Sampo listaa Mandatumin pörssiin

Sampo aikoo listata Mandatumin pörssiin. Uutinen on merkittävä sillä Sampoa omistaa yli 200 000 piensijoittajaa. Mitä piensijoittajan kannattaa tietää Mandatumiin listautumisesta?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Sampo aikoo listata Mandatumin pörssiin. Uutinen on merkittävä sillä Sampoa omistaa yli 200 000 piensijoittajaa. Mitä piensijoittajan kannattaa tietää Mandatumiin listautumisesta?

Mandatum irrotetaan Sammosta omaksi pörssiyhtiöksi

Sampo ilmoitti 29.3.2023 aamupäivästä tavoittelevansa Mandatumin listaamista Helsingin pörssiin ja Mandatumin eriyttämistä Sampo-konsernista. Sammon osakkeenomistajat ovat saamassa jokaista omistamaa Sammon osaketta kohti yhden Mandatumin osakkeen. Tieto ei tullut markkinoille yllätyksenä.

Mandatumin irroittamisen tausta

Sammon hallitus ilmoitti vuoden 2022 joulukuun alussa aloittavansa strategisen arvioinnin Mandatumin suhteen. Vaihtoehtoja oli kolme: yhtiön säilyttäminen osana Sampoa, jota ei pidetty kovin todennäköisenä, yhtiön myyminen pääomasijoittajalle tai Mandatumin listaaminen pörssiin, joka nyt näyttää toteutuvan.

Mandatum ei ole kovin hyvin soveltunut enää osaksi Sampoa. Sammon suurimmat sijoitukset eli If, Topdanmark ja Hastings ovat vahinkovakuuttamiseen keskittyviä yhtiöitä, kun taas Mandatum keskittyy varainhoitoon ja henkivakuuttamiseen. Sampo näkee järkevänä keskittyä vain vahinkovakuuttamiseen.

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kommentoi Mandatumin listaamista Sammon tiedotteessa seuraavasti:

”Jakautumisen myötä syntyy johtava, puhtaasti vahinkovakuuttamiseen keskittyvä pohjoismainen konserni, joka kykenee korkeaan ja vakaaseen pääoman tuottoon, sekä itsenäinen Mandatum. Suomessa vakiintunut jakautumisprosessi tarjoaa taloudellisesti tehokkaan keinon Mandatumin eriyttämiseksi konsernista.”

Mandatumin irrottamisella on spekuloitu pidempään.

Kehityssuunta on ollut nähtävissä jo vuosien ajan. Sampo luopui Nordean osakkeista muutamia vuosia sitten. Sampo on ostanut Nordeasta saamilla pääomilla brittiläisen vahinkovakuutusyhtiö Hastingsin. Sammon sijoitustoiminnasta vastannut noin 30 henkilön yksikkö siirrettiin Mandatumin uuteen Mandatum Asset Managemet yksikköön viime vuonna. Sammon pienempiä sijoituksia hallinnoidaan nykyään Mandatum Asset Managementin kautta ja sijoitukset jäävät osaksi uutta Mandatumia. Sampo-konserni koostuisi tulevaisuudessa vain kolmesta yhtiöistä Ifistä, Hastingsistä ja Topdanmarkista.

Mitä Mandatumin pörssilistaus merkitsee Sammon 200 000 omistajalle?

Sampo on Suomen kolmanneksi suosituin pörssiyhtiö omistajien lukumäärällä mitattuna. Sammolla on hieman yli 200 000 suomalaista yksityishenkilöä omistajina ja vain Nordealla ja Nokialla on muutamia kymmeniä tuhansia omistajia enemmän. Sammon osakkeenomistavat ovat siis saamassa yhden Mandatumin osakkeen jokaisesta Sammon osakkeesta. Mikäli Sammon osakkeenomistajat pitäisivät myös Mandatumin osakkeet tulisi Mandatumista myös yksi suomen suosituimmista osakkeista omistajamäärällä mitattuna.

Sammon omistajat 28.2.2023. Kuva: Sampo konserni
Sammon omistajat 28.2.2023. Kuva: Sampo konserni

Vaikka Sampo on piensijoittajien suosikki, omistavat kotitaloudet yhtiön osakkeista vain 15 %. Ulkomaalaisessa omistuksessa on noin 60 % Sammon osakkeista. Suurimpia yksittäisiä osakkeenomistajia ovat valtion sijoitusyhtiö Solidium 6.44 % osuudella ja suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Varma 4,31 % osuudella ja Ilmarinen 1,15 % osuudella.

Sampo pyysi verottajalta päätöstä osittaisjakaumisen suhteen ja verohallinnon sitovan päätöksen mukaan jakautuminen on veroneutraali eli jakautumisesta ei koidu välittömiä veroseuraamuksia Sammon osakkeenomistajille, jotka ovat suomeen verovelvollisia.

Mandatum vain 14 % yhtiön tuloksesta

Mandatumin irroittaminen ei ole lopulta kovin merkittävä uutinen Sammon kannalta, sillä Mandatum toi vuonna 2022 vain noin 14 prosenttia koko Sampo-konsernin tuloksesta ennen veroja. Mandatumin tulos oli 236 miljoona euroa ennen veroja. Mandatumin hallinoitavien varojen arvo on 16 miljardia euroa.

Sampo omistaa Topdanmarkista 48,3 prosenttia ja yhtiön huhutaankin mahdollisesti haluavan ostaa Topdanmarkin loputkin osakkeet.

Mandatumin irrottamisesta Sammosta päättää lopulta yhtiökokous joka kokoontuu 17.5.2023. Mikäli Mandatumin myynti hyväksytään, siirtyy yhtiön omaisuus ja velat uudelle yhtiölle, joka listataan myöhemmin. Sammon osakkeenomistajan kannattaa siis odottaa lopullista päätöstä, eikä tehdä liian nopeita johtopäätöksiä.

Tiedotteen julkaisun jälkeen Sampo tiedotti, että yhtiö aikoo ostaa omia osakkeitaan takaisin 400 miljoonalla eurolla. Tällä halutaan palauttaa ylimääräistä pääomaa takaisin osakkeenomistajille. Osto-ohjelma on noin 2 prosenttia Sammon nykyisestä markkina-arvosta.

On myös hyvä muistaa ettei mikään ole varmaa ennen kuin se on varmaa. Sammon tiedotteessa on tästä muistuttamassa maininta: ”Hallituksen on mahdollista keskeyttää jakautumisprosessi ennen sen täytäntöönpanopäivää, jos tämän katsotaan olevan osakkeenomistajien edun mukaista.”

Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat