Viikon laatuosake: Vaisalalle odotetaan parantuvaa kannattavuutta

Vaisala on yksi Helsingin pörssin parhaista laatuyhtiöistä. Yhtiön kannattavuuden vakaus on ollut viime vuosien aikana erinomaisella tasolla, ja yhtiö tähtää vielä korkeampaan kannattavuuteen.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vaisala on yksi Helsingin pörssin parhaista laatuyhtiöistä. Yhtiön kannattavuuden vakaus on ollut viime vuosien aikana erinomaisella tasolla, ja yhtiö tähtää vielä korkeampaan kannattavuuteen.

Vaisala parhaiden laatuosakkeiden joukossa

Sään, ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisujen kehittämiseen erikoistunut Vaisala on yksi Helsingin pörssin parhaista laatuyhtiöistä.

Vaisala on ylläpitänyt viime vuosina vakaata kannattavuutta. Viime vuosina yhtiön liikevoittomarginaali on liikkunut 11–12 % tienoilla. Analyytikot odottavat kannattavuuden kuitenkin kohenevan jatkossa, ja seuraaville vuosille liikevoittomarginaalin ennakoidaan nousevan 13–14 %:n tasolle.

Vaisalalla on ollut myös hyvää tuloskasvua viime vuosina. Vuodesta 2019 vuoteen 2023 yhtiön liikevoiton liukuva vuotuinen kasvutahti on ollut noin 13 %. Tuloskasvun ennakoidaan jatkuvan lähes samalla tasolla seuraavien vuosien aikana.

Vaisala on vakavarainen yhtiö ja sen oman pääoman tuotto on hyvällä tasolla (18,9 % vuonna 2023). Pitkässä juoksussa yhtiö pyrkii kohentamaan kannattavuuttaan entisestään ja tähtää 15 %:n liiketulosmarginaaliin ja noin 7 %:n vuotuiseen liikevaihdon kasvutahtiin.

Vaisala julkaisee puolivuosiraporttinsa 25.7.2024. Analyytikot odottavat yhtiöltä maltillista kasvua ja kannattavuuden selvää kohentumista edellisvuodesta ja vuoden ensimmäisestä neljänneksestä.

Vaisalan osake

Pidemmältä historiasta tarkasteltuna Vaisalan osake on liikkunut pääosin sivuttaissuunnassa viime vuosien aikana. Osakekurssi kävi huhtikuun 2024 aikana alle 33 eurossa, mutta näiltä tasoilta osake haki nopeasti uutta tuulta alleen ja on viime viikkojen aikana pysytellyt tukevasti noin 40–41 euron tienoilla.

Vuoden 2024 osakekohtaisella tulosennusteella mitattuna Vaisalan P/E-luku on noin 24,5. Arvostus on melko korkea, mutta toisaalta se huomioi yhtiön liiketoiminnan laadukkuuden ja odotetun kannattavuuden kohenemisen. Tämän hetken ennusteet eivät toisaalta tue arvostustasojen kohoamista jatkossa.

Vaisalan osakekurssi. Kuva: Sijoittaja360

Vaisalan osake Osaketyökalussa

Osaketyökalussa Vaisalan osake asettuu kokonaispisteillä mitattuna listan kärkiosastoon (75). Yhtiö saa erinomaisten laatupisteiden lisäksi korkeat pisteet osakkeen matalasta riskistä, sekä hyvät pisteet osingosta ja osakkeen momentista. Kasvusta Vaisala saa kohtalaiset pisteet ja ainoat matalat pisteet osake saa arvosta.

Osaketyökalusta voit tarkistaa pisteytyksen lisäksi Vaisalan osakkeen ennusteet, tunnusluvut ja vertailla osaketta kilpailijoihin. Osaketyökalun Tulosennusteet ja -seuranta -välilehdeltä voit myös tarkistaa analyytikoiden Q2-ennusteet Vaisalalle.

Vaisalan osake Osaketyökalussa

Tutustu parhaisiin laatuyhtiöihin

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osioon on kerätty useita valmiita listoja ja mallisalkkuja, ja myös parhaiden suomalaisten laatuosakkeiden lista löytyy sivuilta. Klikkaamalla ”Katso lista työkalussa” -painiketta saat kätevästi parhaat laatuosakkeet tarkasteluun Osaketyökalussa.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Sijoittajan valinnat