheessaan Putin tunnusti separatistialueiden itsenäisyyden Itä-Ukrainassa ja on nyt aloittanut Venäjän joukkojen siirtämisen Itä-Ukrainan alueille. Yhdysvallat ja EU suunnittelevat uusia Venäjään kohdistuvia pakotteita.


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Vaikutukset markkinoihin

Osakemarkkinat ovat olleet Putinin puheen ja Venäjän hyökkäyksen jälkeen laskussa. Tilanne ei tullut markkinoille yllätyksenä, joten kurssilasku on jäänyt ennakko-odotuksia lievemmäksi.

Korkomarkkinoilla vaikutukset ovat olleet vähäisiä. Saksan 10-vuotinen korko on 0,19 prosentissa. Korko kävi alle 0,15 prosentissa aamusta, mutta on palautunut lähes eiliselle tasolle. Myös korot ovat ennakoineet tilanteen kiristymistä, sillä korko oli helmikuun puolivälissä jo yli 0,30 prosentissa. Tyypillisesti kriisitilanteissa sijoittajat myyvät riskisijoituksia, kuten osakkeita ja ostavat turvallisia valtionlainoja. Tällöin osakkeet laskevat ja valtionlainojen hinnat nousevat (korko laskee).

Öljyn hinta on ollut selvässä nousussa ja lähestyy 100 dollarin rajaa. Kullan hinnassa ei ole ollut merkittävää muutosta. Kullan hinta ehti myös viime viikkoina nousta, joten uutinen Venäjän hyökkäyksestä ei aiheuttanut lisäliikkeitä.

Sijoittajan näkökulma – mitkä osakkeet kärsivät?

Jäsenosiossa käymme läpi kriisin vaikutusta markkinoihin sekä tuomme esille osakkeita, jotka kärsivät Venäjän ja Ukrainan kriisistä.

Tämä sisältö on vain Sijoittaja.fi-jäsenille Kokeile kaksi viikkoa ilmaiseksi

Kokeilun jälkeen tilaus jatkuu 11,90 €/kk. Voit perua milloin tahansa.

Sijoitus messut 2025
Sinua voisi kiinnostaa
Microsoftin tulos ylitti odotukset, mutta vaisu ohjaus sai osakekurssin laskuun
Meta ei hidastele AI-investoinneissa – vahva tulos siivitti osakkeen nousuun
Aspocomp käänsi kurssinsa – vahva Q1-tulos kahden vaikean vuoden jälkeen
Sijoittajan valinnat