Outokummun sijoittajilla taas itkun paikka

Outokumpu julkaisi odotuksia paremman Q3-tuloksen ja osake kääntyi selvään laskuun. Outokummun sijoittajat ovat jälleen ihmeissään. Miksi Outokumpua rangaistaan ja mitä osakkeelle pitäisi tehdä?

osakkeet outokumpu sijoitusideat

Outokummun Q3-tulos

Outokummun liikevaihto oli 1 733 M€ (analyytikoiden ennuste 1 783 M€) ja oikaistu liiketulos 75 M€ (ennuste 59 M€). Outokummun suoritus oli hyvä. Outokumpu vahvisti asemia markkinajohtajana kolmannen neljänneksen haasteellisessa toimintaympäristössä. Tulos oli vakaa. Yhdysvaltain terästulleista, kasvaneesta teräksen tuonnista Eurooppaan ja ennätysalhaisista hinnoista huolimatta Europe-liiketoiminta-alueen kannattavuus säilyi hyvällä tasolla paremman tuotevalikoiman ansiosta. Long Products -liiketoiminta-alueen vahva tuloskehitys jatkui tehokkuutta ja tuotantoa parantavien toimenpiteiden siivittämänä. Amerikassa perushintojen nousu on toteutunut odotetulla tavalla, mutta kohonneet tuotannon tarveaineiden ja rahdin kustannukset sekä jakelijoiden varastojen purkaminen rasittivat liiketoiminta-alueen kannattavuutta.

Segmenttien käyttökate

 • Eurooppa 60 M€ (69 M€ Q2/2018)
 • Amerikka 13 M€ (10 M€ Q2/2018)
 • Long Products  13 M € (9 M € Q2 / 2018)

Näkymät vuoden 2018 neljännelle neljännekselle

Neljännen neljänneksen odotetaan noudattavan tyypillistä kaavaa, jossa markkinat hidastuvat kausiluonteisesti ja Europe-liiketoiminta-alueella suoritetaan vuosittaisia kunnossapitotoimia. Ruostumattoman teräksen toimitusten Europe-liiketoiminta-alueella odotetaan pysyvän kolmannen neljänneksen tasolla, kun taas Americas-liiketoiminta-alueella toimitusten odotetaan laskevan.

Ferrokromin sopimushinta laski 0,14 Yhdysvaltain dollaria naulalta, mikä vaikuttaa negatiivisesti Ferrochrome-liiketoiminta-alueen tulokseen. Ruostumattoman teräksen toimintojen osalta raaka-aineisiin liittyvien varasto- ja metallijohdannaistappioiden odotetaan olevan huomattavat.

Outokumpu odottaa neljännen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan samalla tasolla kuin vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä (Q4/2017: 82 milj. euroa).

Sijoittajan näkökulma

Markkinat kiittivät Outokumpua yli 7 %:n laskulla. Kuukaudessa Outokummun osake on laskenut nyt 30 % ja vuodessa lähemmäs 60 %. Outokummun osake on suoraan sanoen hirveä osake omistaa.

Sijoittajan on vaikea ymmärtää Outokummun osakkeen kurssikäyttäytymistä. Osake kävi 2,2 eurossa tammi-helmikuussa 2016. Tästä osake lähti nousukiitoon ja kipusi 12 kuukaudessa 9,80 euroon. Vielä vuosi sitten osake maksoi 9 euroa ja sen jälkeen trendi on ollut laskeva. Teknisestä näkökulmasta seuraava kurssin tukitaso löytyy 3,50 eurosta ja pohjatuki 2,20 eurosta.

Syitä kurssilaskuun

Trumpin tariffeilla piti olla positiivinen vaikutus yhdysvaltalaisille teräsyhtiöille. Nyt on kuitenkin käynyt päinvastoin. Outokummun Americas-segmentin oikaistu käyttökate oli vain 13 M€. Myös muut USA:laiset isot teräsyhtiöt ovat raportoineet odotuksia vaisummista tuloksista. Syynä liian korkeat hinnat. Kysyntä on laskenut Trumpin tariffien vuoksi. Samaan aikaan tuonti Eurooppaan on lisääntynyt ja hinnat tippuneet historiallisen alas. EU:n suojaustoimia odotetaan ja tulevat voimaan 2019.

Talouskasvu hidastunut. Kauppasota ja koronnosto-odotukset ovat hidastaneet talouskasvua. Outokumpu on etusyklinen, joten markkinat odottavat, että tulos heikkenee tulevaisuudessa.

Syklisten osakkeiden kurssilasku. Outokumpu ei ole ainoa laskutrendissä oleva osake. Valtaosa syklisistä osakkeista on laskumarkkinassa. Sijoittajat ovat myyneet syklisiä riskisempiä osakkeita ja ostaneet turvallisempia osakkeita. Tällä on ollut vaikutuksensa myös Outokumpuun.

Mitä osakkeelle pitäisi tehdä?

Sisältö vain Sijoittaja.fi:n jäsenille.

Osta jäsenyys!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy