Tällä viikolla: OpenAI julkaisi GPT-5 aikataulun, Apple tutkii robottien kehittämistä, Antrophicin raportti tekoälyn vaikutuksista työelämään, OpenAI:n Super Bowl-mainos, DeepSeekin iOS-sovelluksen ongelmat ja Hugging Facen AI-sovelluskauppa
Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla. Kuva: Flux Pro
OpenAI julkaisi GPT-5 aikataulun
OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman julkaisi X:ssä aikataulun liittyen pitkään huhuttuihin GPT-4.5 ja GPT-5 malleihin littyen.
OpenAI julkaisee seuraavaksi (viikkojen sisällä) GPT-4.5:n (koodinimeltä Orion). Itse pitkään huhuttu GPT-5, joka julkaistaan kuukausien sisällä, tulee yhdistämään kaikki yhtiön teknologiat mukaan lukien o3-mallin (sitä ei siis julkaista erikseen). Ilmaiskäyttäjät saavat rajoittamattoman pääsyn GPT-5:n perustasoon. Plus-tilaajat saavat käyttöönsä kehittyneemmän version ja Pro-tilaajat vielä edistyneemmän version, johon sisältyy ääni, piirtäminen, haku ja syvätutkimus (deep research).
Yhtiön tavoitteena on yksinkertaistaa tuotevalikoimaa ja luoda yhtenäinen tekoäly, joka osaa automaattisesti hyödyntää oikeita työkaluja tilanteen mukaan.
OPENAI ROADMAP UPDATE FOR GPT-4.5 and GPT-5:
— Sam Altman (@sama) February 12, 2025
We want to do a better job of sharing our intended roadmap, and a much better job simplifying our product offerings.
We want AI to “just work” for you; we realize how complicated our model and product offerings have gotten.
We hate…
Apple tutkii robottien kehittämistä
TechCrunchin mukaan Apple on aloittanut robotiikan tutkimuksen, joka kattaa sekä ihmismäiset humanoidit että muunlaiset robotit. Yhtiön tutkijat ovat julkaisseet paperin, joka käsittelee ihmisten vuorovaikutusta ei-ihmismäisten robottien kanssa, esimerkkinä Pixar-tyylinen lamppu.
Analyytikko Ming-Chi Kuon mukaan projektit ovat vielä varhaisessa konseptivaiheessa. Optimistisimmissakin arvioissa mahdollinen massatuotanto voisi alkaa vasta vuonna 2028. Tavoitteena on kehittää tuotteita älykodin ekosysteemiin – vaihtoehdot vaihtelevat mekaanisella käsivarrella varustetusta älynäytöstä aina kotitöihin kykenevään humanoidiin.
Poikkeuksellisesti Apple on jakanut tutkimustuloksiaan julkisesti. Tämän uskotaan liittyvän kilpailuun osaavista robotiikkainsinööreistä. Yhtiön mukaan kehityksessä keskitytään enemmän käyttäjien ja robottien väliseen vuorovaikutukseen kuin robottien ulkonäköön.
Vision Pron ja Apple Car -projektin kokemusten jälkeen yhtiö etenee varovaisesti. Kotikäyttöön tarkoitettujen robottien kehittäminen on haastavaa – jos Vision Pron 3500 dollarin hinta tuntuu korkealta, ensimmäiset kotikäyttöön tarkoitetut humanoidit tulevat olemaan vielä kalliimpia.
Antrophicin raportti tekoälyn vaikutuksista työelämään
Anthropic, yritys mm. Claude-tekkoälymallin takana, on julkaissut uuden raportin tekoälyn vaikutuksista työmarkkinoihin. Raportti perustuu miljoonaan Claude-keskusteluun ja sen data on julkaistu avoimesti jatkotutkimusta varten.
Tutkimuksen päähavainnot Claude-tekoälyn käyttödatan perusteella:
- Suurin käyttäjäryhmä on tietotekniikka-ala (37,2% käytöstä), toisena luovat alat (10,3%). Fyysistä työtä vaativilla aloilla käyttö on vähäistä.
- Tekoälyn käyttö keskittyy tällä hetkellä ohjelmistokehitykseen ja tekniseen kirjoittamiseen. Noin 36% ammateista käyttää tekoälyä vähintään neljänneksessä työtehtävistään, mutta vain 4% käyttää sitä yli 75% tehtävistä.
- Tekoälyä käytetään enemmän ihmisen työn tukena (57%) kuin suorana automaationa (43%).
- Käyttö on yleisintä keskipalkkaisissa ja korkeapalkkaisissa ammateissa kuten ohjelmoijat ja datatieteilijät – sekä matalapalkka-aloilla että kaikkein korkeimmin palkatuissa tehtävissä käyttö on vähäisempää.
OpenAI:n Super Bowl-mainos
OpenAI esitti ensimmäisen tekevisiomainoksensa Super Bowlissa. Mainos vei katsojat matkalle läpi teknologian merkittävien virstanpylväiden, korostaen lopulta ChatGPT:n käytännön sovelluksia, kuten liiketoimintasuunnitelmien laatimista ja monikielistä opetusta.
DeepSeekin iOS-sovelluksessa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia
arstechnican artikkelin mukaan DeepSeekin iOS-sovelluksessa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia, selviää tietoturvayhtiö NowSecuren selvityksestä:
- Sovellus lähettää arkaluonteista dataa salaamattomana ByteDancen (TikTokin omistaja) hallinnoimille palvelimille. Applen suosittelema ATS-suojaus on kokonaan pois käytöstä.
- Sovellus käyttää vanhentunutta 3DES-salausta ja sama salausavain on kovakoodattu kaikkien iOS-käyttäjien sovelluksiin.
- Data tallennetaan Kiinassa sijaitseville palvelimille, ja yhtiön tietosuojakäytäntö sallii tietojen jakamisen viranomaisille.
Tietoturvayhtiö NowSecure suosittelee sovelluksen poistamista sekä yritysten että yksityiskäyttäjien laitteilta. Android-version tietoturva on vielä heikompi kuin iOS-version. USA:n lainsäätäjät ovat aloittaneet myös toimet kieltääkseen DeepSeekin käytön valtion laitteilla kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Jos laki hyväksytään, kielto astuisi voimaan 60 päivän sisällä. DeepSeek nousi aiemmin helmikuussa huomion keskipisteeseen julkaistuaan avoimen lähdekoodin tekoälybotin, jonka suorituskyky oli verrattavissa OpenAI:n tuotteisiin. Sovellus nousi nopeasti App Storen ladatuimmaksi ilmaissovellukseksi.
Hugging Face – suurin ilmainen tekoäly-sovelluskauppa
Hugging Face, suosittu nettisivu, joka tarjoaa infrastruktuurin mm. tekoälymallien kokeilemiseen ja käyttöönottoon suoraan sovelluksissa, on julkaissut nyt helppokäyttöisen sovelluskaupan – kerro vain hakupalkille, mitä haluat tekoälyn avulla saavuttaa, ja Hugging Face näyttää sinulle käyttötarkoitukseen sopivia sovelluksia: https://huggingface.co/spaces

Kuuntele SIJOITTAJA-podcastin uusin jakso tekoälystä!
Uusimmassa SIJOITTAJA -podcastin jaksossa kuullaan nopea kertaus siitä, miksi AI-tulokas DeepSeek aiheutti sirujätti Nvidian kurssiin ennennäkemättömän notkauksen. Jakson asiantuntijana kuullaan Sijoittaja.fi:n tekoälyprojektipäällikkö Antti Lähtevänoja.
Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?
Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.
Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.