Suursijoittajien ETF-rahavirrat kertovat sijoittajien vähenneestä riskinottohalukkuudesta

ETF-rahavirtoja seuraamalla sijoittaja voi saada käsityksen siitä, mikä sijoituskohde on nyt suursijoittajien suosiossa. Suursijoittajat vetivät varallisuuttaan pois riskisemmistä omaisuuseristä, kuten osakkeista ja riskilainoista.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

ETF-rahavirtoja seuraamalla sijoittaja voi saada käsityksen siitä, mikä sijoituskohde on nyt suursijoittajien suosiossa. Suursijoittajat vetivät varallisuuttaan pois riskisemmistä omaisuuseristä, kuten osakkeista ja riskilainoista.

Riskinottohalukkuus ollut alhaista – osakesijoitukset ja riskilainat laskussa

Suursijoittajat ovat vetäneet varallisuuttansa pois osakemarkkinoilta. Erityisesti kehittyvien markkinoiden osakkeita on lyöty isolla kädellä. Kehittyviltä markkinoilta on nettovirrannut kuukauden aikana varallisuutta ulos yli 5,2 miljardia euroa. Nettovirtaukset kehittyville markkinoille ovat kuuden kuukauden periodilla yhä positiiviset: yli 15,5 miljardia euroa.

Myös eurooppalaisista osakkeista on vedetty varallisuutta ulos. Nettovirtaukset kuukauden aikana olivat noin -1,7 miljardia euroa. Kuuden kuukauden aikana nettovirtaukset eurooppalaisiin osakkeisiin ovat myös negatiiviset: -6,5 miljardia euroa. Kehittyneiltä markkinoilta USA veti eniten suursijoittajien rahoja. Yhdysvaltoihin on kuukauden aikana nettovirrannut noin 4,9 miljardia euroa ja kuuden kuukauden aikana liki 34 miljardia euroa.

Kategorioihin sopivat ETF:t löydät helposti uudesta ETF-työkalustamme!

Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!

Rahoitussektorin lasku syvenee

Osakesektoreissa sijoittajat ovat siirtyneet puolustuskannalle defensiivisiin sektoreihin. Nettovirtaukset yhdyskuntapalveluihin ja defensiiviseen kulutukseen olivat positiiviset. Pitkään kestänyt pako rahoitussektorilta jatkui vielä viime kuukauden aikana. Kuukauden aikana rahoitussektorilta netovirtasi ulos 1,5 miljardia euroa. Kuuden kuukauden aikana nettovirtaukset olivat jopa yli -10,4 miljardia. Myös herkällä teknologiasektorilla lasku syveni. Teknologiasektorilta nettovirtasi ulos liki miljardin verran.

Korkomarkkinat vetävät paljon rahaa sisään

Korkoihin sijoittavissa ETF-rahastoissa ainoastaan kehittyvien markkinoiden kohteet ja riskilainat olivat laskussa. Kehittyvien markkinoiden korko-ETF:istä nettovirtasi ulos reilun miljardin verran ulos. Kolmen kuukauden nettovirrat ovat kuitenkin positiiviset. Nettovirtaukset Yhdysvaltojen korkomarkkinoille olivat yhden kuukauden aikana yli 16,6 miljardia euroa. Kolmen kuukauden aikana nettovirtaus on ollut noin 21,5 miljardia euroa, eli nettovirtauksien voidaan sanoa kiihtyneet merkittävästi.

Johtopäätökset ja TOP-10 ETF:t

Kuukauden aikana riskinottohalukkuus on ollut selvässä laskussa. Nettovirtaukset osakkeisiin ja riskilainoihin olivat negatiiviset. Varoja on allokoitu uudelleen pääasiassa Yhdysvaltojen korkomarkkinoille sekä yleisesti valtionlainoihin.

Selvästi suurimpana kärsijänä oli länsimarkkinoita riskisemmät kehittyvät markkinat. Osakemarkkinoilla kehittyvien markkinoiden lasku tarttui kuukauden aikana myös korkopuolelle, mutta kolmen kuukauden aikana nettovirtaukset kehittyvien markkinoiden korkosijoituksiin ovat yhä positiiviset.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Korot ovat euroalueella aivan liian korkeat – EKP:n pitäisi nopeasti muuttaa politiikkaansa
Fed piti ohjauskoron ennallaan – ennakoi edelleen kolmea koronlaskua tälle vuodelle
Riski-indikaattorit alhaisella tasolla – positiivista osakkeille
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat