Eettisen sijoittajan osakesalkku

Osaketyökalussamme on valmiita listoja, joista poimia ideoita tai valmiita salkkuja sijoittamiseen. Yksi suosituimmista teemoista on kestävän kehityksen yhtiöt.

Julkaistu: 28.01.2020 Kirjoittaja:

eettinen sijoittaminen kestävän kehityksen yhtiöt osakkeet sijoitusideat vastuullinen sijoittaminen

Osaketyökalusta monenlaista apua osakesijoittajille

Osaketyökalusta on apua sekä ”tee se itse”-sijoittajalle, että valmiita sijoitusideoita hakevalle sijoittajalle. Osaketyökalussa on 1105 kv-osaketta ja 112 kotimaista osaketta. Kansainvälisten osakkeiden puolella on kuusi mielenkiintoista teemaa, joista yksi on kestävän kehityksen yhtiöt.

Muita TOP-listoja ovat laatuyhtiöt, osinkoyhtiöt, arvoyhtiöt, kasvuyhtiöt ja matalariskiset yhtiöt. Osakkeet on valittu listoihin hyödyntäen numeerista analyysia ja Sijoittaja.fi:n näkemystä.

TOP-10 kestävän kehityksen yhtiöt

On jossain määrin rajanveto, millä kriteereillä kestävän kehityksen yhtiöt valitaan. Aseita valmistavat yritykset rajautuvat monesta eettisestä salkusta pois, mutta öljy-yhtiöt voivat kuulua joihinkin eettisiin salkkuihin. Loppukädessä sijoittajan tulee itse arvioida yhtiöitä omantunnon mukaan.

Olemme valinneet kestävän kehityksen yhtiöiksi ESG-pisteytyksessä parhaiten menestyneet yhtiöt, joilla on lisäksi keskimääräistä paremmat Sijoittaja.fi:n kokonaispisteet. ESG-pisteytyksessä arvioidaan yrityksien raportoimia ympäristö-, sosiaalisia ja hallinnollisia tekijöitä.

Osakkeet ovat oletusasetuksena järjestetty kokonaispisteiden mukaan. Ylimpänä on osake, joka saa parhaimmat kokonaispisteet Osaketyökalun pisteytyksessä. Lue lisää kokonaispisteiden muodostumisperusteista täältä.

Listan keskimääräisen osakkeen tunnuslukuja
  • Price per Earnings (12 kk hist. tulos P/E): 26,6
  • Price per Earnings (12 kk enn. tulos P/E): 27,5
  • Price to Book (P/B): 6,2
  • Price to Sales (P/S): 8,8
  • Osinkotuotto-% (hist.): 1,9 %
  • Viiden vuoden kokonaistuotto (p.a.): 16,8 %

Listan keskimääräinen osake on kalliimpi tietyillä mittareilla kuin yleisesti maailman osakemarkkinoita mittaava MSCI World. Vertailun vuoksi MSCI Worldin historiallinen P/E on 20,3 ja P/B 2,6. Toisaalta myös viiden vuoden vuotuistettu tuotto MSCI Worldilla on jäänyt merkittävästi jälkeen. Tuotto MSCI Worldilla on ollut ”vain” 10,1 % p.a. viiden vuoden aikana. Listan osakkeet ovat tarjonneet siis yleistä osakemarkkinaa parempaa tuottoa.

Osaketyökalustamme löytyy 71 eettistä kansainvälistä osaketta.  Näiden avulla sijoittaja voi rakentaa hyvin hajautetun kestävän kehityksen osakesalkun. Löydät osakkeet valitsemalla sijoitustyyliksi ”eettinen”.

Lue lisää: Vastuullisuutta mittaavat ESG-pisteet osaketyökalusta!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy