Osakestrategia, jolla on voitettu markkinat

SciBeta esittelee fundamentteihin pohjautuvan indeksin, joka on tarjonnut yleisiä osakeindeksejä korkeampaa tuottoa. Morgan Stanleyn lanseeramalla ETF:llä voi sijoittaa suoraan tähän strategiaan.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

SciBeta esittelee fundamentteihin pohjautuvan indeksin, joka on tarjonnut yleisiä osakeindeksejä korkeampaa tuottoa. Morgan Stanleyn lanseeramalla ETF:llä voi sijoittaa suoraan tähän strategiaan.

Sijoittajat ovat etsineet kautta aikojen tuottoa kohentavia tekijöitä, jotta omalla sijoitussalkulla voitettaisiin ne kuuluisat markkinat. Tutkimuksia on aihepiiriin liittyen tehty useita ja joitain tuottoon (ja riskiin) vaikuttavia tekijöitä on löydetty. Täysin absoluuttista totuutta on vaikeaa saada tälläkään saralla, sillä tekijöillä ja tekijöiden vaikutuksilla on tapana muuttua yli ajan. Onneksi usein muutoksessa kestää useita kymmeniä vuosia.

Näihin tuottoon vaikuttaviin tekijöihin nojautuu Morgan Stanleyn Scientific Beta US Equity Factors -ETF, joka pyrkii löytämään Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta aliarvostettuja osakkeita. Morgan Stanleyn ETF seuraa EDHEC-Risk -instituution näppärästi nimettyä SciBeta United States Multi-Beta Multi-Strategy Equal Weight -indeksiä.

SciBetassa on luokiteltu tuottoihin vaikuttaviksi tekijöiksi:

  • alhaisen volatiliteetin
  • kirjanpidollisen arvon
  • yrityksen koon
  • yrityksen investointiasteen
  • tuottavuuden sekä
  • momentum-tekijän. Lisää SciBeta-indeksin metodologiasta löydät tämän linkin takaa (PDF, englanniksi).
Kuva 1. Tuottokehitys

20151013-SCIBETA-MXWO-SP500

Indekseillä tarkasteltuna tuottokehitys on ollut kaikilla instrumenteilla hyvää teknokuplan jälkeisestä ajasta. Silmämääräisesti SciBeta-indeksin strategia ei ole pärjännyt yhtään sen huonommin myöskään Finanssikriisin aikaisessa markkinasyöksyssä. Varsinainen tuottoero näyttäisi käytännössä muodostuneen Finanssikriisin (ja v. 2011 eurokriisin) jälkeen.

Kuva 2. Volatiliteetti

20151013-SCIBETA-MXWO-SP500-Vola

Ainakaan volatiliteetilla mitattuna SciBeta-indeksi ei näytä olevan riskisempi sijoituskohde kuin suosittuun S&P 500 -indeksiin pohjautuvat instrumentit. Volatiliteetti on kuitenkin vain yksi riskin mittari ja volatiliteetti toimii kuin auton taustapeili; eteenpäin eli tulevaisuuteen sillä ei näe.

SciBetan indeksiin pohjautuva Morgan Stanleyn Scientific Beta US Equity Factors (”USEF LN”) on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat päästä käsiksi korkeampiin tuottoihin rahoitustieteellisin avuin, mutta joilla ei ole aikaa tai kiinnostusta alkaa itse perehtymään kirjallisuuteen. Kyseinen ETF on suhteellisen uusi instrumentti markkinoilla: se on laskettu liikkeelle tämän vuoden elokuussa. Kokonaiskulusuhde on 0,4 %, mikä on huokea omassa vertailujoukossaan.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat