Cargotec ja Konecranes yhdistyvät: Osakekurssit nousussa

Cargotec ja Konecranes kertovat sulautuvansa. Sulautumisen jälkeen molempien yhtiöiden osakkeenomistajat omistaisivat puolet tulevan yhtiön osakkeista. Mitä Osaketyökalu kertoo Cargotecista ja Konecranesista?

Julkaistu: 01.10.2020 Kirjoittaja:

cargotec konecranes osakkeet

Cargotec ja Konecranes kertovat sulautuvansa

Nosturivalmistaja Konecranes ja konepajayhtiö Cargotec sulautuvat yhdeksi yhtiöksi, yhtiöt kertovat tiedotteissaan. Tulevasta yhtiöstä halutaan kestävien materiaalivirtojen maailmanlaajuinen johtaja. Yhdistymisellä saavutetaan arvioiden mukaan noin 100 miljoonan euron vuotuiset synergiaedut, joiden odotetaan toteutuvan täysimääräisesti kolmen vuoden kuluessa sulautumisesta.

Yhtiöiden hallitukset ovat torstaina 1.10. allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen ja sulautumissuunnitelman yhtiöiden yhdistämiseksi sulautumisella.

Ehdotettu yhdistyminen toteutetaan sulautumisella, jossa Konecranes sulautuu Cargoteciin. Sulautumisen jälkeen Konecranesin osakkeenomistajat omistaisivat noin 50 prosenttia ja Cargotecin osakkeenomistajat noin 50 prosenttia Tulevan Yhtiön osakkeista.

“Yhdistyessään Konecranes ja Cargotec muodostavat yhtiön, joka on selvästi osiensa summaa suurempi. Yhtiö luo kestäviä synergiaetuja ja tarjoaa ainutlaatuisen perustan omistaja-arvon luomiseksi. Asiakkaat hyötyvät yhtiöiden yhdistetyistä teknologioista ja entistä paremmasta huoltotarjonnasta”, kommentoi Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Christoph Vitzthum tiedotteessa.

Yhdistymisen syyt

Carcotecin ja Konecranesin yhdistymisellä halutaan luoda kestävien materiaalivirtojen maailmanlaajuisen johtajan, jolla on lukuisia arvokkaita asiakaskeskeisiä brändejä ja toisiaan täydentävät tarjoomat teollisuudessa, tehtaissa, satamissa, terminaaleissa, tieliikenteessä ja merirahdin käsittelyssä. Tiedotteen mukaan yhdistymisessä syntyy seuraavia arvoa luovia vahvuuksia:

 1. Uusia yhteisiä arvonluontimahdollisuuksia synergiaetujen hyödyntämisestä sekä ensiluokkaisesta operatiivisesta tehokkuudesta ja innovatiivisuudesta, jotka ovat Tulevan Yhtiön ytimessä.
 2. Elinkaarikumppanuuksia asiakkaidemme kanssa vahvuuksinamme toimialan kattava huoltoverkosto, maailmanluokan elinkaaripalvelualusta ja älykäs huoltoteknologia. Yhdessä nämä mahdollistavat nopean kasvun asiakkaille asennetussa laitekannassa, kolmannen osapuolen laitteissa ja innovatiivisessa uudessa tarjoomassa.
 3. Ratkaisuja kestävän kehityksen haasteeseen innovoinnilla automaation, robotiikan, sähköistämisen ja digitalisaation painopistealoilla.
 4. Hyvät lähtökohdat kasvuun materiaalivirtojen alalla nykyisestä ydintarjoomasta muodostuvan vahvan perustan ja tuotekehitystoiminnan laajenemisen myötä.
 5. Yhteinen kansainvälisten huippuosaajien tiimi, jonka taustalla on toimialansa halutuin työnantaja työn vahvan merkityksellisyyden, maailmanlaajuisen liiketoiminnan ja moninaisten urakehitysmahdollisuuksien ansiosta.

Carcotec ja Konecranes Osaketyökalussa

Arvostusluvut

Cargotec ja Konecranes ovat olleet vahvassa kurssinosteessa koronakriisin aiheuttaman sukelluksen jälkeen. Molempien yhtiöiden kurssin lähtivät nousukiitoon yhdistymisuutisen jälkeen. Yhtiöiden arvostustasot olivat ennen yhdistymispäivän (1.10.2020) nousua houkuttelevalla tasolla suhteessa yhtiöiden kasvuodotuksiin: vuoden 2021 tulosennusteella yhtiöiden P/E-luvut olivat vain hieman yli 12. Yhdistymispäivänä Konecranesin kurssi on noussut yli 10 % ja Cargotec jopa yli 20 %. Nämä nousut toki nostavat arvostustasoja, mutta yhdistymisen synergiahyötyjen jälkeen kokonaisuuden arvostustaso on edelleen järkevällä tasolla.

Q2 tuloskommentit

Q2/2020 Cargotec ylitti analyytikkojen ennusteet. Cargotecin liikevaihto oli 756 M€ (analyytikoiden ennuste 685 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 43 M€ (ennuste -7,7 M€). Liikevoitto oli -20 M€. Saadut tilaukset laskivat 27 %. Myös tilauskanta laski. Viranomaisrajoitukset vaikuttivat voimakkaasti liiketoimintaan toisen vuosineljänneksen alussa. Toimintaympäristö kuitenkin parani vuosineljänneksen aikana. Verkkoyhteydellä varustetuista laitteista keräämä käyttötuntiaineisto osoittaa, että myös asiakkaiden aktiviteettitaso on ollut selvässä nousussa vuosineljänneksen alun pudotuksen jälkeen.

Johto uskoo, että toinen vuosineljännes on pohjakosketus saatujen tilausten osalta. Panostus kevyen taseen toimintamalliin sekä palvelu- ja ohjelmistoliiketoiminnan kehittämiseen on mahdollistanut erityisesti Kalmarin ja Hiabin vertailukelpoisten liikevoittoprosenttien säilyttämisen kohtuullisella tasolla pienemmistä volyymeista huolimatta. Ohjelmisto- ja huoltopalveluiden osuus kasvoi 37 prosenttiin kokonaisliikevaihdosta. Yhtiö lähtee toiselle vuosipuoliskolle vakaasta asemasta. Näkyvyys loppuvuoteen on edelleen heikko, mutta markkina-aktiviteetin elpyminen jatkuu ja tuottavuustoimenpiteet tukevat jatkossakin kannattavuutta.

Q2/2020 Konecranes ylitti analyytikkojen ennusteet. Konecranesin liikevaihto oli 704,7 M€ (analyytikoiden ennuste 660,0 M€) ja oikaistu liikevoitto 48,5 M€ (ennuste 23,4 M€). Saadut tilaukset laskivat 29 %. Liikevoitto oli 42,7 M€. Konecranesin toinen vuosineljännes oli vahva poikkeuksellisissa olosuhteissa erinomaisen tiimityön ja koko yhtiön laajuisen tulosfokuksen ansiosta. Digitaalisten työkalujen avulla yhtiö pystyi tasapainottamaan reaaliaikaisesti tarjontaa kysyntää vastaavaksi.

Johdon mukaan huhtikuussa monissa Euroopan maissa ja Pohjois-Amerikassa, vahvimmilla markkina-alueilla, oli voimassa laajoja fyysisiä rajoituksia ja sulkuja COVID-19-pandemian vuoksi. Tilanne parani neljänneksen kuluessa, kun rajoituksia vähitellen purettiin monissa maissa. Yleisen markkinatilanteen kohentuessa myös saadut tilaukset alkoivat elpyä kesäkuussa kaikilla kolmella liiketoiminta-alueella. Konecranes nosti näkymiä. Edellistä vuosineljännestä hieman positiivisemman markkinanäkemyksen mukaisesti yhtiö odottaa liikevaihdon kasvavan kolmannella vuosineljänneksellä toiseen neljännekseen verrattuna. Sopeuttamiskyvyn ansiosta yhtiö odottaa myös oikaistun EBITA-kateprosentin kasvavan toiseen vuosineljännekseen verrattuna.

Osaketyökalut Sijoittaja.fi:n jäsenille

Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalusta löydät helposti sijoitustyylisi houkuttelevimmat osakkeet Suomesta ja maailmalta.

Työkalussa on osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä valmiita TOP-listoja ja mallisalkkuja. Löydät Osaketyökalusta ajantasaiset listat mm. parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Tutustu osaketyökaluun!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy