Vuoden 2021 sijoitusteemat: Tekoäly eli AI

Tekoäly on valtava megatrendi 2020-luvulla. Tekoäly integroituu asteittain syvemmin jokaiselle keskeiselle toimialalle. Alan osakkeet nousivat vahvasti vuonna 2020, ja nousun odotetaan jatkuvan vuonna 2021. Katso valintamme parhaiksi tekoälyosakkeiksi.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Tekoäly on valtava megatrendi 2020-luvulla. Tekoäly integroituu asteittain syvemmin jokaiselle keskeiselle toimialalle. Alan osakkeet nousivat vahvasti vuonna 2020, ja nousun odotetaan jatkuvan vuonna 2021. Katso valintamme parhaiksi tekoälyosakkeiksi.

Vuoden 2021 megatrendit: Tekoäly eli AI

Kirjoitimme artikkelin vuoden 2021 tärkeimmistä megatrendeistä sijoittajalle. Teknologinen kehitys on tärkein megatrendi ja jaoimme sen kuuteen alamegatrendiin. Yksi megatrendeistä on tekoäly ja koneoppiminen (AI & Machine Learning).

Tekoälyä hyödyntäviä teknologioita hyödynnetään tänä päivänä jo laajasti eri toimialoilla esimerkiksi rahoitusalalla, terveydenhuollossa ja turvallisuusalalla sekä lukuisilla muilla toimialoilla, ja uusia sovelluskohteita kehitetään jatkuvasti. Tekoälyn kaupallistamisella tulee olemaan keskeinen rooli yritysten digitalisaatiossa ja informaation käytön tehostamisessa 2020-luvulla.

Jokainen tekoälyn kehitysaskel on liittynyt läpimurtoihin tutkimusmenetelmissä. Tällä hetkellä syväoppiminen on yksi tärkeimmistä läpimurroista koneoppimisessa. Yksi syväoppimisen edelläkävijöistä on Google, joka hyödyntää syväoppimista mm. kuvahaun, käännöspalvelun ja automaattisen tekstityksen tulosten sekä mainosten ja YouTube-suositusten parantamiseen. Vuonna 2020 Googlen Deepmind-tytäryhtiön uutisoitiin tunnistavan rintasyövän radiologeja paremmin ja ennustavan tarkasti proteiinien rakenteen.

Mitkä tekijät ratkaisevat tekoälyn voittajat?

Menestyvän tekoäly-yhtiön resepti on yleensä seuraava: tekoäly-yhtiö ottaa sisäisesti luomansa aineiston ja käyttää sitä rakentaakseen paremman palvelun/tuotteen asiakkailleen, mikä puolestaan kasvattaa asiakaskuntaa ja luo lisää dataa, mikä parantaa tuotetta. Ja niin edelleen.

Salaisuus useimpien loistavien yritysten taustalla on yhtiön luoma vallihauta, joka vaikeuttaa kilpailijoiden saapumista markkinoille. Tekoälyn voittajat luovat monopoliasemansa datalla. Datalla, jota kilpailijoiden on vaikea tai mahdoton replikoida. Data Science Centralin Williams Vorhies kuvailee ”datadominanssia” seuraavin sanoin (vapaasti suomennettuna ja korostettuna):

”Luodaksesi menestyvän tekoäly-yhtiön, tulee sinun ensin rakentaa niin leveä vallihauta, ettei kukaan voi kiriä sinua kiinni maksamatta siitä sinulle täyttä hintaa. Tuota vallihautaa ei voi rakentaa teknologialla. Käytännössä syväoppimisteknologioissa ei ole monopoleja, ainoastaan johtajia, jotka voidaan kopioida nopeasti. Salaisuus leveään vallihautaan tekoälyssä on monopoli dataan, jolla tekoälyä opetetaan. Tässä tapauksessa monopoli tarkoittaa myös niin suurta johtoasemaa käyttäjien ja datan määrässä, ettei yksikään muu toimija pysty järkevästi kirimään eroa kiinni.

Vorheis nostaa esimerkkejä eri toimialoilta. Google dominoi hakukonepohjaista mainontaa ja Facebook sosiaalisen median mainontaa. Amazonilla on ylivoimainen johtoasema verkkokaupassa. Näillä kaikilla kolmella alansa jätillä on selkeä datadominanssi, jonka avulla ne voivat kohdentaa verkkohakuja-, mainontaa- ja tuotteita käyttäjilleen ylivoimaisesti kaikkia kilpailjoitaan paremmin.

Miten sijoittaa tekoäly-yhtiöihin?

Deloitte kertoo tekoälyä käsittelevässä raportissaan toimialan keskittyneen tiiviisti muutamiin suurkaupunkeihin erityisesti Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Kotimaiselle sijoittajalle paras tarjonta tekoäly-yhtiöitä löytyy Yhdysvaltojen pörsseistä, josta löytyy myös muutamia suurimpia rinnakkaislistautuneita kiinalaisia tekoäly-yhtiöitä.

Tekoälyosakkeisiin voi sijoittaa myös ETF:n kautta. Yksi vaihtoehto on ETF-työkalusta hakusanalla “artificial” löytyvä WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF. Sen juoksevat kulut ovat 0,40 % ja vuoden 2020 tuotto yli 50 %. Samalla hakusanalla löytyy myös muita ETF-vaihtoehtoja.

Parhaat tekoälyosakkeet

Sijoittaja.fi:n jäsenille suunnatussa osiossa vertailemme parhaita kansainvälisiä tekoälyosakkeita. Mitkä ovat meidän osakevalintamme?


Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.Sinua voisi kiinnostaa
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat