estateguru

Analyysi: Sammon osake menestynyt hyvin volatiilissa markkinassa

Sampo-konsernin Q1/2022 tulos oli vakaa. Osake on pärjännyt hyvin nykyisessä markkinatilanteessa. Kurssille antaa tukea mahti 4,10 euron osinko, joka irtoaa toukokuussa.

Julkaistu: 06.05.2022 Kirjoittaja:

analyysi osakkeet sampo sijoitusideat tulokset

Sampo

Sampo-konserni on pohjoismainen vakuutuskonserni. Sampo-konsernin yhtiöihin kuuluvat:

  • If Vahinkovakuutus – Ruotsissa pääkonttoriaan pitävä Pohjoismaiden suurin vahinkovakuuttaja
  • Mandatum – henkivakuutusliiketoimintaa sekä vakuutuksellista varainhoitoa harjoittava yhtiö
  • Topdanmark – Tanskan toiseksi suurin vahinkovakuutusyhtiö ja yksi suurimmista henkivakuutusyhtiöistä sekä
  • Hastings – yksi Iso-Britannian johtavista digitaalisella alustalla toimivista vahinkovakuuttajista.
  • Tämän lisäksi Sampo on omistanut noin 6 % Pohjoismaiden suurimmasta pankista Nordeasta, mutta myynyt sittemin omistuksena, eikä enää omista Nordean osakkeita.

Sampo on matalariskinen yhtiö, jolla on hyvä ja vakaa osinkohistoria. Osinkohistoriaan tosin tuli kolhu, kun Sampo jakoi vuodelta 2019 osinkoa vain 1,50 euroa. Vuonna 2021 Sampo palasi takaisin vahvaksi osinkoyhtiöksi ja positiivinen osinkotrendi jatkuu 2022.

Q1/2022 oli Sammolle vakaa, mutta tulos jäi silti ennusteista

Sammon voitto ennen veroja laski ja oli 566 M€ (ennuste 614,5 M€). Vahinkovakuutus ylsi 290 miljoonan euron (317) underwriting-tulokseen tammi–maaliskuussa 2022. If jatkoi vahvaa kehitystään ja saavutti 234 miljoonan euron (213) underwriting-tuloksen kasvaen 10 prosenttia vuodentakaisesta. Topdanmarkin tulos ennen veroja aleni 37 miljoonaan euroon (137). Hastingsin tulos ennen veroja oli 2 miljoonaa euroa (46). Mandatumin tulos ennen veroja kasvoi 80 miljoonaan euroon (76). Omistusyhteisön tulos ennen veroja kasvoi 164 miljoonaan euroon (115). Tulos sisältää 157 miljoonan euron suuruisen Nordea-osingon ja 28 miljoonan euron suuruisen myyntivoiton 19 miljoonan Nordea-osakkeen myynnistä.

Sampo luopui huhtikuussa kaikista Nordean osakkeista. Sampo myi kaikki omistuksessaan olleet 200 miljoonaa Nordean osaketta institutionaalisille sijoittajille, ja on tämän seurauksena konserni sai bruttomyyntituloina 1 840 miljoonaa euroa. Konsernin vakavaraisuussuhde vahvistui 200 prosenttiin ylittäen 170-190 prosentin tavoitteen. Sampo käynnisti uuden enintään 250 miljoonan euron suuruisen omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman maaliskuussa 2022. Tulosilmoituksen yhteydessä konserni myös ilmoitti sen johdon aikovan ehdottaa hallitukselle, että konserni käynnistäisi jälleen uuden omien osakkeiden osto-ohjelman 18.5.2022 järjestettävän varsinaisen yhtiökokouksen jälkeen sillä edellytyksellä, että yhtiökokous uusii hallituksen valtuutuksen omien osakkeiden ostoon.

Taloudelliset tavoitteet

Sampo mittaa vahinkovakuutusliiketoimintojen suoritusta yhdistetyllä kulusuhteella. Yhdistetty kulusuhde kertoo, kuinka suuri osa korvauskulut ja liikekulut ovat vakuutusmaksutuotoista. Mitä alempi yhdistetty kulusuhde, sitä parempi. Alle 90 prosentin kulusuhde on hyvä luku.

Sampo-konsernin vahinkovakuutusliiketoimintojen odotetaan yltävän vuosille 2021-2023 asetettujen tavoitteiden mukaisiin underwriting-marginaaleihin. Konsernitasolla Sampo tavoittelee alle 86 prosentin yhdistettyä kulusuhdetta, ja sen suurimman tytäryhtiön Ifin tavoitteeksi on asetettu alle 85 prosentin yhdistetty kulusuhde. Hastings tavoittelee alle 88 prosentin operatiivista kulusuhdetta.

Sampo-konsernin vahinkovakuutustoimintojen yhdistetyt kulusuhteet ja operatiiviset kulusuhteet vaihtelevat vuosineljänneksittäin muun muassa sään kausivaihteluiden, suurvahinkojen, aiempina vuosina sattuneisiin vahinkoihin liittyvän korvausvastuun purun sekä koronapandemiaan liittyvän vahinkofrekvenssin heilahtelun vuoksi. Näillä tekijöillä on erityisen olennainen merkitys yksittäisille segmenteille ja liiketoiminta-alueille, kuten Hastingsille.

Sammon osinko

  • Sammon hallitus ehdotti 9.2.2022 varsinaiselle yhtiökokoukselle osinkoa vuodelta 2021 maksettavaksi 4,10 euroa kullekin yhtiön osakkeelle. Osinko irtoaa 19.5.2022.
  • Sammon vuonna 2021 maksama osinko oli 1,70 euroa.
  • Sammon vuonna 2020 maksama osinko oli 1,50 euroa.

Sammon osake

Sammon osake on pärjännyt vuonna 2022 selvästi yleisindeksiä paremmin, vaikka välissä Ukrainan sota veti romahdutti kurssia. Kurssi kuitenkin palautui nopeasti, ja oli huipussaan samalla tasolla alkusyksyn 2019 kanssa. Tulosjulkistus ja Fedin toisen koronnoston jälkeinen romahdus ovat laskeneet nyt osakkeen hinnan viime syksyn tasolle. Kurssi voi palata takaisin nousutrendiin, koska Sammon osinkotuotto on erittäin korkea 4,10 euron osingon vuoksi (kurssi 44,40 euroa).

Sampo-konsernin osakekurssi viimeisen vuoden ajalta.
Lähde: TradingView

Tutki Sammon osaketta Osaketyökalulla

Osaketyökalussa Sampo-konserni saa keskimääräistä paremmat pisteet. Osakkeen momentti on vahva ja osinkopisteet selvästi parantumassa. Mikäli ehdotettu osinko menee yhtiökokouksessa läpi (mikä on odotettavaa), on Sampo ehdottomasti ansainnut takaisin osinkoyhtiön maineensa. Riskinä on vallitseva markkinatilanne ja miten kurssi reagoi, kun osinko irtoaa. Riskinä on, että osake laskee enemmän kuin osinko ja kurssilla kestää hetken palata nykytasoille.

Tutustu Osaketyökaluun!

Seuraa tuloskautta

estateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


ostetuimmat osakkeet etorossa

Image


estateguru

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy