Euroopan puolustusteollisuuden yhtiöt vertailussa – onko osakkeissa nousuvaraa Trumpin valinnan jälkeen?

Monet Euroopan puolustusteollisuuden osakkeet nousivat Trumpin valinnan jälkeen. Miltä Saabin, Rheinmetallin, BAE Systemsin ja Leonardon näkymät näyttävät sijoittajan näkökulmasta?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Monet Euroopan puolustusteollisuuden osakkeet nousivat Trumpin valinnan jälkeen. Miltä Saabin, Rheinmetallin, BAE Systemsin ja Leonardon näkymät näyttävät sijoittajan näkökulmasta?

Puolustusteollisuus on noussut huomion keskiöön Donald Trumpin voitettua vuoden 2024 Yhdysvaltain presidentinvaalit ja republikaanien hallitessa kongressia. Trumpin aikaisempien lausuntojen ja ”America First” -politiikan perusteella Euroopalta odotetaan suurempaa panostusta omaan puolustukseensa, mikä on luonut nostetta eurooppalaisten puolustusyhtiöiden osakkeille.

Tarkastelemme tässä artikkelissa neljän Eurooppalaisen yrityksen näkymiä jotka ovat ruotsalainen Saab, saksalainen Rheinmetall, brittiläinen BAE Systems ja italialainen Leonardo uudessa markkinatilanteessa.

Saab

Ruotsalainen Saab tunnetaan edistyneistä ilmailuteknologioistaan, kuten Gripen-hävittäjistä, ja meri- ja maavoimien innovaatioistaan. Trumpin voitto on nostanut odotuksia Euroopan puolustusmenojen kasvusta, mikä tukee Saabin pitkän aikavälin näkymiä. Saab ei ole onnistunut myymään Eurooppaan juurikaan hävittäjiä, koska amerikkalaisen Lockheed Martin on voittanut viime tarjouskilpailuja toisensa perään uudella F-35 hävittäjällä, josta Suomi myös solmi kaupat kolme vuotta sitten.

Saabin tuotevalikoima on kuitenkin varsin laaja. Saab tuottaa lentokoneiden lisäksi muun muassa ilma-, meri- ja panssarintorjuntaohjuksia, simulaattoreita, torpedoja, tutkia ja sukellusveneitä.

Saabin osake:

  • Osakkeen tuotto vuoden alusta: 52,5 %.
  • Markkinaarvo: noin 125 miljardia SEK.
  • Liikevaihto ennuste 2024: 5,3 miljardia euroa.
  • EPS 2024e: 7,75 SEK.
  • Osinkoprosentti: 0,7 %
  • P/E-luku: 32.

Näkymät ja Trumpin vaikutus:

Saabin liiketoiminta hyötyy erityisesti Ruotsin NATO-jäsenyyden mukanaan tuomista uusista puolustushankinnoista. Geopoliittinen epävakaus Euroopassa lisää tilauksia esimerkiksi ilmatorjuntajärjestelmille, ja Trumpin vaatimukset Naton jäsenvaltioiden suuremmasta kustannusvastuusta voivat johtaa merkittäviin tilauksiin​. Saabia nostaa myös kotimainen kysyntä, sillä Ruotsilla on kova kiire kuroa umpeen puolustukseen jäänyt vaje Ukrainan sodan alkamisen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden jälkeen. Trumpin valinnan jälkeen osake nousi vain muutaman prosentin.

BAE Systems omistaa Saabista noin viidenneksen.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

BAE Systems

BAE Systems on yksi maailman suurimmista puolustusteollisuuden yrityksistä. Se on hyötynyt Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian läheisestä puolustusyhteistyöstä, mutta Trumpin paluu voi tuoda uusia haasteita ja mahdollisuuksia.

BAE Systems on hyötynyt uusista tilauksista, jotka ovat vahvistaneet yhtiön asemaa markkinoilla. Erityisesti sen R&D-panostukset ja strategiset yritysostot, kuten Ball Aerospace, tukevat tulevaisuuden kasvua. Yhtiön monipuolinen tuotevalikoima antaa sille hyvät edellytykset vastata geopoliittisiin tarpeisiin ja markkinoiden muutoksiin Trumpin politiikan myötä.

BAE Systemsin osake:

  • Osakkeen tuotto vuoden alusta: 25 %
  • Markkina-arvo: 39 miljardia puntaa
  • Liikevaihto ennuste 2024: 33.9 miljardia euroa
  • EPS 2024e: 1,52 euroa.
  • Osinkoprosentti: 2,4 %
  • P/E-luku: 16,8
  • Tilauksien arvo: ennätykselliset 74,1 miljardia puntaa vuonna 2024​ BAE SystemsBAE Systems Investors.

Näkymät ja Trumpin vaikutus:

BAE Systemsin vahva asema kansainvälisillä markkinoilla ja investoinnit tekoälyteknologioihin tukevat yhtiön pitkän aikavälin kasvua. Trumpin NATO-puheiden myötä odotettavat budjetinlisäykset voivat tarjota BAE Systemsille uusia sopimuksia, erityisesti Iso-Britannian ja Euroopan välillä.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Leonardo

Leonardo on monipuolinen toimija, joka kattaa ilmailun, kyberturvallisuuden ja avaruusteknologian ratkaisuja. Trumpin politiikka näyttää jo tuottaneen hedelmää Leonardolle: yhtiön osake nousi 17 % heti vaalituloksen jälkeen. Leonardo on Italian suurin puolustusteollisuuden ja ilmailualan yritys ja keskeinen toimija eurooppalaisella puolustus- ja ilmailusektorilla.

Leonardo valmistaa muun muassa lentokoneita, helikoptereita, kyberturvallisuusratkaisuja ja avaruusteknologian järjestelmiä. Leonardolla on merkittävä asema kansainvälisillä markkinoilla, ja sen asiakaskuntaan kuuluu hallituksia, puolustusorganisaatioita ja yrityksiä maailmanlaajuisesti.

Leonardon liikevaihdosta noin 20 % muodostuu siviilituotteiden puolelta

Leonardon osake:

  • Osakkeen tuotto vuoden alusta: 62,6 %.
  • Markkina-arvo: noin 14,2 miljardia euroa.
  • Liikevaihto ennuste 2024: noin 17 miljardia euroa.
  • EPS 2024e: 1,52 euroa.
  • Osinkoprosentti: 2,3 %
  • P/E-luku: 22.

Näkymät ja Trumpin vaikutus:

Leonardon keskittyminen kyberturvallisuuteen ja kansainvälisiin markkinoihin, kuten Lähi-itään ja Aasiaan, antaa sille etulyöntiaseman Trumpin politiikan aiheuttamien muutosten keskellä. Italian mahdollinen sitoutuminen korkeampaan puolustusbudjettiin tuo lisätilauksia Leonardolle.

Leonardon toimitusjohtaja Roberto Cingolani on korostanut Euroopan tarvetta itsenäistyä Yhdysvaltojen tuesta, mikä sopii Trumpin visioon, jossa Eurooppa ottaa suuremman vastuun omasta puolustuksestaan​.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Rheinmetall

Saksalainen Rheinmetall on ollut keskeisessä roolissa Euroopan panssarivaunujen ja raskaan kaluston tuotannossa. Yhtiö on jo alkanut valmistautua Trumpin uudelleenvalinnan myötä odotettavissa olevaan Euroopan puolustusbudjettien kasvuun.

Rheinmetall on erityisesti tunnettu sotilasajoneuvoista, panssaroiduista ajoneuvoista ja raskaista asejärjestelmistä. Se on keskeinen toimittaja monille Euroopan ja muiden maiden puolustusvoimille. Yhtiön tunnetuimpia tuotteita ja aloja ovat: panssariajoneuvot ja järjestelmät. Rheinmetall valmistaa muun muassa Leopard 2 taistelupanssarivaunujen osia kuten tykkejä. Rheinmetall tekee myös panssarintorjunta järjestelmiä, ammuksia, suojausjärjestelmiä ja sensoreita. Siviilipuolelle yhtiö valmistaa elektroniikka ja moottorin osia muun muassa autoteollisuudelle.

Rheinmetallin osake:

  • Osakkeen tuotto vuoden alusta: +98,29 %.
  • Markkina-arvo: 24,7 miljardia euroa.
  • Liikevaihto ennuste 2024: 10 miljardia euroa.
  • EPS 2024e: 1,52 euroa.
  • Osinkoprosentti: 1 %
  • P/E-luku: 51

Näkymät ja Trumpin vaikutus:

Rheinmetallin osake nousi heti Trumpin voiton jälkeen 22 %, mikä heijastelee sijoittajien luottamusta Euroopan lisääntyviin puolustushankintoihin. Saksa on esittänyt tavoitteeksi nostaa puolustusbudjettinsa jopa 3–3,5 % BKT:stä, mikä loisi merkittäviä tilausmahdollisuuksia Rheinmetallille.

Trumpin vaatimukset Naton jäsenvaltioiden suuremmasta kustannusvastuusta ja mahdolliset Yhdysvaltojen tuen leikkaukset Ukrainalle pakottavat Euroopan maat investoimaan enemmän omaan puolustukseensa​. Saksa on erityisesti ollut Trumpin hampaan kolossa sillä maa ei ole kymmeniin vuosiin yltänyt Naton 2 % tavoitteeseen.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Euroopalla on kiire uudelleenvarustautua

Donald Trumpin valinta presidentiksi on kiihdyttänyt eurooppalaisten puolustusteollisuuden yhtiöiden osakkeiden nousua. Trumpin ”America First” -retoriikka ja mahdolliset leikkaukset Yhdysvaltojen sotilaallisessa tuessa Euroopalle lisäävät paineita eurooppalaisille hallituksille kasvattaa omia puolustusmenojaan. Tämä kehitys tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia Saabin, Rheinmetallin, BAE Systemsin ja Leonardon kaltaisille toimijoille.

Eurooppa on havahtunut Yhdysvaltojen dominointiin muun muassa hävittäjäkaupoissa. Lockeed Martinin F-35-hävittäjän on jo valinnut muun muassa Suomi, Norja, Tanska, Sveitsi, Tsekki ja Hollanti. Lisäksi Saksa ja Britannia ostava F-35 hävittäjiä muiden hävittäjiensä rinnalle.

Eurooppalaiset yhtiöt ovat suhteellisen pieniä

BAE Systems kehittää kuudennen sukupolven -hävittäjää muun muassa Rolls-Roycen, MBDA:n, Leonardon ja Saabin kanssa. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että Eurooppalaiset puolustusteollisuden yhtiöt ovat hyvin pieniä suhteessa Yhdysvaltalaisiin kilpailijoihin.

Saab, Rheinmetall, Leonardo ja BAE System ovat markkina-arvoltaan yhteensä noin 115 miljadia dollaria. Yhdysvaltalainen RTX Corporation on 150 miljardia dollaria ja Lockheed Martin puolestaan 121 miljardia dollaria.

Puolustusmenot nousevat entisestään

Sijoittajille puolustusmenojen kasvu luo houkuttelevia mahdollisuuksia erityisesti eurooppalaisten puolustussektorin osakkeiden kautta. Samalla se korostaa tarvetta Euroopan strategiselle itsenäisyydelle, joka on linjassa Trumpin näkemyksen kanssa.

Naton nykyinen tavoite, jonka mukaan jäsenmaiden tulisi käyttää vähintään 2 % bruttokansantuotteestaan (BKT) puolustukseen, alkaa vaikuttaa vanhentuneelta nykytilanne huomioon ottaen. Puolan presidentti Andrzej Duda on aiemmin tänä vuonna ehdottanut, että rimaa tulisi nostaa ja uusiksi puolustusmenoihin tähtääväksi tavoitteeksi tulisi asettaa 3 % Trump on myös puhunut 3 % tavoitteesta.

Analyytikot ennustavat, että Euroopan puolustusmenojen lisääntyminen ei ole vain väliaikaista, vaan pitkäaikainen trendi, sillä vaikka Ukrainaan solmittaisiin rauha, Venäjän uhka pysyy ja jopa kasvaa Venäjän kiihdyttäessä asetuotantoa.

On hyvä muistaa, että puolustuksessa painaa valintoja tehdessä ennen kaikkea suorituskyky, hinta, toimitusvarmuus ja huolto mahdollisuudet. Puolustusteollisuus on myös äärimmäisen protektionistinen ala, joten suurten valtioiden investoinnit omaan puolustukseen voivat näkyä kansallisten yhtiöiden kurssin nousuna vielä pitkään.

Rheinmetall analyytikoiden suosiossa

Rheinmetall saa suurimmat pisteet analyytikoiden konsensussuosituksissa (1 = osta, 5 = myy). Rheinmetallin suositus on 1,89, Leonardon 1,94, BAE Systemsin 2,30, ja Saabin 2,43. Rheinmetallin osake on myös vertailun yhtiöistä noussut eniten kolmen vuoden aikana, lähes 570 prosenttia.

Rheinmetall on ollut analyytikoiden suosikki läpi Ukrainan sodan. Rheinmetallin kasvuennusteet ovat myös listan yhtiöistä ylivoimaisesti kovimmat.

Euroopan puolusutusteollisuuden ostosuositukset

Kuva: Sijoittaja.fi osaketyökalu.

Osta yhtiöiden osakkeita dollarin välityspalkkioilla

Sijoittaja.fi on neuvotellut käyttäjilleen erikoisedut eToroon. Lue lisää eduista täältä. eTorossa voit ostaa tämän artikkelin kaikkia puolustusteollisuuden osakkeita dollarin välityspalkkioilla.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Terveystalon osake
Terveystalon pääomamarkkinapäivä – Tavoitteissa vahvaa tuloskasvua ja reipasta osinkoa
Sijoittamisen risut ja ruusut
Sijoitustottumukset, jotka voivat vahvistaa tai heikentää salkkuasi
Nordean tulos laskee vuonna 2025
Sijoittajan valinnat