Sijoitusmahdollisuuksia kvanttilaskennassa

Kvanttilaskenta vie datan käsittelyn täysin uudelle tasolle, ja voi mullistaa useita eri aloja. Toistaiseksi kvanttitietokoneet ovat kuitenkin vielä kehitysvaiheessa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kvanttilaskenta vie datan käsittelyn täysin uudelle tasolle, ja voi mullistaa useita eri aloja. Toistaiseksi kvanttitietokoneet ovat kuitenkin vielä kehitysvaiheessa.

Kvanttilaskennalla on mielettömästi potentiaalia – sen kehitys on kuitenkin vielä vaiheessa

Kvanttilaskennan on usein sanottu olevan seuraava teknolginen kehitysharppaus. Tutkittuamme aihetta lähemmin, haluamme ensimmäistä kertaa aloittaa artikkelin johtopäätöksellä:

Ei ole varmaa, keskittyykö vielä seuraava teknologinen murros kvanttilaskentaan. Maailmassa on jo useita yrityksiä, jotka rakentavat tätä tulevaisuuden näkymää, mutta toistaiseksi kvanttitietokoneet ovat kehityksensä alkuvaiheessa. Teknologia sekä infrastruktuuri, jotka tarvitaan kvanttilaskennan täyden potentiaalin saavuttamiseksi, ovat niin ikään vielä kehitteillä.

Tämä huomioiden, on pakko sanoa, että mikäli vakaan ja luotettavan kvanttitietokoneen kehittämisessä onnistutaan, sen vaikutukset tulevat olemaan todella merkittäviä. Kvanttilaskennan potentiaalin vapauttamisen uskotaan mullistavan useita eri aloja, esimerkiksi kyberturvallisuudessa, tekoälyssä, parempien akkujen suunnittelussa, lääketeollisuuden mullistamisessa ja uusien lääkkeiden tuomisessa markkinoille nopeammin, materiaalitieteessä, monimutkaisten optimointiongelmien ratkaisemisessa monilla teollisuudenaloilla, kuten logistiikassa ja kuljetuksessa, esimerkiksi löytämällä optimaaliset jakelureitit ja säätämällä reittejä koko ajoneuvokannalle kerralla. Kvanttilaskenta voisi myös parantaa ilmastotieteiden ennusteita ja kvanttisalaus voisi parantaa turvallisuutta rahoituksen toimenpiteissä.

Kvanttitietokoneen prototyyppi. Lähde: IQM

Datan käsittelyn täysin uudelle tasolle

Lyhyesti sanottuna on olemassa asioita, joihin perinteiset tietokoneet eivät tule koskaan pystymään, riippumatta siitä, kuinka monta transistoria mikrosiruun lisätään. Tämän lisäksi viimeisen kymmenen vuoden aikana perinteisen laskentatehon kehitys on hidastunut merkittävästi, kun transistorien pienentämisen fyysiset rajat ovat tulleet vastaan nano-mittakaavan laitteiden kehittämisessä.

Kvanttilaskenta hyödyntää kvanttimekaniikan periaatteita suorittaakseen laskelmia eksponentiaalisesti nopeammin kuin perinteiset tietokoneet. Kvanttilaskenta käsittelee tietoa täysin eri tavalla ja sillä on potentiaalia tutkia ”Big dataa” tavoilla, jotka ovat mahdottomia perinteisille tietokoneille.

Ennen kuin sukelletaan tämän alan sijoitusmahdollisuuksiin, on hyvä paikka jakaa muutamia yllättäviä faktoja kvanttilaskentateknologiasta.

  • Kvanttilaskentaa hyödyntävä tietokone voi olla jopa 158 miljoonaa kertaa nopeampi kuin maailman kehittynein supertietokone.
  • Kvanttitietokone voisi tehdä neljässä minuutissa sen, mihin perinteiseltä supertietokoneelta kuluisi 10 000 vuotta.
  • Kvanttisiruja täytyy käsitellä hyvin alhaisissa lämpötiloissa, lähellä absoluuttista nollapistettä, eli noin -273 celsiusasteessa, jotta kvanttitieto säilyy.

Alla oleva kuva havainnollistaa tärkeimmät erot kvantti- ja perinteisen laskennan välillä.

Lähde: X, Britain Innovation

Sen lisäksi, että kvanttilaskennalla on potentiaalia olla seuraava avainteknologia, on mahdollista, että kvanttitietokoneet voivat murtaa tehokkasti joitain salausmenetelmiä ja paljastaa arvokasta dataa aina taloudellisista tiedoista kansallisiin salaisuuksiin. Tästä syystä on käynnistynyt kansainvälinen kilpajuoksu ”kvanttiylivoimasta”, ja monet maat ovat sijoittaneet merkittävästi tähän sektoriin.

Kvanttilaskenta on mahdollista jakaa käyttäjille pilvipalveluiden avulla

Vuosina 2024-2029 pilvikvanttilaskennan ennustetaan muodostavan suuremman osan kvanttilaskentamarkkinoista kuin paikallisesti asennetut ratkaisut. Pilvipalveluiden kautta käyttäjät voivat päästä käsiksi kvanttiresursseihin ja suorittaa kvanttialgoritmeja ilman laskentaan erikoistuneita laitteistoja. Esimerkiksi IBM on luonut yhteisön, jonka yli 260 000 rekisteröitynyttä käyttäjää pääsevät käsiksi yhtiön uusimpaan 127 kubitin (kvanttilaskennan bitti) prosessoriin. Yhteisön käyttäjät hyödyntävät oikeita laitteistoja ja simulaattoreita yli miljardiin tehtävään päivittäin. Kaupallisia kvanttilaskennan pilvipalveluja ovat lanseeranneet myös Alibaba, Amazon, Google, Microsoft sekä useat muut. Tämä laajentaa entisestään kvanttilaskennan käyttötapauksia ja sovelluksia.

Kvanttilaskennan markkinaennuste. Lähde: MarketsAndMarkets

ETF-rahastolla pääsee kiinni koko sektoriin

Kuinka tähän sektoriin voi sitten sijoittaa? Vastauksena voidaan siteerata John Boglen, amerikkalaisen sijoittajan, liikemagnaatin ja The Vanguard Groupin perustajan sekä toimitusjohtajan kuuluisaa lausetta: ”Älä etsi neulaa heinäsuovasta. Osta koko heinäsuopa!”

Kvanttilaskennan kohdalla ”heinäsuopa” on Defiance Quantum ETF (QTUM).

Defiance Quantum ETF:n sijoitustrategia seuraa BlueStar Quantum Computing and Machine Learning -indeksiä (BQTUM), joka taas koostuu noin 71 maailmanlaajuisesti listatusta osakkeesta. QTUM seuraa yrityksiä, jotka ovat pioneereja koneoppimisen, kvanttilaskennan, pilvilaskennan ja muiden mullistavien laskentateknologioiden saralla.

Defiance Quantum ETF löytyy Sijoittaja360-palvelun ETF-työkalusta.

Defiance Quantum ETF:n keskeisimmät tiedot löytyvät näppärästi ETF-työkalusta.

Defiance Quantum ETF:n tuotot ovat vakuuttavat. ETF-rahaston kahdentoista kuukauden tuotto on 37,8 prosenttia ja vuoden 2024 alusta tuotto on noin 13 prosenttia. Kuluvana vuonna rahasto on siis ylittänyt S&P 500 -indeksin tuoton. Vertailun vuoksi S&P 500:n 12 kuukauden tuotto on 26 prosenttia, ja tuotto vuoden alusta on 9 prosenttia.

S&P 500 -indeksin tuottokuvaaja viimeisen vuoden ajalta. Kuva: Sijoittaja360

Defiance Quantum ETF perustettiin vuonna 2018, mistä lähtien sen tuotto on ollut noin 142 %.

Defiance Quantum ETF:n kymmenen suurinta omistusta ovat:

Lähde: Defiance ETFs

Rigetti Computing Inc on yksi kvanttilaskennan pioneereistä

Mikäli sijoittaja on kiinnostunut yksittäisistä osakesijoituksista kvanttilaskenta-sektoriin, varteenotettavia vaihtoehtoja voivat alan jättiläiset kuten IBM (IBM), Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT), Nvidia (NVDA) tai Honeywell (HON). Potentiaalia löytyy myös useista kvanttilaskentaan erikoistuneista yhtiöistä, kuten IonQ:sta (IONQ) tai Rigetti Computing Inc:sta (RGTI).

Valitsimme tämän artikkelin tarkasteluun Rigetti Computing Inc:n (RGTI), joka on uraauurtava täysin kvanttilaskentaan erikoistunut yhdysvaltalainen yhtiö. Rigetti rakentaa kvanttitietokoneita sekä niille tehoa antavia kvanttiprosessoreita. Yhtiö on operoinut kvanttitietokoneitaan pilvipalvelun välityksellä vuodesta 2017 lähtien, ja se palvelee globaalisti yrityksiä, hallituksia ja tutkimusasiakkaita Rigetti Quantum Cloud Services -alustan kautta.

Rigetti on kehittänyt alan ensimmäisen monisiruisen kvanttiprosessorin skaalautuville kvanttilaskentajärjestelmille. Yhtiö suunnittelee ja valmistaa sirunsa itse.

Rigettin kumppaneita ja asiakkaita ovat Amazon Web Services, Nasdaq, Standard Chartered Bank ja HSBC sekä Yhdysvaltain hallituksen organisaatiot, kuten puolustusministeriön edistyneiden tutkimusprojektien virasto (DARPA), energiaministeriö ja ilmavoimien tutkimuslaboratorio. Rigettin asiakkaisiin lukeutuu myös muita kansainvälisiä valtioiden toimijoita.

Rigettin osake on tarjonnut sijoittajille huikean, noin 152 prosentin tuoton viimeisen vuoden aikana. Kuluvan vuoden alusta osakkeen tuotto on noin 26 prosenttia, mikä osoittaa sijoittajien luottamuksen yhtiön kasvupolkuun.

Rigettin liikevaihto vuonna 2023 oli 12 miljoonaa dollaria, nettotappio 75,1 miljoonaa dollaria. Yhtiön taloudellisista tunnusluvut (tuhansina) löytyvät alla olevasta taulukosta:

Lähde: Rigetti Computing Inc

Rigetti julkaisi ensimmäisen vuosineljänneksen 2024 taloudellisen tuloksen 9. toukokuuta. Katsauskaudella yhtiö kasvatti liikeavaihtoaan 39 prosenttia 3,1 miljoonaan dollariin. Yhtiön operatiiviset kokonaiskustannukset olivat kuitenkin 18,1 miljoonaa dollaria, mikä painoi nettotuloksen 20,8 miljoonaa dollaria tappiolliseksi.

Rigettin johdon mukaan yhtiön 102,8 miljoonan dollarin käteisvarat riittävät rahoittamaan toimintaa vuoden 2025 puoliväliin saakka, ja ne kohdistetaan jatkossakin innovaatioihin ja asiakashankintaan.

Sijoittajan näkökulma

Koska kvanttilaskenta on edelleen lapsenkengissään, kutsuisimme sijoittamista tähän sektoriin korkean riskin ja korkean tuottopotentiaalin vaihtoehdoksi.

Sijoittajille, jotka haluavat tarttua kvanttilaskennan mahdollisuuksiin ja vähentää riskiä, voi paras tapa sijoittaa tähän sektoriin olla Defiance Quantum ETF:n kautta. Sektorista kiinnostuneiden sijoittajien tulee uskoa sektorin potentiaaliin, minkä lisäksi voi olla hyvä omaksua pitkä sijoitushorisontti sekä kärsivällinen lähestymistapa.

Artikkelin kirjoittaja on Anastasiya Köykkä, joka on kasvuyhtiöistä pitävä sijoittaja ja analyytikko. Hän tutkii sijoitusmahdollisuuksia vallitseviin innovaatioihin, jotka johtavat maailman muutoksiin. Hän pyrkii tunnistamaan osakkeet, joilla on huomattava kasvupotentiaali. Anastasiyalla on BBA-tutkinto ”Financial Management for Global Business”, Haaga-Helia ja kansainvälisen oikeuden maisterin tutkinto Valko-Venäjän valtionyliopistosta.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat