Suomi Laatuosake -salkun pahin virhe – Nokian Renkaat

Vaihtoehtoiset sijoituskohteet

Nokian Renkaat ei ole enää laatuyhtiö. Se on myös Laatuosake -salkkumme surkein sijoitus. Mitä osakkeen kanssa oikein pitäisi tehdä?

Julkaistu: 17.05.2020 Kirjoittaja:

Nokian Renkaat osakkeet sijoitusideat

Suomi Laatuosake

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Lue viimeisin Laatuosake-katsaus ja katso salkun sisältö.

MIHIN MALLISALKKU SIJOITTAA?

 • Salkku sisältää normaalissa markkinatilanteessa noin 20 kotimaista laatuosaketta.
 •  Osakkeet valitaan numeeristen laatukriteerien avulla.
  • Lopullisen osakevalinnan tekee salkunhoitaja Timo Heikkilä

Kurssikehitys ollut luvattoman heikkoa viimeiset 9 vuotta

Nokian Renkaat on Helsingin pörssin tunnetuimpia yhtiöitä. Osakkeen pörssin tähtihetket osuivat vuosiin 2002-2008, jolloin osakkeen arvo 10-kertaistui. Vuoden 2009 finanssikriisissä osake kävi vain 7 eurossa. Sen jälkeen osake palautui vahvasti ja kävi 2011 heinäkuussa 36 eurossa. Valitettavasti osake ei ole tämän jälkeen viimeisen yhdeksän vuoden aikana pystynyt puhkaisemaan tätä tasoa kuin hetkellisesti. Kaikki 36 euron ylitykset ovat päättyneet epäonnistumiseen.

Teknisen analyysin näkökulmasta Nokian Renkaat on sahannut 20-40 euron putkessa 10 vuotta ja vimeisen kahden vuoren trendi on laskeva. Osake on lisäksi puhkaissut tärkeän 20 euron tason, joka ollut finanssikriisin jälkeen tärkeä tukitaso. Nyt tuki petti ja osake on käynyt jopa reilussa 16 eurossa. Teknisen analyysin tuomio Nokian Renkaille on “vältä”.

Nokian Renkaat ollut Suomi Laatuosakkeen surkein sijoitus

Nokian Renkaat on Laatuosake -salkussa 50 % tappiolla. Sillä osake on ylivoimaisesti salkun surkein sijoitus.

Nokian Renkaat oli pitkään laatuyhtiö. Vuoden 2019 tilinpäätöksen perusteella yhtiön ROE oli 24,6 %. Sillä luvulla saa Helsingin pörssissä kirkkaasti laatuyhtiöleiman. Tämä onkin syy, miksi ROE ei yksin riitä laadun mittariksi.

Osaketyökalun pisteytyksessä Nokian Renkaat saa laadusta 7. Se on keskimääräistä parempi, mutta sillä ei saa Laatuosake-statusta, joka irtoaa 9-10 pisteellä. Laatupisteytyksemme huomioi tuloskasvun ja kannattavuusrendin. Niistä Nokian Renkaat saa heikot pisteet. Nokian Renkaiden kokonaispisteet ovat 56 ja sijoitus 59. 109 osakkeen joukossa.

Salkunhoitajan virhe

Nokian Renkaat on suoraan myönnettynä salkunhoitajan virhe. Pisteytys ja fundamenttidata on antanut myynti-suosituksen jo aikoja sitten. Allekirjoittanut on jääräpäisesti pitänyt osakkeen salkussa käännettä odotellen ja jottei osaketta tarvitse myydä isolla tappiolla. Klassikkovirhe.

Nyt kysymys kuuluu, mitä Nokian Renkaille pitäisi tehdä. Myydä pois ja niellä vielä suuremmat tappiot? Odottaa ihmettä ja osakkeen käännettä?

Selkeästi yhtiön Venäjä-strategia on ollut virhe. Kymmenen vuoden kurssikehitys ei valehtele. Venäjän markkina on volatiili ja herkkä energian hinnan vaihtelulle. Tästä syystä Nokian Renkaat hakee uutta kasvua USA:sta ja Keski-Euroopasta. Ehkä yhtiö pääsee takaisin kasvu-uralle. Liikevaihto ei ole nimittäin kasvanut kahdeksaan vuoteen.

Nokian Renkaat kuuluu harkinnanvaraisen kulutuksen osakkeisiin, jotka eivät ole koronakriisissä markkinoiden suosiossa. Sen sai huomata viime viikolla, kun markkinoille levisi huoli siitä, että elpyminen on aiemmin arvioitua hitaampaa. Syklisen kulutuksen osakkeet laskivat kaikkialla maailmassa välittömästi.

Toisaalta autokaupan ja rengaskaupan arvioidaan olevan niiden joukossa, jotka nousevat ensimmäisenä, kun talous elpyy. Sen myös odotetaan hyötyvän valtioiden elvytyspaketeista. USA:n uusi kolmen biljoonan elvytyspaketti toteutuu kesällä. Lisäksi koronan ennakoidaan lisäävän yksityistä autoilua ja vähentävän julkista liikennettä.

Paljon syitä puolesta ja vastaan. Mutta kaikki on arvailua. Paremmin eivät ole perillä analyytikotkaan, joiden suositus on pidä 3,1 (1=osta, 5=myy).

Osakkeen paino on noin 4 % salkun pääomasta. Siten Nokian Renkaiden kursinousuilla tai -laskuilla ei ole suurta merkitystä salkun tuottoon nykyisillä kurssitasoilla. Ehkä pidän osakkeen salkussa, jotta se muistuttaa minua virheistä. Jatkossa, jos data antaa myynti-signaalin, osake lentää salkusta kuin hauki kaislikosta. Toinen vaihtoehto on myydä osa seuraavaan kurssinousuun. Tällöin pieni siivu Nokian Renkaita muistuttaa virheistä, joita yritän jatkossa välttää. Osakkeen painoa voi sitten nostaa, kun yhtiön kurssimomentti paranee ja tilanne alkaa näyttää paremmalta myös fundamenttimielessä.

Timo Heikkilä
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy