Tekoälyuutiset: Klarnan tekoäly tekee 700 asiakaspalvelijan työt ja Googlen tekstistä videopelejä

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Klarnan käyttämä tekoäly hoitaa suurimman osan asiakaspalvelutilanteista

Klarnan toimitusjohtaja Sebastian Siemiatkowski kehuskeli tiistaina Twitterissä, että heidän uusi OpenAI:N kielimalleihin pohjatuvua asiakaspalvelun chatbot hoitaa 700 ihmisen työn — lähes kaksi vuotta sen jälkeen, kun Klarna irtisanoi noin 700 työntekijää. Siemiatkowski kutsui yhtiön uuden tekoälyavustajan työtä ”merkittäväksi läpimurroksi tekoälyn käytännön sovelluksissa”. Hän lisää, että chatbot oli hoitanut noin 66% asiakastuesta eli noin 2,3 miljoonaa keskustelua ensimmäisen neljän viikon aikana. Klarnan chatbot saavutti asiakastyytyväisyydessä ihmisten tason ja ylitti sen joissakin tapauksissa. Siemiatkowskin mukaan se vähensi toistuvia tiedusteluja ja ratkaisi ongelmia kahdessa minuutissa verrattuna ihmisten 11 minuuttiin.

Apple keskeyttää sähköauton kehityksen ja keskittyy tekoälykehitykseen

Bloombergin mukaan Apple keskeyttää ”Titan” -nimellä kulkeneen sähköautohankkeensa noin kymmenen vuoden kehityksen jälkeen. Titan-hankkeen edistyminen oli ailahtelevaa koko sen olemassaolon ajan, ja sen päättyminen osuu aikaan, kun globaalit autonvalmistajat vähentävät investointejaan sähköautoihin, joiden kysyntä on laskenut merkittävästi.

Bloombergin lähteiden mukaan useampi entinen Titan-projektin työntekijä on siirtynyt Applen tekoäly-osastoon. Toisin kuin Alphabet (GOOGL.O) ja Microsoft (MSFT.O), Apple on toistaiseksi pidättäytynyt suurista liikkeistä tekoälyssä. Applen hiljainen lähestymistapa on herättänyt huolia siitä, että iPhone-valmistaja saattaa olla jäljessä tekoälyn integroimisessa tuotteisiinsa. Viime kuussa tekoälymegatrendissä näyttävästi mukana oleva Microsoft ohitti Applen maailman arvokkaimpana yhtiönä.

Tekoälyn painotus Applen tuotekehityksessä vahvistuu. Kuvassa Applen Hong Kongin toimipiste. Kuva: Nikolay Antonov, Dreamstime.com

EVO-tekoälymalli ennustaa DNA:n, RNA ja proteiinirakenteita

San Fransicossa sijaitseva tekoälytutkimukseen keskittyvä startup Together AI esitteli biologisen teköälymallin, Evon. Evo kykenee ennustustehtäviin ja generatiiviseen suunnitteluun molekyylitasolta koko genomin mittakaavaan. Aikaisempiin biologian tekoälymalleihin verrattuna Evo on ns. perusmalli, ja sillä on useita merkittäviä kykyjä. Se pystyy mm. ennustamaan elintärkeitä geenejä organismin selviytymiselle pienistä DNA-muutoksista ilman aiempaa koulutusta. Se on myös erittäin hyvä ennustamaan toimintoja DNA:ssa, RNA:ssa ja proteiineissa, päihittäen muita malleja proteiinien toiminnan ennustamisessa.

Evon kaltainen tekoälymalli, joka pystyy oppimaan tehokkaasti genominen rakenteen läpi, voisi saavuttaa syvällisen ymmärryksen ei ainoastaan yksittäisistä DNA, RNA ja proteiinikomponenteista, vaan myös siitä, kuinka nämä elementit vuorovaikuttavat keskenään luoden monimutkaisia biologisia järjestelmiä. Tämä voisi nopeuttaa biologian mekanistista ymmärrystä ja kykyämme suunnitella itse elämää (life engineering). Lue lisää

Google julkaisi Google Genien, jonka avulla voi luoda videopelejä

Google julkaisi Genien, jonka avulla käyttäjät voivat luoda tekstiprompteilla virtuaalisia ja interaktiivisia ympäristöjä. Geniessä erityistä on se, että sillä on kyky oppia tarkkoja ohjaustoimintoja pelkästään internet-videoista. Tämä on ollut tekoälymalleille haastavaa, koska Interrnet-videot eivät yleensä sisällä tietoja siitä, mitä videoissa suoritetaan. Erityisen merkittävää on, että Genie oppii paitsi, mitkä havainnon osat ovat yleisesti ottaen ohjattavissa (kuten pelihahmo), se osaa myös päätellä erilaisia piilotettuja toimintoja, jotka pysyvät samankaltaisina luoduissa ympäristöissä.

Adobe julkaisi prototyypin ”photoshopin” musiikin luomiseen ja muokkaamiseen

Adoben uusin generatiivisen tekoälyn kokeilu auttaa ihmisiä luomaan ja mukauttamaan musiikkia ilman monen vuoden kokemusta äänituotannosta. Käyttäjät voivat syöttää systeemiin tekstikuvauksen, joka luo musiikkia määritellyssä tyylissä, kuten ”iloista juhlamusiikkia” tai ”tunnelmallista klassista musiikkia”. Musiikin osia voidaan remiksata, ja ääntä voidaan tuottaa toistuvana loopina niille, jotka tarvitsevat esimerkiksi taustaraitoja tai taustamusiikkia sisällöntuotantoon. Tuloksia voidaan mukauttaa säätämällä mm. tempoa ja intensiteettiä. Lue lisää

Adoben Music GenAI Control-esittelyvideo

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat