Heinäkuussa parhaiten tuottanut omaisuusluokka oli yllätys

Heinäkuussa lähes kaikki osakeindeksit nousivat. Raaka-aineet ja kehittyvät laskivat. Parhaiten tuottanut omaisuusluokka oli yllätys.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Heinäkuussa lähes kaikki osakeindeksit nousivat. Raaka-aineet ja kehittyvät laskivat. Parhaiten tuottanut omaisuusluokka oli yllätys.

Uusi työkalumme Sijoittajan taulukot esittelee eri omaisuusluokkien tuottoja ja ETF:ien rahavirtoja. Työkalun avulla sijoittaja saa nopeasti käsityksen isosta kuvasta ja Sijoittajan taulukot tukee sijoittajaa sijoituspäätöksissä. Työkalussa on myös suoraan linkit tehokkaisiin ETF:iin.

Listatut kiinteistösijoitusyhtiöt eli REIT:it tuottivat heinäkuussa selvästi muita omaisuusluokkia paremmin. REIT:it tuottivat 5,3 %. Kiinteistösijoitusyhtiöiden aiempien kuukausien tuotot olivat heikkoja, mutta vahvan heinäkuun ansiosta kolmen edellisen kuukauden tuottokin kääntyi jo plussalle (+1,6 %).

Kirjoitimme suomalaisista kiinteistösijoitusyhtiöistä sijoitusidean kesäkuun lopussa. Tässä artikkelissa on esitelty kolme huipputehokasta ETF:ää, joilla voi sijoittaa REIT:eihin. Perinteinen tapa sijoittaa asuntoihin ja kiinteistöihin ovat rahastot tai suorat omistukset. Asuntojen ja kiinteistöjen omistamiseen liittyy riskejä kiinteistön kuntoon ja vuokralaiseen liittyen. Rahastoilla saa hyvän hajautuksen, mutta karmeimmissa esimerkeissä, joita olen tutkinut, on lähes 5 %:n vuotuiset kulut, kun huomioidaan merkintä- ja lunastuspalkkiot, hallinnointipalkkio ja juoksevat kulut.

Suomalaiset osakkeet tuottivat parhaiten

Osakeindekseistä parhaiten tuottivat yllättäen suomalaiset osakkeet +2,8 %. Eurooppalaiset osakkeet tuottivat +2,5 %. Kehittyvillä markkinoilla heinäkuu oli helteinen. Laaja indeksi laski 6,7 %. Kehittyvien markkinoiden osakkeiden viiden vuoden tuotto on vaivaiset 4,6 %. Todennäköisesti seuraava viisivuotisjakso on parempi.

Koroissa heinäkuu oli hyvä. Eurooppalaiset valtionlainat tuottivat jopa paremmin (+2,7 %) kuin eurooppalaiset osakkeet. Korkotaso on länsimaissa kuitenkin nyt niin alhainen, että korkoinstrumenteillä ei ole edes teoriassa mahdollista päästä tulevina vuosina samanlaisiin tuottoihin kuin historiassa on totuttu.

Sijoittajan kannattaakin suunnata katseensa korkorahastoista vaihtoehtoisiin korkotuoton lähteisiin. Sijoittaja Platinumissa on mahdollisuus sijoittaa yksityishenkilöiden vertaislainoihin ja pk-yritysten lainoihin kumppaniemme kautta. Vertaislainoissa on mahdollisuus päästä yli 12 %:iin vuotuiseen tuottoon ja yrityslainoissa lähes 10 % vuosituottoon. Molempiin voi vielä sijoittaa ilman kuluja.

Raaka-aineiden hinnat laskivat jyrkästi heinäkuussa. Öljyn hinta laski 17 % ja kullan 6,3 % heinäkuussa.

Sinua voisi kiinnostaa
ETF-rahastot ja niiden vertailu: Mitä tietoja löydät ETF-työkalusta?
Puolustusteollisuuden ETF:t vertailussa
Indeksisijoittamisen harhakäsitykset ja riskit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat