Osakemarkkinoilla tärähti – mitä seuraavaksi?

USA:n markkinat päätyivät eilen laskuun ja 109 päivän putki, jolloin markkina ei ollut laskenut yli 1 %:ia päättyi. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

USA:n markkinat päätyivät eilen laskuun ja 109 päivän putki, jolloin markkina ei ollut laskenut yli 1 %:ia päättyi. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Asiat perspektiiviin

Osakemarkkinoille kuuluvat nousut ja laskut. Koettu 109 päivän nosuputki oli tämän vuosituhannen pisin nousuputki. Kyseessä oli siis poikkeuksellinen ajanjakso.

Vuosi 2016 oli volatiili. Helmikuussa raaka-aineiden hintojen lasku ja Kiina-pelot sysäsivät kurssit jo laskumarkkinaan, kesäkuussa oli Brexit ja marraskuussa USA:n presidentinvaalit. Kun nämä otetaan huomioon, on suoranainen ihme, että osakemarkkinoilla on ollut viimeiset kolme kuukautta niin rauhallista.

Alla olevassa kuvaajassa on VIX-indeksin kehitys, mikä kertoo, että viimeksi VIX-indeksi on ollut näin alhaalla vuonna 2014. VIX-indeksi kuvaa osakemarkkinoiden implisiittistä volatiliteettia. Sen noustessa kurssiheilunta markkinoilla voimistuu.

Mihin markkinat suuntaavat seuraavaksi?

Valitettavasti kukaan ei voi ennustaa osakemarkkinoiden suuntaan. Marketwatchin artikkelissa oli tutkittu vastaavia pitkiä nousuputkia ja niiden päättymisiä. Artikkelin mukaan osakkeet tuottavat keskimäärin +2,3 % seuraavana kuukautena laskun jälkeen.

Helsingin pörssissä ollaan tällä hetkellä reilun prosentin miinuksella. Laskun kärjessä ovat viime viikkoina voimakkaasti nousseet pienyhtiöt ja korkean riskin osakkeet. Matalariskiset laatuyhtiöt ovat loivemmassa laskussa.

Todennäköisin skenaario

Taloudessa tai markkinoilla ei ole tapahtunut mitään yllättävää. Näkymät ovat ennallaan ja riskit tiedossa. Osakemarkkinoiden kääntyminen laskumarkkinaksi vaatii yleensä useamman katalyytin puhkeamisen. Nyt ainut katalyytti on pitkän nousuputken katkeaminen. Se ei riitä pitempijaksoiseen laskumarkkinaan.

Osakemarkkinoiden näkymät ovat positiiviset ja lyhyen hetken myllerryksen jälkeen ostajat todennäköisesti palaavat markkinoille ja kurssit kääntyvät takaisin nousuun. Riskinä on, että markkinoille tulee uusia negatiivisia uutisia. Tällöin voimakkaamman kurssiheilunnan jakso voi kestää pitempään.

Mitä sijoittajan kannattaa tehdä?

Pitkäntähtäimen sijoittajan kannattaa ottaa rauhallisesti ja hyödyntää hyvät ostopaikat. Kehotamme kuitenkin seuraamaan Markkinaympäristöstä riski-indikaattoriamme. Mikäli riski-indikaattorissa tapahtuu selvä käänne ylös päin, kannattaa sijoittajan olla varuillaan.

Tämän hetkistä tilannetta varten kirjoitimme viime viikolla kaksi artikkelia. Nämä artikkelit auttavat sijoittajaa reagoimaan oikein.

Sinua voisi kiinnostaa
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Analyysi: Wetteri povaa kannattavaa kasvua vuodelle 2024
Sijoittajan valinnat