Loihde listautuminen banneri

Laajasti hajauttavat ETF-mallisalkut selvisivät lokakuun markkinarytinästä

mallisalkku

Lokakuun markkinalasku kuritti laajasti kaikkia riskisiä omaisuusluokkia. Laajasti hajauttavat ETF-mallisalkkumme selvisivät kuitenkin markkinarytinästä vähäisin vaurioin.

Julkaistu: 03.11.2018 Kirjoittaja:

ETF mallisalkut osakkeet sijoitusideat

Markkinatilanteeseen soveltuva salkku

Markkinatilanne muuttui selvästi riskisemmäksi lokakuussa. Lue ilmainen katsaus tästä. Olemme Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysissa ja Markkinaympäristössä pitkin vuotta suosineet:

 • riskien vähentämistä
 • poikkeuksellisen laajaa hajautusta ja sitä että
 • osakkeet kannattaa pitää salkussa.

Lokakuu osoitti, että pelkästään osakkeista muodostettu salkku on nykytilanteeseen liian riskinen. Osa arvo-osakkeista, Lehto Group, Outokumpu, Finnair jne. on laskenut yli 50 % kuluvan vuoden huipuista. Lokakuussa iskun kohteena olivat tähtiosakkeet, joiden arvostus oli kohonnut pilviin. Näiden kurssit laskivat yli 30 %. Supersuosittujen FAANG-osakkeidenkin yli 20 %.

Lokakuun lopussa ja marraskuun alussa osakemarkkinat ovat kuitenkin palautuneet vahvasti. Jos sijoittaja tyhjensi paniikissa osakesalkun lokakuun laskupäivinä, on hän menettänyt huomattavasti tuottoa (toisin sanoen kärsinyt tappiota). Tästä syystä osakkeet on pidettävä hyvin hajautetussa salkussa. Lue tästä vinkit, miten toimia markkinatilanteessa ja katso salkkuideat laajasti hajauttavista ETF-mallisalkuistamme, Strategiamestari ja Passiivinen Kulupihtari.

Tutustu mallisalkkuihin!

Suomi Fundamentti tuottanut pitkässä juoksussa erinomaisesti

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Lokakuun markkinalaskussa Suomi Fundamentti laski vertailuindeksiä vähemmän. Suomi Fundamentti laski lokakuussa 8,0 % ja OMX Helsinki Cap -indeksi laski 8,5 %. Vuosi on ollut Suomi Fundamentille heikko. Salkku on tuottanut -7,1 %, kun OMX Helsinki Cap on tuottanut +2,8 %. Vuoden 2017 aikana Suomi Fundamentti tuotti 20,4 % ja vertailuindeksi 11,5 %.

Suomi Fundamentti hyödyntää arvo-osakestrategiaa, joka on keskimääräistä riskisempi. Alla olevasta suhteellisesta tuottokuvaajasta voi havaita, että on aikajaksoja, jolloin strategia tuottaa markkinaa paremmin ja jaksoja jolloin heikommin. Mikäli historia toistaa itseään, nyt alkaa Suomi Fundamentin ylituottojakso markkinaindeksiin nähden.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan yli 500 %:n tuottoon. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on selvästi Suomi Fundamenttiä matalariskisempi. Sen tuotto vuoden alusta on 3,57 %.

Passiivinen Kulupihtari

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme selvisi lokakuusta vähäisin vaurioin. Salkku laski lokakuussa  vain 3,4 %, kun Helsingin pörssi laski siis  8,5 % ja vertailukohteena käytetyt yhdistelmärahastot 4,2 %. Vuoden alusta Passiivinen Kulupihtari on tuottanut -2,7 % ja vertailurahastot -2,8 %. Vuonna 2017 Kulupihtari tuotti 7,8 % ja vertailurahastot 5,1 %.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi reilusti yli 30 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

LOKAKUU 2018 TOP 3 ETF:t

 • Eurosuojatut valtionlainat globaalisti / db x-trackers II Global Sovereign UCITS ETF (EUR hedged) (XGSH.DE-0,3 %
 • Euroalueen pitkät valtionlainat / iShares € Government Bond 7-10yr UCITS ETF (IBCM.DE) -0,5 %
 • Euroalueen yrityslainat (pl. finanssisektori) / Deka iBoxx € Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (ETFLCDNF.DE) -0,6 %

LOKAKUU 2018 BOTTOM 3 ETF:t

 • Kehittyvien markkinoiden osakkeet / iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (EMIM.L) -6,8 %
 • Japanilaiset osakkeet / db x-trackers Nikkei 225 UCITS ETF (XDJP.DE-6,6 %
 • Eurooppalaiset osakkeet / db x-trackers Stoxx Europe 600 UCITS ETF DR (XSX6.DE) -5,6 %

Strategiamestari

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Myös laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku onnistui lokakuussa. Se laski 3,5 % ja kun maailman osakkeista ja korkoindekseistä muodostettu teoreettinen vertailuindeksi laski 3,3 %. Salkun suojaavat elementit auttoivat osakemarkkinoiden lasketellessa. Vuoden alusta Strategiamestari on tuottanut -3,3 % ja vertailuindeksi on tuottanut +0,9 %. Kehittyvien markkinoiden heikko kehitys on pitkään painanut Strategiamestaria. Muutimme elokuussa allokaationäkemystämme ja uudet Strategiamestarin painot astuivat voimaan 31.8.2018 päätöskursseilla.

LOKAKUU 2018 TOP 3 ETF:t

 • Fyysinen kulta / Xetra Gold (4GLD.DE) +4,5 %
 • Kehittyvän Aasian valtionlainat / iShares Emerging Asia Local Government Bond UCITS ETF (IGEA.L) +0,2 %
 • Euroalueen vakuudelliset yrityslainat / PIMCO Covered Bond Source UCITS ETF (COVR.DE) +0,1 %

LOKAKUU 2018 BOTTOM 3 ETF:t

 • Robotiikan ja automaation megatrendistä hyötyvät osakkeet / ROBO Global® Robotics and Automation GO UCITS ETF (ROBE.L) -11,1 %
 • Digitalisaation megatrendistä hyötyvät osakkeet / iShares Digitalisation UCITS ETF (DGIT.L) -8,0 %
 • Eurooppalaiset osakkeet, multifaktoristrategia / Lyxor J.P. Morgan Multi-Factor Europe Index UCITS ETF (LYX5.DE) -6,3 %

Korkotuoton Metsästäjä

Korkotuoton Metsästäjä -mallisalkku – 4 %:n tuottoa tavoitteleva korkosalkku

Vähiten lokakuussa laski korkosalkku. Korkotuoton Metsästäjä laski lokakuussa 0,7 % ja vertailuindeksi laski 0,6 %. Vuoden alusta Korkotuoton metsästäjä on laskenut 2,0 % ja vertailuindeksi on laskenut 0,9 %. Vuonna 2017 Korkotuoton metsästäjä tuotti 1,6 % ja vertailuindeksi 2,2 %. Korkosalkkumme tavoittelee n. 4 %:n vuotuista tuottoa kaikissa markkinatilanteissa. Vuosina 2014-2016 mallisalkun vuotuinen tuotto on vaihdellut noin 6-16 % välillä.

LOKAKUU 2018 TOP 3 ETF:t

 • Pääasiassa vaihtuvakorkoiset seniorilainat / Highland/iBoxx Senior Loan ETF (SNLN.O) +1,8 %
 • Kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräiset valtioiden ja yritysten riskilainat / iShares Emerging Markets High Yield Bond ETF (EMHY.K) +1,1 %
 • Kehittyvien markkinoiden paikallisvaluuttamääräiset valtionlainat / SPDR Barclays Emerging Markets Local Bond UCITS ETF (SYBM.DE+0,4 %

LOKAKUU 2018 BOTTOM 3 ETF:t

 • Kehittyvien markkinoiden USD-määräiset valtionlainat, valuuttakurssisuojattu / iShares J.P. Morgan $ EM Bond EUR Hedged UCITS ETF (EMBE.L/IS3C.DE-2,9 %
 • Lyhyen maturiteetin amerikkalaiset riskilainat, valuuttakurssisuojattu / PIMCO Short-Term High Yield Corporate Bond Index Source UCITS ETF (EUR Hedged) (STHE.L) -1,8 %
 • Globaalit hyvän luottoluokituksen yrityslainat, valuuttakurssisuojattu / iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (CRPH.L) -1,1 %

Kaikkien mallisalkkujen ja vertailuindeksien tuottojen laskemisessa on käytetty kokonaistuottoindeksejä.

Tutustu mallisalkkuihin!

Fellow Finance -salkku

Vertaislainasalkku – Oikealla rahalla toteutettu Fellow Finance -vertaislainasalkku

Nykyiseen markkinatilanteeseen sopivat erinomaisesti vaihtoehtoiset sijoituskohteet. Tällainen on vertaislainoihin sijoittavat Fellow Finance -salkkumme.

Se on oikealla rahalla (30 000 euroa) perustamamme vertaislainoihin sijoittava salkku on tuottanut noin 9,8 % vuotuistettuna tuottona. Salkun kehitystä voi seurata täältä. Fellow Finance -salkku on tuottanut tasaista tuloa ja sopii tähän markkinatilanteeseen erinomaisesti tuottavana ja riskiä hajauttavana vaihtoehtona.

Lisätuottoa Fellow Finance sijoituksista!Loihde listautuminen banneri


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxNew call-to-action
New call-to-action
Sijoitusyhtiön perustaminen -WEBINAARI ke 29.9. klo 17 REKISTERÖIDY
New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy