Parhaat suomalaiset sijoituskohteet vuodelle 2018

Tact Finance kertoo omista sijoitusnäkemyksistään vuodelle 2018.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Tact Finance kertoo omista sijoitusnäkemyksistään vuodelle 2018.

Kumppaniartikkeli – sijoitusnäkemys on Tact Financen.

Talous vahvassa kasvussa

Suomen talous on vahvassa kasvussa ja korkotaso alhainen, mikä houkuttelee sijoittajaa toimimaan juuri nyt. Sijoittaminen suomalaisiin yrityksiin tukee maamme talouden kasvua, joka nojaa nykyisellään lähes pelkästään kotimaiseen kysyntään. Kasvu luo työpaikkoja ja kassavirtaa, ja maksettavien verojen määrä nousee. Luonnollisesti, osakkeenomistaja hyötyy yrityksen menestyksestä myös itse.

Ennustettaessa Suomen osakemarkkinoiden kehityskulkuja, tulee huomioon ottaa aina maamme poliittis-taloudellinen kehityssuunta suhteessa muuhun maailmaan. Pienenä markkina-alueena olemme talouskasvun suhteen hyvin riippuvaisia muusta maailmasta. Talouden ennustettamme taustoittaa vahvasti sidoksemme muihin Pohjoismaihin niin kansainvälisessä kaupassa kuin pohjoismaisten rahoitusmarkkinoidenkin kautta. Luonnollisesti Venäjän-kaupalla on myös suuri merkitys. Vienti itänaapuriin on jo elpymässä, mutta ei ole palannut vielä Venäjä-pakotteita edeltävälle tasolle. Iso-Britannian EU-ero myllertää parhaillaan EU:n sisäistä kaupankäyntiä uuteen uskoon, ja vielä on epäselvää, millaisin ehdoin kauppaa käydään tulevaisuudessa Suomen ja Iso-Britanniankin välillä.

Vakautta sijoitustavoitteella

Kuluneen vuoden osakemarkkinat Suomessa ovat tällä hetkellä laskusuunnassa. Tämä ei kerro itsessään vielä paljoakaan maamme talouden vakaustilanteesta, vaan markkinoiden kehitystä on tarkasteltava pidemmällä aikavälillä. Suuntaus oli nimittäin nousujohteinen vielä aiemmin vuonna 2017. Osakkeet nousivat kahdella ensimmäisellä vuosineljänneksellä noin 11%, loppuvuoden osoittautuessa heikomman kehityksen jaksoksi. Viime vuosina suomalaiset osakkeet ovat keskimäärin antaneet sijoittajilleen mukavaa tuottoa, mutta nyt kuluvana vuonna on ollut selkeästi havaittavissa, että heikommat tulosjulkistukset ovat laskeneet osakkeiden arvoa.

Mihin sitten sijoittaa rahansa? Asiaan vaikuttavia tekijöitä on useita. Ensin on määriteltävä oma sijoitustavoite: halutaanko nopeaa tuottoa täsmätavoitteeseen vai pidempikestoinen sijoitusstrategia. Sekä tietysti sijoitusten arvo.

Laatuosakkeet

Haettaessa turvallisia sijoituskohteita on osakkeiden kehityshistoriaan tutustuminen erityisen tärkeää. Tuolloin erottuvat edukseen vakaat laatuosakkeet. Niiden tuotto on tasaisen varmaa ja hyödyt korostuvat etenkin pitkässä juoksussa. Lisäksi tietyillä toimialoilla on havaittavissa suotuisaa kehitystä, joka yhdessä Suomen talouden oletetun kehityssuunnan kanssa herättävät juuri nyt erityistä mielenkiintoa.

Erinomaista potentiaalia vuodelle 2018 osoittaviin kohteisiin kuuluvat muun muassa konepajat, joiden osakkeita laatuosakkeidenkin parhaimmistosta löytyy. Hyvä ennuste perustuu siihen, että yritykset jäädyttivät paljon investointeja Euroopan velkakriisin jälkimainingeissa. Nyt, kun talous näyttäisi jälleen kasvavan kiihtyvällä tahdilla sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, tulevat investoinnit mitä suurimmalla todennäköisyydellä taas kasvamaan, mistä johtuen konepajojen tuottamien investointihyödykkeiden kysyntä myös kasvaa. Kestosuosikkeja toimialalla on useita, muun muassa Kone, Konecranes, Metso, Valmet, Wärtsilä, Cargotec, Outotec sekä Ponsse.

Nousujohteista vuotta osakemarkkinoilla näyttää tulevan toimialoista viettämään myös kulutuspalvelut. Suomen kiihtyneen talouskasvun hyötyjiksi nousevat suurella todennäköisyydellä ravintolapalveluita tarjoavat yritykset. Alan yrityksistä ainakin Kotipizza ja Restamax tulevat todennäköisesti olemaan kovassa kurssissa. Restamaxilla on myös paljon yökerhoja, joten nousukausi näkynee heidän liikevaihdossaan positiivisesti.

Taakse päin katsoessa on selkeästi havaittavissa, että kulutustavaroita myyvät yritykset ovat lähes poikkeuksetta hyötyneet nousukaudesta ja sen mukanaan tuomasta vauraudesta. Nyt kaikki ennusmerkit kuitenkin osoittavat, että vuonna 2018 näin ei tule käymään. Kulutustavaroita myyvät yritykset kärsivät nykytilanteesta, jossa verkkokaupan suosiosta johtuvassa kulutustavarakauppamurroksessa eurot karkaavat ulkomaisiin verkkokauppoihin, joissa hinnat ovat alhaisempia ja valikoimat kattavampia.

Nousevat sijoituskohteet

Vuosi 2018 tuo mukanaan myös uusia tuulia. Tuoreempina tulokkaina osakemarkkinoilla näkyvät pienyritykset, joiden esiinmarssia nousujohteinen talousjakso on vauhdittanut. Niiden siivellä sijoittajat saattavat päästä todistamaan pienyhtiön kasvua suureksi, keräten siinä ohessa itselleen mukavat osingot. Pienyhtiöiden viehätys on siinä, että niiden osakkeet ovat yleensä edullisia, mutta saattavat kasvattaa arvoaan nopeastikin kasvun myötä.

Pelialan huomattavia tuloksentekijöitä ja varsin tuoreita pörssilistautujia ovat muun muassa Next Games ja Remedy, joiden parhaat vuodet lienevät vielä edessäpäin. Pelialan yritykset ovat sijoituskohteina haastavia, koska niiden asiakkaat kyllästyvät nopeasti ja odottavat nopeaa vaihtuvuutta. Osakkeiden arvo on täten voimakkaasti riippuvainen nopealla tahdilla julkaistavista, uusista peleistä. Tämä vaatii myös sijoittajalta nopeaa reagointia sekä kykyä sietää heilahtelevien kurssien aiheuttamaa epävarmuutta.

Nostetta vuoden 2018 osakemarkkinoihin antaa myös terveydenhuoltosektori, joka on parhaillaan suuressa myllerryksessä. Sote-ratkaisun valinnanvapauden myötä ensi vuosi tulee olemaan mielenkiintoinen terveydenhuoltoalan listatuille yrityksille. Esimerkkinä vaikutuksista mainittakoon vastikään julkaistu Mehiläisen ja Meri-Lapin yhteistyösopimus terveydenhuollon palveluista seuraavaksi 15 vuodeksi. Vastaavanlaisia sopimuksia on todennäköisesti  tulossa enenevissä määrin lähitulevaisuudessa, ja esimerkiksi Terveystalo ja Pihlajalinna tulevat hyötymään valinnanvapausuudistuksesta.

Parhaat suomalaiset rahastot

Luotettavaan suomalaiseen rahastoon sijoittaminen sopii suhteellisen riskittömyytensä vuoksi hyvin aloittelevalle sijoittajalle. Rahastot tuovat hajauttamisen kautta myös riskisijoittajalle turvaa.

Kauppalehti julkaisi vuoden alussa listauksen parhaimmista Suomi-osakerahastoista. Kärkeen kohosi Säästöpankki Pienyhtiöt 19,7% vuotuisella tuotollaan. Seuraavana listalla komeili Taaleri Mikro Markka Osake. Mikro Markka perustettiin vasta kolme vuotta sitten ja on koko ajan tietoisesti keskittynyt pienimpiin Suomi-yhtiöihin juuri niiden omaamien kasvumahdollisuuksien vuoksi. Strategia on ilmeisestikin ollut hyvin onnistunut, ja 18,9% vuotuisesta tuloskasvusta kolmen vuoden ajanjaksolla ovat päässeet nauttimaan myös sijoittajat.

Analyysiyhtiö Morningstarin mukaan Suomi-osakkeiden paras menestyjä oli OP Suomi Pienyhtiöt 14,9% vuotuisella tuotollaan. Valintaperusteet poikkesivat Kauppalehden listauksesta siinä, että vertailussa olivat rahastojen tuotot ja riskit viimeisen viiden vuoden ajalta.

Mikäli rahastoissa haluaa pelata varman päälle, ovat säästörahastot paras vaihtoehto. Ne ovat yleensä taitavasti hajautettuja perusrahastoja, joissa riski on äärimmäisen matala ja joista kokemattomankin on turvallista aloittaa. Ne sopivat myös passiivisemmalle sijoittajalle, sillä rahastonhoitaja tekee rahaston sijoituspäätökset sijoittajan puolesta.

Lievennä yllätyksiä hajauttamalla

Sijoitustoimissa menestyäkseen on seurattava tiiviisti aikaansa. Täten oppii haistelemaan talouden uusia trendejä etunenässä. Aina ei kuitenkaan tästäkään ole apua – talouden yllätyskäänteitä ei voi loogisella päättelylläkään välttämättä ennakoida. Tästä on todisteena esimerkiksi sijoitusvuosi 2017.

Yllätyksiä tulee osakemarkkinoilla aina. Varmaa on vain, että yhtiön tai koko toimialan epävakaus ja -varmuus tietävät osakkeiden arvokehitykselle hallaa. Vakaus ja suunnitelmallisuus taas luovat luottamuksellisen markkinailmapiirin, johon sijoittajat mieluusti laskevat rahansa. Kuitenkin esimerkiksi Mikro Markka tahkosi tuottoa täysin päinvastaisella konseptilla, joka sekoitti mukavasti pakkaa.

Suomen talous on osoittanut kuluneena vuonna enemmän kasvupotentiaalia kuin kertaakaan sitten vuoden 2008, mutta laahaamme yhä pahnanpohjimmaisena EU-maiden talouskasvuvertailussa. Uudet innovaatiot yhdessä verohelpotusten ja matalan korkotason kanssa saattaisivat siivittää monet pienyhtiöt vielä nousujohteisemman ja vakaamman kasvun uralle. Paljon on kiinni talous-poliittisessa päätöksenteossa, mutta asioihin vaikuttavat muutkin tahot.

Maailman kehittyessä yhä hektisemmäksi on osakemarkkinoidenkin kehitystä aina vaikeampi ennustaa. Sen vuoksi hajauttamisen tärkeydestä ei voi liikaa muistuttaa. Pitkäjänteisyys on myös valttia. Täytyy pitää pää kylmänä ja muistaa, että vaikka välillä käydään kylmäävissä lukemissa, todennäköisyyslaskelmat osoittavat, että epävarmuuden iskiessä kannattaa ennemmin pitää osakkeistaan kiinni kuin myydä ne edelleen alihintaan.

Kumppaniartikkeli – sijoitusnäkemys on Tact Financen.

Sinua voisi kiinnostaa
Miten kulutusluottojen korkokatto vaikuttaa sijoittamiseen?
Osakemarkkinat matkalla uusiin huippuihin – kiitos keskuspankeille!
Kauppasodan eskaloituminen tarjoaa vuoden parhaan ostopaikan?
Sijoittajan valinnat