Kasvu jatkuu: PayPal ja Atlassian löivät ennusteet

Syys-lokakuu on ollut teknologiaosakkeille ja koko osakemarkkinoille synkkä. Tunnelin päästä kajastaa kuitenkin valoa – sekä PayPal, että Atlassian löivät analyytikoiden ennusteet.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Syys-lokakuu on ollut teknologiaosakkeille ja koko osakemarkkinoille synkkä. Tunnelin päästä kajastaa kuitenkin valoa – sekä PayPal, että Atlassian löivät analyytikoiden ennusteet.

Seuraa megatrendien turvin kasvavia kasvuyhtiöitä

Lokakuu on ollut teknologiaosakkeille ja koko osakemarkkinoille synkkä. S&P 500-, Dow Jones- ja Nasdaq Composite-indeksit ovat kaikki laskeneet USA-Kiina-kauppasodan ja Yhdysvaltojen keskuspankin Fed:n korkonoston vanavedessä. Markkinamyllerrys oli kuitenkin odotettavissa, ainoastaan sen intensiteetti yllätti. Onko suurempaan huoleen aihetta? USA:n tuloskauden alku ennakoi käännettä positiiviseen, mutta riskit eivät ota poistuakseen. Lue lisää markkinatilanteesta tästä artikkelista.

Seuraamme aktiivisesti voimakkaasti kasvavia ja liiketoiminnallisesti erityislaatuisia yhtiöitä, joilla on yhtäläisyyksiä FAANG-osakkeisiin niiden valtavan kasvun alkuvaiheessa. Näillä yhtiöillä on paitsi mahdollisuus nousta tulevaisuuden tähtiyhtiöiksi, myös potentiaalia tarjota voimakasta kasvua ja edelleen korkeaa arvonnousupotentiaalia.

Lue analyysimme:

PayPal

Yksi näistä yhtiöistä on PayPal, joka ylläpitää ja kehittää nimellään varustettua maksujenvälitysjärjestelmää. Paypalin osake on laskenut roimasti ennen Q3 tuloksen julkistusta, osakkeen arvosta on pudonnut syyskuusta lähtien -13.28% joka asettaa osakkeen vuosinousun 8.8%:iin. Q2:lla PayPalin liikevaihto kasvoi 23% ja EPS 28%. PayPal hankki vuoden toisen neljänneksen aikana ruotsalaisen, erityisesti pienyrityksille ja yrittäjille suunnatun maksujärjestelmäkehittäjä iZettlen $2.2 miljardin kauppahinnalla. Hankinnan katsottiin olevan suora vastaus kilpailijoiden kuten Squaren aiheuttamaan markkinauhkaan.

PayPal kertoi Q3 tuloksesta 18.10.2018. Q3:lla PayPal löi jälleen analyytikoiden ennusteet. Sekä liikevaihto $3.68 mrd, että osakekohtainen tulos $0.58 ylittivät analyytikoiden asettamat ennusteet ($3.66 mrd, $0.54). PayPalin aktiivisten tilien määrä kasvoi 254 miljoonaan ja yhtiön oman laskelman mukaan yhdeltä asiakkaalta käsiteltiin keskimäärin 36.5 tapahtumaa. Yhteensä rahaa PayPalin kautta liikkui kvartaalin aikana $143 miljardia, ja maksukanavista parhaiten menestyivät Venmo (+78% kasvua vuoden takaiseen), P2P-maksut (+50%) ja mobiilimaksut (+45%). Erityisesti Venmon vahva kasvu oli erittäin tervetullutta sekä PayPalille, että sijoittajille, sillä applikaation esiinmarssia on pidetty ratkaisevana yhtiön kasvulle.

PayPal totesi, että kvartaalin huippukohtia olivat paitsi aiemmin mainittu iZettlen hankinta, myös solmittu yhteistyösopimus Walmartin ja American Expressin kanssa. American Express-yhteistyöstä kerrottiin vain hetki ennen tulosjulkistusta. Yhteistyö pitää sisällään mahdollisuuden lähettää rahaa Amexin omalla applikaatiolla PayPalin tai Venmon kautta, maksaa Amex-laskuja Venmon tilitä tai  käyttää palkintopisteitä PayPal-ostoihin.

Neljännelle kvartaalille yhtiö arvioi $0.65-0.67 osakekohtaista tulosta, analyytikoiden ollessa hieman maltillisempia $0.64 arviolla. Liikevaihdon ennustetaan kasvavan Q4:llä $4.21Mrd:iin. Sekä yhtiö, että analyytikot ovat siis yhtä mieltä siitä, että PayPalin kasvu tulee jatkumaan hyvänä myös tulevaisuudessa. Yhtiön osake oli tulosjulkistuksen jälkeen 7%:n nousussa.

Atlassian

Atlassian on australialainen yritys- ja organisaatiohjelmistojen (mm. JIRA, Trello ja Confluence) valmistaja. Lokakuu ei ole ollut helppo myöskään Atlassianille, jonka osakkeen arvosta on lähtenyt -13.07% ennen Q1 2019 tulosjulkistusta. Vuodessa osake on kuitenkin noussut mukavat 83.72%, joten pieni syksyinen markkinamyllerrys on kestettävissä. Yrityksen suunnitelmat tilivuodelle 2019 pitävät sisällään IT-tiimien kysyntään vastaamisen ympäri maailman, panostukset tutkimus- ja kehitystyöhön ja markkinointiin sekä strategiset yhteistyökuviot ja niiden vahvistaminen (erityisesti kumppanuus Slackin kanssa).

Atlassianin kvartaalille ennustettiin $0.19 osakekohtaista tulosta $259.67M liikevaihdolla, ja yhtiö löi nämä ennusteet. Yhtiö ilmoitti kasvattaneensa liikevaihtoa +37% vuoden takaisesta $267.3 miljoonaan ($0.20 EPS). Atlassian painotti julkistuksessa myös fokustaan IT-tiimien tukemiseen ja käytti esimerkkinä Atlassian Summit Europessa julkistamiaan tapahtumaraportointiyritys OpsGenien hankintaa, sekä tapahtumaraportointialusta Jira Opsia. Näiden kahden tuotteen toivotaan syventävän ja parantavan Atlassianin tarjontaa yhtiön ydinkohderyhmälle.

Seuraavalle kvartaalille yhtiö ohjasi, että liikevaihto kasvaa $287-289 miljoonaan ja EPS $0.21:en. Analyytikoiden konsensusennuste oli hieman maltillisempi: liikevaihto $283.7M ja EPS $0.20. Molempien mielestä myös Atlassianin kasvu jatkuu tulevaisuudessa. Vahvasta tuloksesta ja optimistisesta ohjauksesta huolimatta yhtiön osake laski -6% tulosjulkistuksen jälkeen.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Orion loi uskoa sijoittajiin täsmentämällä ohjaustaan
Analyysi: Kempowerin tulos reilusti pakkasella – osake jatkaa laskussa
QT Group
Analyysi: Qt Groupilta vahva kannattavuus ja hyvät tulevaisuuden näkymät
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat