Minun sijoitustarinani: huskeja, elämää ja kiinnostava pörssiyhtiö

Tämä on minun sijoitustarinani. Kirjoita omasi ja haasta ystäväsi. Sijoittaminen ei ole vain osakesijoittamista. Erilaiset tarinat kiinnostavat. Voit kertoa sijoittamisesta viiniin, taiteeseen tai vaikkapa vapaa-aikaan. Julkaise sijoitustarinasi omassa blogissasi tai lähetä meille, niin julkaisemme sen sijoittaja.fi:ssä omassa kategoriassa. Twitter: #minunsijoitustarinani

Minna Karttunen
Minna Karttunen

Tämä on minun sijoitustarinani. Kirjoita omasi ja haasta ystäväsi. Sijoittaminen ei ole vain osakesijoittamista. Erilaiset tarinat kiinnostavat. Voit kertoa sijoittamisesta viiniin, taiteeseen tai vaikkapa vapaa-aikaan. Julkaise sijoitustarinasi omassa blogissasi tai lähetä meille, niin julkaisemme sen sijoittaja.fi:ssä omassa kategoriassa. Twitter: #minunsijoitustarinani

Työssäni olen päivittäin tekemissä sijoittamisen kanssa. Kuuntelen, kirjoitan ja sisäistän asioita kuitenkin hieman eri vinkkelistä kuin naapuripöydän analyytikot. Vaikka olen ollut työuran aikana jollain tasolla mukana toimialalla, niin en voi mitenkään tituleerata itseäni sijoitusalan ammattilaiseksi.

Mitä sijoittaminen on minulle? Se on paljonkin, vaikka taidan olla enemmän elämään sijoittaja.

Raha voi myös liikkua ja saa liikkua. Säästäminen ja sijoittaminen ovat mahdollistaneet esimerkiksi sen, että olin pidemmän tovin tekemättä töitä vapaaehtoisesti. Down-siftasin – miten se kuuluukin trendikkäästi sanoa – söin lähiruokaa naapuriravintolassa, annoin meriveden ja auringon haalistaa värjätyt hiukseni ja kävelin keväästä syksyyn avojaloin. Toisin sanoen siis laiskottelin, annoin aikaa itselle ja perheelle.

Uskon, että tämä on ollut matalakuluisempia, tuottoisimpia ja pienemmän riskin sijoituksia mitä olen koskaan tehnyt. Hyvin salattu luonteenpiirteeni, piheys, nosti päätänsä aina välillä, kun katsoin hupenevaa vararahastoa. Jälkikäteen aikaa miettii kuitenkin kaiholla.

Artikkeli kuvapohja sijoitus kesaan

Kun tämä haaste nousi työpöydän kahvipöydässä esille, niin mietin mihin minä sijoitan samalla intohimolla kuin vieruskaveri ETF:iin tai osakkeisiin?

Katsellessa koirankarvaisia sukkiani oivalsin, mitä sijoittaminen on minulle. Mihin minä sijoitan tuloistani osan, saanko vastineeksi mahdollisesti tuottoa? En kirjoita enää elämään sijoittamisesta, vaan minun arkipäivän pikavoitoista eli laumallisesta rekikoiria.

Kieltäydyn ajattelemasta koiriani kuluina, koska tuntuu vieraalta määrittää hintaa perheenjäsenille, ystäville. Fakta on kuitenkin se, että kymmenen rekikoiran pelkkä ylläpito kuukaudessa kustantaa euron jos toisenkin. Sen lisäksi harrastamisen vaatimat välineet: reet, mönkijä, liinat, lukot, valjaat, auto koirien kuljettamiseen, muut mahdolliset varusteet ja matkat lumen perässä maksavat helposti yhden omakotitalon verran. (Summa vastaa muuten Sijoittaja.fi:n käyttäjän keskimääräistä salkun kokoa – käyttäjätutkimus 05/2015).

Yritän kääntää ajatusta siihen mitä saan vastineeksi? Se on huomattavasti helpompaa. Kuutamon alla ajettuja tuhansia kilometrejä, myrskyjä jäällä, auringon nousuja ja laskuja, syyskuun kirpakoita aamuja, meriveden huuhtelemia turkkeja, kuraisia tassuja ja loputonta intoa. Matkailualan tuottajanakin osaan arvioida jonkinlaisen hintalapun yksittäisille elämyksille, mutta voiko välittämiselle ja elämäntavalle laskea hintaa? Minulle tämä elämäntapa tuottaa kuitenkin jokaisena päivänä, sopii minun sijoittajaprofiiliin ja olen tältä kantilta katsottuna hyvin rikas.

Siltikin minulla on oltava se pieni vararahasto, jolla voin halutessani turvata elintason hetkellisesti, jos jotain sattuu, toteuttaa ehkäpä pienen unelman tai pitää vaikka pidemmän loman. Sillä aikaa kun se pieni vararahasto kasvaa, niin lupaan jatkossakin sijoittaa tähän hetkeen. Niin ja se vararahasto on tällä hetkellä pieni, sillä pikavoitotkin tuottavat joskus tappiota. Yllättävät sairastumiset, eläinlääkärikäynnit ja suru ovat valitettavia realiteetteja elämysten lisäksi.

P.s. Marimekolla on tosi hauska kevät mallisto ja nuori nainen toimitusjohtana; Marimekon osakkeita on entistä hauskempi omistaa!

Minna Karttunen Sijoittajafi

Kirjoittaja Minna Karttunen työskentelee Sijoittaja.fi:ssä myynnin ja markkinoinnin tehtävissä. Hänellä on kymmenen vuoden kokemus eri markkinoinnin ja viestinnän tehtävistä IT- ja matkailualalta. Lisäksi hän toimii satunnaisesti koiravaljakko-oppaana Lapissa.

Haastan Minun sijoitustarinani –sarjaan meille koulutuksiakin pitäneen Suomen johtavan sähköisen liiketoiminnan asiantuntijan innostavan Ilkka Kauppisen.

Lue aikaisemmin julkaistuja Minun sijoitustarinoita.

Säännöt

Kirjoita oma sijoitustarinasi ja haasta ystäväsi. Tarinan muoto ja pituus ovat vapaat. Tarina voi olla vaikka runo tai kuva. Julkaise sijoitustarinasi omassa blogissasi tai lähetä meille, niin julkaisemme sen sijoittaja.fi:ssä omassa kategoriassa. Twitter: #minunsijoitustarinani

Minun sijoitustarinani voi lähettää osoitteeseen timo.heikkila@sijoittaja.fi

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Heikko kuluttajaluottamus varjostaa Marimekon näkymiä – osakkeessa kovaa laskua
Marimekko yritys ja osake analyysissä
Analyysi: Marimekon osakekurssi kääntyi nousuun
Vaaliviikon parhaimpia tulosjulkistajia oli Marimekko
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat