Paras sijoitustyyli yli 30 vuoden tarkastelujaksolla

Parhaimmilla sijoitustyyleillä saa selvästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Mitkä ovat parhaat sijoitustyylit yli 30 vuoden tarkasteluperiodilla?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Parhaimmilla sijoitustyyleillä saa selvästi markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Mitkä ovat parhaat sijoitustyylit yli 30 vuoden tarkasteluperiodilla?

Mikä on sijoitustyyli?

Sijoitustyyli kertoo, miten osakkeet valitaan salkkuun. Se on ensisijaisesti tunnuslukuperusteinen. Lopputuloksena salkussa on tietyntyylisiä osakkeita, kuten osinko-osakkeita. Sijoitustutkimuksessa eri tyylejä on vertailtu vuosikymmeniä.

Yksi maailman suurimmista indeksituottajista MSCI on ylläpitänyt eri sijoitustyyleillä rakennettuja osakeindeksejä. Alla ovat tunnetuimpien sijoitustyylien tuotot ja riskit yhdessä kuvaajassa.

Laatu paras sijoitustyyli

Parhaimman tuoton ovat tarjonneet laatu ja momentti. Markkinaindeksin tuotto on ollut joukon heikoin. Tuottoero laadun hyväksi on ollut 4 prosenttiyksikköä vuodessa. Ero voi tuntua pieneltä, mutta 10 vuodessa tuottoero on laadun hyväksi 87 prosenttiyksikköä ja 30 vuodessa 1 528 prosenttiyksikköä. Tässä on kyse korkoa korolle -efektistä, joka on maailman kahdeksas ihme.

Matalin riski on yllätyksettömästi ollut minimivolatiliteetissa. Korkein riski vastaavasti tasapainosalkussa ja kasvuosakkeissa.

Hyödynnä sijoitustyylejä

Sijoitustyylejä voi hyödyntää ETF:ien avulla. ETF-valikoimasta löytyy tunnetuimmat sijoitustyylit eri markkinoille. Tyyli-ETF:t löytää helposti ETF-työkalullamme.

Oman osakesalkun rakentamisessa sijoitustyylejä kannattaa myös hyödyntää. Osakevalinnassa auttavat suomalaisten osakkeiden Osaketyökalu ja kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalu, jotka pisteyttävät osakkeet eri sijoitustyylien mukaisesti.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat