Kumpaa ostaa tulosdipistä, Outokumpua vai Reveniota?

Markkinat reagoivat Revenio Groupin ja Outokummun tulosjulkistuksiin negatiivisesti. Revenio Group on pörssin parhaita kasvuosakkeita ja Outokumpu riskinen arvo-osake. Kumpaa osaketta kannattaa ostaa kurssidipistä?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinat reagoivat Revenio Groupin ja Outokummun tulosjulkistuksiin negatiivisesti. Revenio Group on pörssin parhaita kasvuosakkeita ja Outokumpu riskinen arvo-osake. Kumpaa osaketta kannattaa ostaa kurssidipistä?

Kasvuosake vai syklinen arvo-osake?

Outokumpu ja Revenio Group julkaisivat molemmat tuloksensa 5.8.2021. Markkinat pettyivät tuloksiin ja kurssit laskivat. Kumpaa ostaa, kasvuosaketta vai syklistä arvo-osaketta?

Outokumpu on syklinen arvo-osake. Yhtiön liiketoiminta on suhdanneherkkää. Noususuhdanteessa ruostumattoman teräksen kysyntä ja hinta nousevat ja Outokumpu tekee vahvaa tulosta. Laskusuhdanteessa hinnat romahtavat ja toimitusmäärät laskevat roimasti. Silloin Outokumpu tekee tappiota. Osake on Helsingin Pörssin riskisimpiä. Arvo-osaketermi tulee pörssin keskiarvoa matalimmista arvostuskertoimista. Outokummun P/E-luku on kuluvan vuoden tulosennusteella 7.

Revenio Group on Outokummun vastakohta. Osake on Helsingin pörssin parhaita kasvuosakkeita. Yhtiö on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut keskimäärin 28 %:n vuosivauhtia ja tehnyt samana aikana keskimäärin 31,3 %:n EBIT:iä heikoimman kvartaalin EBIT:in ollessa 20,2 %. Revenion P/E-luku kuluvan vuoden tulosennusteella on 90.

Outokummun Q2-tulos

Outokummun liikevaihto oli 1 873 M€ (analyytikoiden ennuste 1 830 M€) ja oikaistu liiketulos 163 M€ (ennuste 152 M€). Tehtaiden käyttöaste on ollut korkea ja ruostumattoman teräksen toimitukset kasvoivat 3 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Kaikki liiketoiminta-alueet paransivat tulostaan edellisestä neljänneksestä. Yhtiö on aikataulussa saavuttaa 200 miljoonan euron käyttökatetason parannus vuoden 2022 loppuun mennessä. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Outokumpu saavutti omin toimenpitein 123 miljoonan euron käyttökatetason parannuksen. Tase on vahva. Toisella neljänneksellä nettovelan ja käyttökatteen suhde oli 1,8 tavoitteen ollessa 3,0.

Yhtiö oli tyytyväinen siihen, että EU jatkoi suojatulleja vielä kolmella vuodella kesäkuuhun 2024 asti. Lisäksi EU asetti väliaikaiset polkumyyntitullit Indonesiasta ja Intiasta tuotavalle kylmävalssatulle teräkselle.

Oikaistun käyttökatteen arvioidaan vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä olevan samalla tasolla kuin toisella neljänneksellä.

Outokummun markkinareaktio oli tyly. Kurssi laski aamusta yli 4 %.

Revenio Groupin Q2-tulos

Revenio Groupin liikevaihto oli 18,9 M€ (ennuste 18,7 M€) ja oikaisu liiketulos 4,4 M€ (ennuste 6,0 M€). Johdon mukaan liiketoiminta kehittyi alkuvuoden aikana erinomaisesti. Erityisesti silmänpohjan kuvantamislaitteiden myynti oli erittäin vahvaa edellisvuoden Covid-19-kevääseen verrattuna. Myös silmänpaineen mittauslaitteiden kysyntä oli vahvaa ja anturimyynti jatkoi kasvuaan. Johdon mukaan kannattavuutta heikensi poikkeuksellisen korkeat henkilstökulut. SaaS-pohjaiseen Oculo-ohjelmistoratkaisuun liittyvä myynti tulee jatkossa kasvattamaan SaaS-business-liikevaihdon osuutta.

Johto seuraa tarkasti maailmanmarkkinoilla ilmenneitä elektroniikan komponenttien saatavuushaasteita ja hintojen nousua. Revenio on nostanut varastotasoja ennakoivasti jo edellisvuodesta lähtien, minkä arvioidaan turvaavan toimituskyky myös siinä tilanteessa, että komponenttien toimitusajat pitenisivät tai toimituksiin tulisi merkittäviä häiriöitä.

Ohjausta nostettiin liikevaihdon osalta. Revenio-konsernin valuuttakurssioikaistun liikevaihdon arvioidaan kasvavan erittäin vahvasti edellisvuodesta ja kannattavuuden olevan hyvällä tasolla ilman kertaluontoisia eriä.

Revenio Groupin kurssireaktio oli vielä tylympi. Aamulla kurssi oli yli 8 % laskussa.

Kumpaa osaketta ostaa?

Jäsenosiossa pyrimme vastaamaan kysymykseen, kumpaa osaketta, Outokumpua vai Revenio Groupia, kannattaa ostaa juuri nyt.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Sijoittajan valinnat