Eurooppalaisten ja suomalaisten osakkeiden tuotto-odotukset ovat nousseet, mutta ne ovat edelleen historiallisen keskiarvon alapuolella.
Osakemarkkinoiden historiallinen tuotto
Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin reaalituotto on ollut noin 7 % historiassa. Lyhyen tähtäimen tuoton ennustaminen onkin sitten vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Tällä hetkellä osakemarkkinoiden suuntaa ohjaa mm. EKP:n elvytyksen teho.
Parhaat ennustemallit ovat sijoittajalle hyödyllisiä. Ne nimittäin kertovat, kuinka houkuttelevilta eri omaisuusluokat vaikuttavat ja antavat työkalun taktiseen allokaatioon. Eli siihen, mille markkinalle sijoittaja varansa sijoittaa.
Aktiivinen sijoittaja pohtii jatkuvasti, mihin nyt pitäisi sijoittaa ja onko esimerkiksi USA:n markkina houkuttelevampi kuin Euroopan. Ilman hyväksihavaittua ennustemallia tai muuta lukuihin perustuvaa pisteytystä sijoittaja toimii fiilispohjaisesti ja todennäköisesti sortuu yleisimpiin virheisiin.
Tuotto-odotusten muutokset
Osakemarkkinoiden arvostuskertoimien lasku on nostanut eri markkinoiden tuotto-odotuksia. Lyhyellä tähtäimellä osakemarkkinoiden näkymät ovat haastavat, mutta pitkän aikavälin tuotto-odotukset kertovat, miksi osakemarkkinoille ohjautuu edelleen rahaa. Vaihtoehtoiset tuoton lähteet ovat vähissä. Esimerkiksi euroalueen valtionlainojen pitkän aikavälin tuotto-odotus on -0,1 %. Vastaavasti eurooppalaisten osakkeiden tuotto-odotus on 5,8 %.
Viime päivityksestä tuotto-odotukset ovat nousseet seuraavissa (muutos prosenttiyksikköä):
- Eurooppalaiset osakkeet +1,0
- Suomalaiset osakkeet +0,6
- Maailman osakkeet +0,2
Tuotto-odotukset ovat laskeneet:
- Japanilaisissa osakkeissa -0,2
- Eurooppalaisissa korkean riskin lainoissa (High Yield) -0,1
Korkein tuotto-odotus on kehittyvien markkinoiden osakkeissa 8,1 %. Tuotto-odotus on sama kuin edellisessä päivityksessä.
Katso päivitetty tuotto-odotustaulukko tästä!
Taulukosta löytyvät myös tehokkaat ETF:t, joilla omaisuusluokkaan voi sijoittaa.