Alkuvuonna parhaiten tuottaneet osakkeet

Alkuvuoden parhaat osakkeet ovat pieniä teknologiaosakkeita, positiivisen trendin osakkeita sekä teollisuusosakkeita, jotka kärsivät 2018 kurssilaskusta eniten.

Julkaistu: 10.04.2019 Kirjoittaja:

osakkeet

Parhaiten tuottaneet osakkeet

Vuoden 2019 tuottokärjessä ovat Rovio, Nixu ja Talenom. Rovion ja Nixun vahvan tuoton takana ovat kurssilaskut vuoden 2018 lopulla. Talenom vastaavasti on tarjonnut erinomaisia tuottoja myös pitemmillä kolmen ja viiden vuoden jaksoilla.

Parhaiten tuottaneet suuryhtiöt

Suuryhtiöiden ykkönen on Neste, jolla on paras tuotto myös kolmen ja viiden vuoden jaksoilla. Muut sijat menevät Fiskarsia lukuun ottamatta teollisuusosakkeille. Erinomaiset tuotot johtuvat vuoden 2018 kurssilaskuista.

Johtopäätökset

Parhaiten tuottaneiden osakkeiden listoilla on teknologiayhtiöitä ja syklisiä osakkeita. Tästä voidaan tehdä muutama johtopäätös.

Syklisten osakkeiden erinomaiset tuotot kertovat siitä, että sijoittajien riskinottohalukkuus on palannut vuoden 2019 aikana. Sijoittajat uskovat, että maailmantalous ei ajaudu laskusuhdanteeseen. Pörssikurssit ennakoivat talouden käännettä, joten nousujen perusteella yhtiöiden kysyntätilanne voisi parantua Q2-Q3:n aikana. Riskinottohalukkuuden kohentumiseen on vaikuttanut myös keskuspankkien politiikka ja odotukset kauppasodan ratkaisusta.

Toisekseen tuottokärjessä on osakkeita, jotka joko ovat vahvassa kurssimomentissa tai joiden kurssit laskivat eniten 2018 markkinarytinässä. Tämä on toistuva ilmiö, jota sijoittaja voi hyödyntää.

Sijoittajan kannattaa pitää positiivisessa liiketoimintatrendissä olevien yhtiöiden osakkeita salkussa. Neste on tästä erinomainen esimerkki. Yhtiö on vuodesta toiseen parantanut tulosta onnistuneen uusiutuviin polttoaineisiin perustuvan strategian ansiosta. Tuotto on syntynyt nousevasta osingosta, osakekohtaisen tuloksen kasvusta ja kohonneista arvostuskertoimista. Osake on jopa maailman mittakaavassa parhaiten tuottaneita osakkeita viiden vuoden tuottohistorialla. Ne, jotka ovat pitäneet Nesteet salkussa, ovat saaneet erinomaiset tuotot.

Tuottokärjestä löytyy myös käänneyhtiöitä ja niitä, joiden osakekurssit sukelsivat eniten 2018 markkinarytinässä. Sijoittajien luottamus Rovioon on palautumassa yhtiön pystyttyä vakaaseen tuloskehitykseen ja näkymien parannuttua. Yhtiöltä on myös tulossa elokuva ja uusia pelejä vuoden 2019 aikana. Pelialan uskottavuuden vuoksi olisi tärkeää, että Rovio onnistuisi ja kurssi alkaisi hilautua takaisin lähemmäksi listautumishintaa. Myös Innofactor on tekemässä katastrofivuoden 2018 jälkeen comebackia. Yhtiön näkymät vuodelle 2019 ovat selvästi edellisvuotta paremmat. Vastaavasti teollisuusosakkeet ovat tuottokärjessä siitä syystä, että osakkeet laskivat niin voimakkaasti 2018 lopussa. Suurimmalla osalla näistä yhtiöistä kurssit ovat kuitenkin vielä 2018 alkuvuoden tasojen alapuolella.

Lopuksi sijoittajan on hyvä muistaa prosenttilaskun hämäävyys. Jos osake laskee 40 %, tarvitaan 67 %:n nousu, jotta ollaan samalla tasolla kuin mistä lähdettiin. Tästä syystä voimakkaan laskun, joka koettiin loppuvuonna 2018, jälkeen kurssien pitääkin nousta reippaasti.

Hyödynnä Osaketyökalua

 • Etsi vahvan momentin osakkeita
 • Millä yhtiöillä paras tulostrendi?
 • Entä osingon kasvun ja vakauden perusteella parhaat osakkeet?

Tutustu osaketyökaluun tästä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy