Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Dalle-3-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Dalle-3

Deepmind kouluttaa robotteja pelaamaan jalkapalloa

Googlen DeepMind on onnistunut kouluttamaa humanoidirobotteja pelaamaan jalkapallo-otteluita. Tutkijat käyttivät syväoppimista (deep reinforcement learning) opettaakseen roboteille monimutkaisia taitoja liittyen jalkapallon pelaamiseen. Robotis OP3 -robotit oppivat juoksemaan, potkimaan, torjumaan, nousemaan kaatumisista ja tekemään maaleja ilman manuaalista ohjelmointia. Sen sijaan robotteja ohjaavat ”tekoälyagentit” kouluttivat nämä taidot itselleen yrityksen ja erehdyksen kautta simuloiduissa ympäristöissä palkkiojärjestelmän ohjaamana (nk. vahvistusoppiminen).

Valmiit tekoälymallit ladattiin lopulta fyysisiin OP3-robotteihin, jotka pelasivat oikeita jalkapallo-otteluita. DeepMindin vahvistusoppimis-lähestymistapa tuotti ylivoimaisia tuloksia verrattuna tavanomaiseen sääntöpohjaiseen ohjelmointiin. Lähde: DailyAI, lue lisää

Adobe julkaisi uusia työkaluja videoeditointiin

Adobe ilmoitti uusista generatiivisista tekoälytyökaluista suosittuun Premiere Pro-videoeditointiohjelmaansa. Työkalut nopeuttavat editointia ja mahdollistavat mm. kohteiden lisäämisen tai poistamisen kohtauksista sekä olemassa olevien videoklippien pidentämisen.

Uudet editointityöalut pohjautuvat Adoben Firefly-tekoälymalliperheeseen, johon kuuluu kuva-, vektori-, suunnittelu- ja tekstitehosteita. Adobe on myös esitellyt visionsa kolmannen osapuolen generatiivisten tekoälymallien tuomisesta suoraan Adobe-sovelluksiin, kuten Premiere Pro:hon (mm. RunWay). Adoben mielestä tekoälyn tuottama sisältö on hyödyllisintä silloin, kun se on luonnollinen osa luovaa työtä.

Premiere Pron uusia ominaisuuksia on mm.

  • ”Generative Extend”, jonka avulla voi saumattomasti lisätä ruutuja videoklippeihin
  • ”Object Addition and Removal” objektien valitsemiseen, seuraamiseen ja korvaamiseen
  • ”Text to Video”, joka generoi uutta videomateriaalia tekstikehotteiden tai referenssikuvien pohjalta
  • ”Essential Sound”, joka käyttää tekoälyä äänen automaattiseen luokitteluun ja parantamiseen

Uudet työkalut julkaistaan Premiere Pron mukana toukokuussa. Lähde: Forbes, Lue lisää

TikTok saattaa lisätä tekoäly-avatareja tekemään mainoksia

TikTok suunnittelee lisäävänsä alustalle tekoälypohjaisen ominaisuuden, joka voi kilpailla ihmisten vaikuttajien kanssa sponsoroitujen mainosten tekemisessä. Uusi ominaisuus antaa mainostajien ja TikTok Shop -myyjien luoda käsikirjoituksia, joita tekoäly-influensserit voivat lukea.

TikTok on testannut sisäisesti tekoäly-influenssereita, mutta havainnut, etteivät ne ole vielä valmiita julkaistaviksi ja ne houkuttelivat vähemmän myyntiä kuin ihmis-influensserit. TikTok uskoo kuitenkin, että tekoäly-influensserit voisivat täydentää nykyisiä sisällöntuottajia.

Ei ole vielä selvää, miten TikTok aikoo jakaa sponsorointituloja virtuaalisten ja ihmisten luojien välillä. Monet TikTok-influenserit ovat riippuvaisia brändisopimuksista rahaa ansaitakseen.

TikTok on aiemminkin kokeillut tekoälyä. Tammikuussa TikTok julkaisi Song Generator -toiminnon, joka salli käyttäjien luoda ”kappaleita” ja sanoituksia Bloom-kielimallin avulla. Viime vuonna TikTok alkoi merkitä filtterit ja efektit tekoälytunnisteella ja myös vaati influenssereita kertomaan katsojille, että he käyttivät tekoälysuodattimia. Lähde: The Verge, lue lisää

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Inspiroidu -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat