New call-to-action

Liikennevalomalli kääntyi ”suosi osakkeita” -tilaan

ilotulituksia taivaalla

Liikennevalomalli siirtyi ”suosi osakkeita” -tilaan. Riskit ovat kääntyneet laskuun, sijoittajien sentimentti vahvistunut ja osakemarkkinoiden momentti kääntynyt.

Julkaistu: 23.03.2022 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Liikennevalomalli

Markkinaympäristöstä löytyvä liikennevalomalli on ollut punaisella eli ”vältä osakkeita” -tilassa 2.2.2022 lähtien. Tuoreimmassa 23.3.2022 päivityksessä liikennevalomalli kuitenkin kääntyi vihreälle eli ”suosi osakkeita” tilaan.

Tammikuussa osakemarkkinoilla käynnistyi Fedin koronnostopuheiden seurauksena teknologiasektorin sysäämänä nopea korjausliike, jossa lukuisten systemaattisten strategioiden stop-loss -rajat synnyttivät rajun myyntiaallon markkinoille. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seuranneet talouspakotteet syvensivät markkinalaskua.

Tällä hetkellä näyttää, että markkinapohjat nähtiin 14.3.2022. Fed päätti nostaa ohjauskorkoa 16.3.2022 ja tämän jälkeen markkinatunnelmat ovat olleet positiiviset.

Liikennevalomallimme reagoi tilanteeseen ja on nyt ”suosi osakkeita” tasolla. Mallin käänsi vihreällä finanssiriski-indikaattorin kääntyminen laskuun ja alle nollarajan. Myös markkinariski-indikaattorin lyhyt suunta kääntyi laskuun korkeilta tasoilta, mikä on usein ollut hyvä merkki.

Markkinahuomiot

 • Markkinariski-indikaattorin lyhyt suunta selvässä laskussa.
 • Finanssiriski-indikaattori jälleen laskussa ja ”Risk on” -ympäristössä.
 • Osakemarkkinoiden momentti kohentunut
  • Osakemarkkinat pitkien liukuvien keskiarvojen ja tukitasojen yläpuolella.
  • Riskilainojen korkoerot laskussa.
  • Pankkien väliset lainamarkkinat vahvassa kunnossa.
 • Sentimentti jälleen nousussa maaliskuun 2. viikon äärimmäisen pessimistisissä lukemien jälkeen.
  • Venäjä ja Euroopan osakemarkkinat olivat voimakkaimmin ylimyytyjä.
  • Yhdysvaltojen osakemarkkinat kestivät Ukrainan sodan laskun eurooppalaisia osakkeita paremmin.

Mihin markkina suuntaa seuraavaksi?

Nasdaq 100 -indeksi on noussut jo 12 % maaliskuun 14. päivän pohjilta. Myös S&P 500 -indeksi on noussut vahvasti, yli 8 prosenttia. Tyypillisesti nopean nousujakson jälkeen seuraavan 1-2 viikon markkinatuotot voivat olla heikot.

Nasdaq 100 -indeksillä on noin 15 000 pisteessä tärkeä vastustaso. Jos indeksi jää tämän tason alle ja kääntyy takaisin laskuun, niin se tarkoittaa, että indeksi jatkaa laskutrendissä. Nasdaq 100 -indeksin tammikuun ja helmikuun huiput ovat olleet edellisiä huippuja alemmat. Jos siis maaliskuun huippu jää helmikuun huippuja alemmas, kyseessä on ns. ”lower highs” -kuvio, mikä on tyypillistä laskutrendissä.

Markkinatilanne on nyt vaikeasti tulkittava, sillä Fedin aggressiiviset koronnostoajatukset eivät ole osakemarkkinoille positiivista. Markkinoilla tilanne on nähty siten, että taistelu inflaatiota vastaan on parempi kuin hallitsematon inflaatio. Riskisentimentin parantuminen on positiivista. On todennäköistä, että osakemarkkinoiden pohjat ovat takana ja tulevien viikkojen mahdolliset dipit kannattaa käyttää ostopaikkoina. Ennakoimme, että teknologiaosakkeet jatkavat nousukärjessä.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy