Markkinoilla katseet Kreikassa (tärkeä päivitys!)

Lähipäivinä markkinoiden katseet ovat täysin Kreikan tilanteessa: maan aiempi tukiohjelma EU:n kanssa loppuu kesäkuun loppuun ja käytännössä kaikesta olisi päästävä sopuun ennen EU:n finanssiministerien kokousta tulevana torstaina (18.6.). Kreikan valtiovarainministeri ilmoitti eilen, ettei mitään uutta ehdotusta tule 18.6. kokoukseen!

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Lähipäivinä markkinoiden katseet ovat täysin Kreikan tilanteessa: maan aiempi tukiohjelma EU:n kanssa loppuu kesäkuun loppuun ja käytännössä kaikesta olisi päästävä sopuun ennen EU:n finanssiministerien kokousta tulevana torstaina (18.6.). Kreikan valtiovarainministeri ilmoitti eilen, ettei mitään uutta ehdotusta tule 18.6. kokoukseen!

Kreikan valtionvarainministeri Yanis Varoufakis ilmoitti Bild-lehden haastattelussa, että Kreikka ei aio esittää mitään uutta ehdotusta valtiovarainministerien kokoukseen 18.6. Kreikan mukaan asioista on sovittava alemmilla tasoilla ennen virallista ehdotusta. Varoufakisin mukaan Kreikka haluaa löytää ratkaisun, mutta velkojien on otettava Kreikan aiemmin tekemät ehdotukset vakavasti.

Kreikan euroero alkaa vaikuttaa aiempaa todennäköisemmältä. Hallitus on haluton leikkaamaan eläkkeistä ja laajentamaan arvonlisäveropohjaa. Euromailla vastaavasti alkaa olla mitta täynnä Kreikan vetkuilulle. Bloombergin ennusteen mukaan Kreikan default (maksukyvyttömyys) on lähempänä kuin koskaan.

Grexit

Myös muiden reunavaltioiden (Portugali, Espanja ja Italia) lainojen tuottovaateet kääntyivät nousuun, joten päivitimme suojausideamme!

Mistä on kyse?

Jokakesäinen Kreikka-keskustelu käy jälleen kuumana ja osakkeet ovat laskeneet noin 10 % huhtikuisista huipuista. Kreikka pelaa uhkarohkeaa peliä velkojiaan vastaan. Euromaiden ja sijoittajien tulee varautua kaikkiin vaihtoehtoihin Kreikan kriisissä. ETF-poiminnoistamme löytyy kaksi keinoa, joilla sijoittaja voi hakea lyhytaikaista suojaa osakesalkulle.

Riski-indikaattorimme ovat värähdelleet ylöspäin, mutta mitään hälyttävää ei ole tapahtunut. Euroalue on varautunut Kreikan euroeroon ja tilanne on siten parempi kuin 2011 ja 2012, kun Kreikka-kriisin eskaloituminen yllätti markkinat. Sijoittajat eivät pidä yllätyksistä.

Myöskään Kreikan valtionlainojen tuottovaade (korko) ei ole mennyt katosta läpi, kuten tapahtui 2011 ja 2012.

20150609-kreikkakriisi

Tärkeimmät talousindikaattorit Markkinaympäristö-osiosta

Talousluvut ovat länsimaissa yllättäneet positiivisesti. Etenkin talouden tulevaa kehitystä ennakoivat ostopäällikköindeksit ovat kääntyneet nousuun. Euron heikentyminen ja EKP:n elvytys ovat piristäneet Euroopan taloutta.

Kehittyvien talouksien keskuspankkien elvytykset ovat kääntäneet kehittyvien maiden talousennusteet kasvuun.

USA:ssa aprikoidaan, milloin koronnostot alkavat ja kuinka voimakkaana.

Löysä rahapolitiikka on tehonnut. Inflaatio euroalueella on kääntynyt selvään nousuun. Tämä on hyväksi talouskasvuodotuksille ja osakemarkkinoille.

20150609-inflaatioodotus

Mitä sijoittajan tulisi tehdä?

  1. Odota, äläkä hötkyile
  2. Suojaa salkkua
  3. Käytä korjausliikkeet ostopaikkoina (seuraa Sijoittaja.fi:stä kärjistyykö tilanne ja nousevatko riskit)

Me emme osaa ennustaa, miten Kreikan lopulta käy. Kreikan maksukyvyttömyys ja ero eurosta tulisivat aiheuttamaan markkinoille hetkellisesti turbulenssia. Sijoittajan tulee tällöin seurata, alkavatko markkinat panikoida muiden reunamaiden suhteen. Seuraamme Kreikan tilannetta sijoittajan näkökulmasta tiiviisti tulevina päivinä ja viikkoina.

Ratkaisun löytyminen helpottaisi tunnelmia ja markkinat voisivat keskittyä positiivisiin asioihin. Eurooppalaiset osakkeet vaikuttavat houkuttelevilta ja osakemarkkinoita tukevat ainakin seuraavat asiat:

  • EKP:n elvytys
  • Euron heikentyminen
  • Yritysten positiivisesti yllättänyt tuloskausi
  • Parantuneet talousluvut ja odotukset
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio edelliskuuta matalammalla tasolla
Trendaavat osakesektorit ja viikon treidi-idea: Global Payments.
WIMAO
Sijoittajan valinnat