Northcrypto

Vuonna 2022 eniten tuottanut suomalainen osake on Wetteri Oyj

Suomen parhaat osakkeet 2022

Vuosi 2022 oli osakemarkkinoilla todella haastava. Tästä huolimatta useat yhtiöt takoivat kaksinumeroisia tuottoja. Vuoden eniten tuottanut suomalainen osake on vasta listautunut Wetteri Oyj.

Julkaistu: 02.01.2023 Kirjoittaja:

osakkeet sijoittaminen sijoitusideat Wetteri

Markkinatilanne

Vuonna 2022 karhumarkkina teki hallaa niin kansainvälisillä kuin kotimaisilla osakemarkkinoilla. Globaalin talouden ongelmat, kuten ennätyskorkea inflaatio, koron nostot ja komponenttipula olivat paljon esillä päättyneenä vuonna. Helsingin pörssiä alkuvuodesta koetteli erityisesti myösi Ukrainan sota ja niin sanottu ”Venäjä-riski”. Vuoden viimeisellä neljänneksellä inflaatiopaineen hiljalleen helpottaessa pörssikurssit kuitenkin lähtivät palautumaan alkuvuoden alamäestä. Tästä huolimatta OMXH 25-indeksin tuotto jäi vuonna 2022 -13,5 % pakkaselle.

Vaikka toimintaympäristö oli haastava, onnistui useampi kotimainen yhtiö takomaan jopa kaksinumeroista tuottoa. Järjestimme eniten vuonna 2022 tuottaneet suomalaiset osakkeet listaksi, ja kävimme läpi syitä positiivisen tuoton taustalla.

Eniten tuottaneista osakkeista suurin osa syklisiä

Tutkimme eniten tuottaneita suomalaisia osakkeita järjestämällä kotimaisten osakkeiden Osaketyökalumme yhtiöt YTD-tuoton mukaan. Vaikka alkuvuonna defensiiviset osakesektorit olivat sijoittajin suosiossa, on koko vuoden eniten tuottaneiden suomalaisten osakkeiden lista syklisten osakesektorien dominoima. Parhaiten tuottaneista kahdestatoista yhtiöistä jopa yksitoista edustaa syklisiä sektoreita ja vain yksi on defensiivinen.

Toisin kuin maailman suurimpien yhtiöiden vertailussa, kotimaan kahdentoista kärkeen ei yltänyt yhtään energiasektorin yhtiötä. Sen sijaan parhaiten pärjänneet osakkeet olivat useilta eri sektoreilta: kolme teknologia- ja rahoitussektorin yhtiötä, kaksi teollisuus- ja materiaalisektorin yhtiötä sekä yksi harkinnanvaraisen kulutuksen ja yksi terveydenhuoltosektorin yhtiö.

Vuonna 2022 eniten tuottaneet suomalaiset osakkeet

Vuonna 2022 eniten tuottivat tuoreet listautujat

Viime vuonna parhaiten tuottaneet osakkeet ovat tuoreita listautujia, eivätkä vielä löydy Osaketyökalusta.

Wetteri

Vuonna 2022 eniten tuottanut suomalainen osake on Wetteri Oyj. Autokauppa-alalla toimiva Wetteri-konserni listautui Helsingin pörssin päälistalle viime vuonna osakevaihdolla. Pörssilistattu viestintään ja verkkopalveluihin erikoistunut Soprano Oyj ilmoitti kesäkuussa 2022 allekirjoittaneensa ehdollisen osakevaihtosopimuksen, jonka mukaan yhtiö ostaisi Wetterin omistavan emoyhtiön Themis Holding Oy:n kaikki osakkeet. Järjestely astui voimaan joulukuussa 2022, minkä jälkeen Soprano Oyj:n nimi, kaupankäynti- ja liikkeeseenlaskijatunnus sekä yhtiön toimiala muuttuivat vastaamaan Wetteriä sekä yhtiön uutta päätoimialaa.

Viimeisen viiden vuoden ajan Soprano Oyj:n kurssiliikehdintä on ollut varsin molli-voittoista. Noin 0,3 € tienoilla sahannut osake koki hurjan reaktion, kun Soprano ilmoitti osakevaihdosta kesäkuussa – osake raketoi päivässä 76,5 %. Seuraavina päivinä kurssi tuli melko rankasti alas huipusta, mutta kuukauden sisällä osakkeen hinta nousi jälleen yritysjärjestelyn edetessä. Sopranon kurssi jatkoi samaa sykäyksittäistä kasvua vuoden loppuun. Hieman yllättäen yritysjärjestelyn astuttua voimaan joulukuussa, Wetterin (entinen Soprano) kurssin trendi kääntyi laskevaksi. Vuoden tullessa loppuun Wetterin osakkeen hinta oli kuitenkin 107,6 % korkeampi, kuin mistä Sopranon hinta vuoden alussa lähti.

Vuoden 2022 eniten tuottanut suomalainen osake on Wetteri Oyj. Kuvassa Wetterin osakekurssi viime vuodelta.
Wetterin osakekurssi vuonna 2022. Lähde: TradingView

Kempower

Toiseksi eniten vuonna 2022 tuotti joulukuussa 2021 Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle listautunut teknologiayhtiö Kempower. Lähes koko vuoden 2022 jatkunut nousukiito tuotti osakkeeseen sijoittaneille jopa 81,5 %:ia!

Kempower on nopeaa kasvua tavoitteleva sähköajoneuvojen pikalatauslaitteiden ja ‑ratkaisujen valmistaja ja tarjoaja. Yhtiö suunnittelee, valmistaa ja myy sähköajoneuvojen, kuten henkilö‑ ja hyötyajoneuvojen ja liikkuvien työkoneiden, sekä sähköalusten ja ‑veneiden, DC‑pikalatauslaitteita, ‑ratkaisuja ja ‑palveluita. Kempower toimii kansainvälisillä sähköajoneuvojen latausmarkkinoilla, eli sen toimintaa tukee viime vuosina todella kuumana käynyt sähköajoneuvojen megatrendi.

Vuoden 2022 ensimmäisellä puolikkaalla Kempowerin osakekurssi kasvoi melko tasaisesti vuoden alun pienen notkahduksen jälkeen. Raju muutos yhtiön kurssiin tapahtui elokuussa, kun Kempower julkaisi todella vahvan puolivuosituloksen. Yhtiön osake raketoi yhdessä päivässä useita kymmeniä prosentteja. Syksyllä Kempower ilmoitti useista uusista toimitus- ja yhteistyösopimuksista. Positiiviset uutiset sekä lokakuussa julkaistu, jälleen vahva Q3-tulos pompauttivat yhtiön osakkeen uusiin huippuihin. Vuoden loppua kohti sijoittajat kuitenkin kävivät varovaiseksi Kempowerin osakkeen kanssa, ja yhtiön osakekurssi laski hieman huipputasoista.

Kempowerin osakekurssi vuonna 2022. Lähde: TradingView

Osaketyökalun viisi eniten tuottanutta suomalaista osaketta

Reka Industrial: Kaapeli- ja kumiteollisuuden saralla toimivan Reka Industrialin vuoden ensimmäiset kymmenen kuukautta olivat melko tasaisia. Toimintaa jarruttaneista tuotannon- ja toimitusketjujen haasteista sekä nousseista kustannuksista huolimatta yhtiö takoi kolme positiivistä tulosta. Tästä huolimatta Rekan osakkeen hinta sahasi keskimäärin hieman edellisvuoden tasoa matalammalla. Muutos tähän tapahtui marraskuussa, kun Reka Industrial ilmoitti myyvänsä tytäryhtiönsä Reka Kaapeli Oy:n kansainvälisesti toimivalle Nexans SA:lle. Kauppahinnaksi tytäryhtiön osakkeille sovittiin 53 miljoonaa euroa, ja kauppa maksetaan käteisellä. Markkinat näkivät kaupan erinomaisena peliliikeenä, ja Rekan osakekurssi raketoi ilmoituksen jälkeen 58 %, mikä riitti kantamaan yhtiön eniten tuottaneiden osakkeiden listalle. Yrityskaupan myötä Reka Industrialin kaapelitoimiala päättyy ja yhtiö jatkaa pelkästään kumitoimialalla.

Reka Industrialin osakekurssi vuonna 2022.
Reka Industrialin osakekurssi vuonna 2022. Lähde: TradingView

Orion: Orionilla vaisusti alkanut vuosi sai melkoisen käänteen, kun yhtiö ilmoitti todella hyviä tuloksia liittyen sen Nubeqa-syöpälääkeeseen. Markkina näki uutisen todella lupaavana, ja Orionin osakekurssi pomppasi yhdessä päivässä yli 20 %. Pian kuitenkin geopoliittisen tilanteen heikentyminen ja sen myötä kiihtynyt kustannusinflaatio tekivät hallaa yhtiön toiminnalle. Osakkeen hinta painui Nubeqa-uutista edeltäneelle tasolle. Kesäkuun puolessa välissä Orion ilmoitti ostavansa Inovetin eläinlääkeliiketoiminnan, mikä lähetti yhtiön osakekurssin jälleen kasvavaan trendiin. Osakkeen hintaa kasvatti entisestään positiivinen puolivuosikatsaus. Loppukesästä Orionin kurssi laski hetkellisesti yleisen markkinatilanteen heikennyttyä, mutta vahva Q3-tulos lähetti osakkeen todella vahvaan nousutrendiin

Aspocomp: Piirilevyteknologiaan erikoistunut Aspocomp on nauttinut läpi koko vuoden piirilevyjen kovasta kysynnästä ja erityisesti yhtiön puolijohdeteollisuussegmentti takoi vahvaa tulosta vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä. Aspocompin osakekurssi on dipannut vuoden aikana pariin otteeseen, mutta vahvat osavuositulokset ovat luoneet uskoa sijoittajiin ja yhtiön osakkeen kurssi nousi vuoden alusta 25,2 %.

Sampo: Vuoden alku oli vaikea rahoitussektorin yhtiöille, kutenvakuutuskonserni Sammolle. Keväällä Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä Sammon kurssi laski alimmilleen yli vuoteen. Vaikka kurssi palautui nopeasti, mutta lähti uuteen laskuun kesää kohti. Kesän aikana hetkellisesti parantunut inflaatiotilanne sekä ennusteita vahvempi Q2-tulos lähettivät Sammon osakkeen nousutrendiin, joka on jatkunut vuoden loppuun muutamia pieniä dippejä lukuunottamatta. Myös Sampo on hyötynyt nousevien korkojen ympärsitöstä, ja kuten Ålandsbanken, on Sampo viestinyt hyvästä kassatilanteesta läpi toisen vuosipuoliskon useilla omien osakkeiden osto-ohjelmilla.

Ålandsbanken: Kuten Sampo-konsernilla, on myös Ålandsbankenilla vuoden 2022 toinen vuosipuolisko kantanut koko vuoden menestystä. Myös Ålandsbankenin osakekurssi palautui todella nopeasti Ukrainan sodan aiheuttaman dipin jälkeen, mutta sekin kääntyi syvään laskuun kesää kohti inflaation vallitessa markkinoilla. Vaikka pankin toisen vuosineljänneksen tulos oli odotettua heikompi, lähti Ålandsbankenin osakekurssi vahvaan nousuun loppukesästä. Syksyllä nousevat korot tukivat Ålandsbankenin toimintaa, ja vaikka pankin Q3-tulos oli jälleen kannattavuuden kannalta pettymys, ovat sijoittajat uskoneet osakkeeseen vuoden loppua kohti. Sijoittajien luottamusta on lisännyt Ålandsbankenin läpi jälkimmäisen vuosipuoliskon jatkuneet omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmat, jotka kertovat pankin kassan hyvästä tilasta.

Osaketyökalulla voit vertailla kotimaisia osakkeita

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalulla pääset tarkastelemaan mielenkiintoisimpien kotimaisten yhtiöiden tunnuslukuja. Työkalulla voit myös vertailla osakkeita toisiinsa. Kv-Osaketyökalulla onnistuu myös kotimaisten osakkeiden vertailu niiden kansainvälisiin kilpailijoihin.

Tutustu Osaketyökaluun!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy