estateguru

Analyysi: Nokian Renkaiden osake ei vieläkään houkuttele

Nokian Renkaat on yksi Helsingin pörssin korkeimman Venäjä-riskin osakkeista. Miltä yhtiön tulevaisuus näyttää ja mitä osakkeesta kannattaa maksaa?

Julkaistu: 04.05.2022 Kirjoittaja:

analyysi Nokian Renkaat osakkeet sijoitusideat tulokset

Nokian Renkaat

Tällä hetkellä sijoittajat eivät halua salkkuihinsa Venäjä-riippuvaisia osakkeita ja Nokian Renkaat on ollut yksi kärsijöistä. Tässä artikkelissa olemme luetelleet Venäjä-riippuvaisia yhtiöitä.

Venäjä on ollut Nokian Renkaille tärkeä markkina-alue (20 % liikevaihdosta) ja 80 prosenttia yhtiön henkilöautojen rengastuotannosta on Venäjällä. Nokian Renkaiden Venäjällä sijaitsevien omaisuuksien arvo on 476 miljoonaa euroa. Yhtiö antoi 28.4.2022 lausunnon liittyen yhtiön toimintaan Venäjällä.

 • Yhtiö nopeuttaa kapasiteetin kasvattamista Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtailla ja nopeuttaa suunnitelmia investoida uuteen kapasiteettiin Euroopassa. Näillä toimilla Nokian Renkaat riippuvuutta Venäjän tuotannosta ja hajauttaa valmistuskapasiteettia maantieteellisesti.
 • EU:n pakotteet kieltävät renkaiden tuonnin Venäjältä EU:hun, kieltävät tiettyjen raaka-aineiden viennin EU:sta Venäjälle ja rajoittavat kuljetuksia Venäjältä ja Venäjälle. Pakotteilla on merkittävä vaikutus Nokian Renkaiden kykyyn valmistaa renkaita Venäjällä sekä myydä renkaita Venäjällä ja EU:ssa, erityisesti Keski-Euroopan alueella.
 •  Suunnitelmien mukaan Nokian Renkaiden Pohjoismaissa myytävät renkaat valmistetaan tulevaisuudessa Nokialla ja Pohjois-Amerikassa myytävät renkaat Daytonissa sekä Nokialla.
 • Renkaiden tuontirajoitteet eivät vaikuta Nokian Renkaat Oyj:n raskaiden renkaiden liiketoimintaan

Nokian Renkaiden liikevaihdon jakauma

Nokian Renkaat liikevaihdon jakauma
Lähde: Nokian Renkaat vuosikertomus

Q1/2022 tulos laskeneita odotuksia parempi

Liikevaihto oli 416,5 M€ (analyytikoiden ennuste 375,9 M€) ja liikevoitto oli 59,3 milj. euroa (ennuste 40,1 M€). Ukrainan sodalla on ollut valtavia vaikutuksia Nokian Renkaiden liiketoimintaan. Vuonna 2021 Venäjä muodosti noin 20 % Nokian Renkaiden liikevaihdosta, ja noin 80 % Nokian Renkaiden henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä. Ukrainan sota alkoi vaikuttaa yhtiön toimintaympäristöön helmikuun lopussa. Vuoden alkaessa rengaskysyntä oli kuitenkin hyvä ja tammi−maaliskuussa Nokian Renkaiden liikevaihto kasvoi 21,9 % ja segmentit yhteensä liikevoitto parani edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tulosta vauhdittivat hinnankorotukset, joita tehtiin laajasti eri markkinoilla ja eri tuotteissa korkeampien raaka-ainehintojen ja muun kustannusinflaation kompensoimiseksi.

Nokian Renkaat arvioi, että Ukrainan sota vaikuttaa merkittävästi vuoden 2022 taloudelliseen tulokseen, erityisesti kolmannelta vuosineljännekseltä alkaen. Yhtiö peruikin aikaisemman ohjauksensa ja antoi uuden tulosjulkistuksen yhteydessä. Uuden ohjauksen mukaan Nokian Renkaiden vuoden 2022 liikevaihdon ja segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan laskevan merkittävästi vuoteen 2021 verrattuna. Hallitus muutti 30.3. osinkoehdotustaan 1,32 eurosta osakkeelta 0,55 euroon/osake (1,20 euroa) uuden kapasiteetin rahoittamiseksi Eurooppaan.

Nokian Renkaiden taloudelliset tavoitteet

Nokian Renkaat on tavoitellut keskipitkällä aikavälillä 2 miljardin euron liikevaihtoa. Tämä tavoite ei kuitenkaan Ukrainan sodan vuoksi ole ajankohtainen. Muut taloudelliset tavoitteet ovat:

 • Markkinoita nopeampi kasvu: Liikevaihto 2 mrd euroa
 • Hyvä tuotto ja kannattavuus: Segmentit yhteensä liikevoittomarginaali ja sijoitetun pääoman tuotto (ROCE) 20 %:n tasolla
 • Kasvava vuosittainen osinko, joka 50 % nettovoitosta

Vuonna 2021 liikevaihto oli 1,7 miljardia euroa. Viimeisen viiden vuoden keskiarvo liikevoittomarginaali on ollut 19,8 prosenttia.

Nokian Renkaiden osinko

Nokian Renkaat on ollut historiassa hyvä osinkoyhtiö. Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat kuitenkin vaikuttaneet osinkoon negatiivisesti.

 • Vuonna 2022 osinkoa maksettiin 0,55 euroa osake
 • Vuonna 2021 osinkoa maksettiin 1,20 euroa.

Nokian Renkaiden osake romahti

Nokian Renkaiden osakkeella oli hyvä momentti vuoden alussa. Ukrainan sota romahdutti kurssin ja se on laskenut 65 prosenttia tammikuun tasoista. Finanssikriisissä osake kävi seitsemässä eurossa. Se taso tuntuu hurjan alhaiselta, mutta osakkeen yllä on huomattavaa epävarmuutta.

Osaketyökalun pisteet laskeneet

Nokian Renkaiden pisteet Osaketyökalussa ovat laskeneet selvästi. Riski on noussut ja osakkeen momentti on heikko.

Nokian Renkaat osake pisteet

Mitkä ovat Nokian Renkaiden EPS-ennusteet?

Nokian Renkaiden analyytikkojen EPS-ennuste vuodelle 2022 on 1,03 euroa. Vuodelle 2023 analyytikot ennustavat 1,17 euron EPS:iä. Ennusteissa on suuri hajonta, eikä yhtiö itsekään tiedä tulevaisuuden tuloksentekokykyä. Nokian Renkaiden kohdalla on edelleen paljon kysymyksmerkkejä:

 • Joutuuko yhtiö siirtämään kaikki Venäjän tuotantolaitokset muualle ja kirjaamaan omaisuuden arvon nollaan (467 M€ alaskirjaus)
 • Myydäänkö Venäjälle jatkossa lainkaan renkaita?
 • Millä aikavälillä Nokian Renkaat saa lisäkapasiteettia Keski-Euroopan markkinoille? Paljonko investointi maksaa ja mikä on uuden tuotantolaitoksen kilpailukyky tulevaisuudessa?
Nokian Renkaat EPS-ennusteet

Nokian Renkaiden osakkeen hinta?

 • Todennäköisesti Nokian Renkailla tulee olemaan vaikeuksia päästä tavoiteltuun 20 prosentin kannattavuuteen jatkossa. Onko tulevaisuuden oikea tavoitetaso 15 %? Entä liikevaihtotaso? Onko se 1-1,5 miljardia?
 • On mahdollista, että Nokian Renkaiden EPS jää tulevina vuosina 0,60 – 0,90 euron tasoille. P/E-luvulla 15 tämä antaisi hintahaarukan 9,00 – 13,50 euroa. Tätä korkeampaa hintaa on nykyisessä erittäin epävarmassa tilanteessa vaikea osakkeesta maksaa.
 • Nokian Renkaiden onni on vahva tase. Se kestää 467 miljoonan euron alaskirjauksen ja investointikykyäkin on. Yhtiön oma pääoma on 1680 miljoonaa euroa ja nettovelat 53 miljoonaa euroa.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun. Katso sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet Osaketyökalusta.

Tutustu Osaketyökaluun!


estateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


ostetuimmat osakkeet etorossa

Image


estateguru

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy