Pörssin Black Friday! Mitkä osakkeet ovat alessa?

Black Friday on kiitospäivän jälkeinen perjantai, joka on tyypillisesti ollut USA:ssa vähittäiskaupan juhlapäivä. Kuluttajat ovat liikkeellä ja kaupat houkuttelevat asiakkaita kovilla alennuksilla. Tutkimme, mitkä osakkeet ovat alennuksessa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Black Friday on kiitospäivän jälkeinen perjantai, joka on tyypillisesti ollut USA:ssa vähittäiskaupan juhlapäivä. Kuluttajat ovat liikkeellä ja kaupat houkuttelevat asiakkaita kovilla alennuksilla. Tutkimme, mitkä osakkeet ovat alennuksessa.

Mistä tietää onko osake alennuksessa?

Teoriassa markkinoiden pitäisi olla tehokkaat ja kaikki saatavilla oleva informaatio osakkeen hinnassa. Näin hyvin pitkälti onkin suurten amerikkalaisten osakkeiden osalta. On kuitenkin tilanteita, jolloin markkinat ampuvat yli, jolloin myös tehokkaasti hinnoiteltujen suuryhtiöiden kurssit ovat joko liian alhaiset tai liian korkealla. Vähemmän seuratuissa osakkeissa hinnoitteluvirheitä on mahdollista löytää.

Osakekurssit ovat keskiarvoon hakeutuvia

Lisäksi sijoitustutkimuksessa on havaittu mielenkiintoinen ilmiö. Osakkeiden hinnat hakeutuvat kohti keskiarvotrendiä.

Pitkällä aikavälillä osakkeiden hintojen on havaittu hakeutuvan kohti keskiarvotrendiä. Tutkimuksissa on löydetty, että markkinat rankaisevat liikaa heikosti kehittyneitä (aliarvostettuja) osakkeita ja palkitsevat liikaa hyvin kehittyneitä (yliarvostettuja).

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalu pisteyttää osakkeita eri ominaisuuksien perusteella. Yksi ominaisuus on pitkän aikavälin kurssipotentiaali. Työkalu antaa sitä paremmat pisteet, mitä enemmän nousuvaraa suhteessa historiallisiin kurssitasoihin.

Ale-osakkeisiin liittyvät riskit

Yleensä alennukseen on syy. Yhtiön liiketoiminta on kehittynyt heikosti. Markkinatilanne on muuttunut heikompaan suuntaan. On toteunut odottamaton riski. Tai sitten osakkeen aiempi keskiarvohinta on ollut liian korkea (kuten oli IT-kuplan aikaan teknologiayhtiöillä).

Sijoittajan ei siten kannata ostaa ale-osakkeita summamutikassa. Ale-osakkeiden konkurssiriski on nimittäin huomattavasti keskimääräistä korkeampi. Ale-osakkeisiin keskittyvä sijoittaja voi haalia salkkunsa täyteen riskiä ja tuotto jää saavuttamatta.

Riskiä voi eliminoida käymällä läpi ale-osakkeita ja karsimalla pois yhtiöt, joiden näkymät ovat heikot ja taloustilanne kriittinen. Näin välttää suurimmat tappiot.

Pörssin alennusosakkeet

Etsimme Suomalaisten osakkeiden valintatyökalulla kaikki osakkeet, joiden pitkän aikavälin kurssipotentiaalin pisteet olivat välillä 8-10 (asteikko 1-10). Näiden osakkeiden nykyinen kurssitaso on siten selvästi pitkän aikavälin keskiarvohintaa matalampi.

Kävimme listan läpi ja poistimme korkean konkurssiriskin yhtiöt. Valikoimme sellaisia yhtiöitä, jotka tekevät heikentyneestä tilanteesta huolimatta vakaata tulosta tai joiden tulos tai näkymät ovat parantumassa.

aleosakkeet

Sanalliset kommentit ale-osakkeista

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat