Osallistu osakeantiin!

Tärkeimmät indikaattorit, joilla voi arvioida, onko osakemarkkinoiden laskusykli jo alkanut

Käymme tässä artikkelissa läpi asioita, jotka tyypillisesti edeltävät laajempaa laskumarkkinaa, ja joita seuraamalla voi onnistua pienentämään riskejä ennen osakkeiden putoamista. Otsakkeen tuhannen taalan kysymykseen ei kellään ole varmaa vastausta. Loppujen lopuksi sijoittaminen on erilaisten skenaarioiden arvioimista ja sijoitusportfolion rakentamista niiden todennäköisyyksien perusteella. Analyysiosio Sijoittaja.fi:n maksaville jäsenille.

Julkaistu: 07.11.2018 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Ongelmalliseksi sijoittajien kannalta laskumarkkinoiden ennakoimisen tekee myös se, että usein markkinoilla on tapana nousta poikkeuksellisen voimakkaasti nousumarkkinoiden loppumetreillä (lue lisää aiemmasta artikkelista). Jos sijoittaja arkailee liian aikaisin saattaa mojovat tuotot jäädä saamatta ja pahimmillaan ahne sijoittaja hyppää vielä uudestaan kyytiin juuri laskumarkkinoiden alla.

Osakkeiden arvostustasot eivät ole syy, eikä laukaisija osakemarkkinoiden laskuille, mutta toki laskumarkkinoiden potentiaalista suuruutta arvioitaessa niiden merkitys on olennainen.

Osakemarkkinoiden laskua seuraa usein lama tai taantuma (ei toisin päin!)

Sijoittajan on hyvä muistaa, että osakemarkkinat ovat ”etusyklisiä” ja siten tehokkaita ennakoimaan taloutta. Tyypillisesti osakemarkkinoilla nähdään voimakasta laskua jo 6-12 kuukautta ennen talouden ajautumista taantumaan. Näin ollen pelkästään talousnäkymiä seuraamalla on erittäin vaikea ennustaa osakemarkkinoiden laskua. Toki taloudestakin osviittaa voi saada mm. ns. ennakoivien indikaattorien avulla. Lisäksi osakemarkkinoiden luonteenpiirteisiin kuuluu myös  perusteettomat laskut, ”virhesignaalit”, joita ei seuraakaan lama.

Hyvä knoppitieto on myös se, että osakemarkkinat voivat ajautua laskuun myös esimerkiksi korkeiden arvostustasojen vuoksi ilman, että sitä seuraa varsinainen lama tai taantuma. Näin on käynyt esimerkiksi Yhdysvalloissa kaksi kertaa vuoden 1950 jälkeen, jolloin ”vain” yhdeksää yhdestätoista oakkeiden laskumarkkinasta (=S&P 500-indeksin pudotus yli 20 % huipuista) on seurannut taantuma. Sen sijaan jokaista taantumaa on edeltänyt osakkeiden laskumarkkina.

Onko olemassa mittareita, joilla laskumarkkinoita voi ennakoida?

Yksiselitteistä ja helppoa vastausta kysymykseen ei luonnollisesti ole, mutta olemme löytäneet useita hyviä indikaattoreita, joilla pidempikestoisen laskumarkkinan todennäköisyyttä voi arvioida. Tyypillisesti useimmat alla esitetyistä indikaattoreista ovat olleet osakemarkkinoiden laskusta varoittavassa tilassa aiemmissa laskumarkkinoissa ja uskomme, että tälläkin kertaa ne toimivat hyvänä ohjenuorana sijoittajille. Useimmat mittareista ovat niin ikään markkinahinnoitteluperusteisia eli niistä on saatavissa informaatiota hyvin. Seuraamme artikkelissa esiteltyjä indikaattoreita myös Markkinaympäristössä.

Likviditeettiympäristö

Likviditeettiympäristöllä tarkoitamme erilaisten merkittävien rahavirtojen yleistä suuntaa ja isoja trendejä niiden ympärillä. On esimerkiksi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Liity Sijoittaja.fi-jäseneksi ja saat lukuoikeuden koko sisältöön, Osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön sekä mallisalkut.

Aloita sijoittaminen uudella varmuudella
ja tiedolla – kokeile ilmaiseksi kahden viikon ajan!

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSIOsallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy