Helposti kryptomarkkinoille – WisdomTreeltä kolme krypto-ETP:tä

Osakemarkkinoilta tutut sijoituskohteet, kuten ETF:t löytävät tiensä myös kryptomarkkinoille. Tarkastelussa WisdomTreen kolme kryptovaluutta ETP:tä.

Juho Toratti
Juho Toratti

Osakemarkkinoilta tutut sijoituskohteet, kuten ETF:t löytävät tiensä myös kryptomarkkinoille. Tarkastelussa WisdomTreen kolme kryptovaluutta ETP:tä.

Erilaisten sijoitusinstrumenttien määrä kryptomarkkinoilla on kasvanut

Kryptovaluuttojen ympärillä pyörivän mielenkiinnon ja hehkutuksen myötä keinot sijoittaa kryptovarallisuuteen ovat kasvaneet merkittävästi. Siinä missä vielä 2010-luvun puolivälissä ainoa tapa sijoittaa kryptovarallisuuteen oli ostaa kryptovaluuttakolikoita, voi tänä päivänä sijoittaa kryptoihin lähes samalla tavalla ja samoilla menetelmillä kuin perinteisiin osakkeisiin. Monet kryptovaluuttapörssit tarjoavat käyttäjilleen samanlaisia sijoitusinstrumenttejä kuin osakemarkkinoilla, kuten esimerkiksi johdannaisia.

Yksi osakemarkkinoilla korkean aseman saavuttanut sijoitusväline on pörssinoteeratut rahastot, eli tuttavallisemmin ETF:t (exchange-traded fund). Vaikka ETF:iä on myös kryptomarkkinoilla, ei niistä kuule puhuttavan läheskään yhtä usein. Nyt onkin siis hyvä ottaa aihe tarkasteluun, sillä WisdomTree on julkaissut kuunvaihteessa kolme uutta kryptovaluutta ETP:tä.

WisdomTree näki tarpeen uusille hajautetuille ja yksinkertaisille kryptosijoituskohteille

Yhdysvalloissa vuonna 2006 perustettu WisdomTree on kansainvälisesti toimiva ETF- ja ETP-talo. Yhtiö tarjoaa ja hallinnoi todella laaja-alaisesti sijoittavia pörssinoteerattuja rahastoja sekä -tuotteita.

Marraskuun viimeisinä päivinä WisdomTree ilmoitti täydentävänsä digitaalisten sijoituskohteiden tarjontaa julkaisemalla kolme uutta fyysisesti tuettua kryptovaluuttakori ETP:tä. ETP:llä tarkoitetaan pörssinoteerattua tuotetta (exchange-traded product), joka on käytännössä ETF:n yläkäsite.

WisdomTree uskoo kryptovarallisuuden merkityksen kasvavan finanssimaailmassa entisestään. Yhtiön Euroopan osaston digitaalisten sijoituskohteiden päällikkö Jason Guthrien mukaan instituutioilla on tästä syystä tarve saada uusia sivistyneitä työkaluja, joilla niiden asiakkaat pääsevät sijoittamaan tehokkaasti kryptomarkkinoille. Tähän tarkoitukseen WisdomTree kehitti julkaisemansa ETP:t, joilla Guthrien mukaan sijoittajat voivat sijoittaa kryptomarkkinoille hajautetusti, samalla kuitenkin päästen käsiksi hajautetun talouden innovaatioiden, kuten kryptovaluuttojen, DeFien ja NFT:den potentiaaliseen kasvuun.

Millaisia uudet ETP:t ovat?

WisdomTree julkaisi siis kolme uutta ETP:tä: Crypto Market, Crypto Altcoins ja Crypto Mega Cap Equal Weight ETP:t. Kaikki kolme ETP:tä listattiin Sveitsin osakepörssi SIX:ssä sekä Börse Xetrassa. ETP.tä voi ostaa useimmista Euroopan Unionin maista, kuten myös Suomesta.

WisdomTree Crypto Market (BLOC)

WisdomTreen BLOC on kelluva markkina-arvopainotettu ETP. Se tarjoaa hajautetun korin kryptovaluuttoja, jotka yhdessä käsittävät noin 70 % kryptomarkkinoiden markkina-arvosta. BLOCin perustana oleva indeksi koostuu tällä hetkellä Bitcoinista, Ethereumista, Cardanosta, Bitcoin Cashista, Litecoinista, Polkadotista ja Solanasta. WisdomTreen mukaan tämä ETP sopii niille, jotka haluavat sijoittaa kryptomarkkinoiden laajalle, likvidille ja vakiintuneelle puolelle. BLOC tasapainotetaan vuosittain, ja sen kokonaiskustannussuhde (TER) on 1,45 %.

WisdomTree Crypto Altcoins (WALT)

Myös WALT on niin ikään kelluva markkina-arvopainotettu ETP. BLOCista WALT eroaa siten, että se sijoittaa hajautetusti eri altcoineihin, eli Bitcoinista ja Ethereumista johdettuihin kryptovaluuttoihin. ETP:n pohjana oleva indeksi koostuukin tällä hetkellä Cardanosta, Bitcoin Cashista, Litecoinista, Polkadotista ja Solanasta – toisinsanoen siis kaikista muista BLOCin kryptoista paitsi Bitcoinista ja Ethereumista. WisdomTreen mukaan WALT soveltuu hyvin esimerkiksi sijoittajille, joilla on jo omistuksessa markkina-arvoltaan megaluokan kryptovaluuttoja (BTC & ETH), ja jotka haluavat hajauttaa kryptomarkkinoille muuttamatta aikaisempia omistuksia. Myös WALT tasapainotetaan vuosittain ja sen kokonaiskustannussuhde (TER) on 1,45 %.

WisdomTree Crypto Mega Cap Equal Weight (MEGA)

Joukon viimeinen ETP keskittyy kryptomarkkinoiden jättiläisiin. WisdomTreen MEGA on tasaisesti painotettu ETP, joka sijoittaa vain markkina-arvoltaan megaluokan kryptovaluuttoihin, eli tällä hetkellä Bitcoiniin ja Ethereumiin. Yhtiön mukaan MEGA tarjoaa yksinkertaisen, turvallisen ja kustannustehokkaan tavan päästä käsiksi kryptomaailman johtotähtiin, Bitcoiniin ja Ethereumiin. ETP tasapainotetaan kvartaaleittain siten, että sijoituskohteet ovat painotettu tasaisesti. MEGA on WisdomTreen mukaan matalahintaisin fyysisesti tuettu kryptovaluuttakori ETP Euroopassa, ja sen kokonaiskustannussuhde (TER) on vain 0,95 %.

Taustatietoja WisdomTreen kolmesta kryptovaluutta ETP:stä.
Lähde: WisdomTree Crypto Basket ETP presentation

Kryptovaluutta ETP:n hyödyt

Kryptovaluutta ETP:t omaavat pitkälti samat hyödyt kuin perinteiset osake-ETF:t. Sijoittamalla kryptovaluuttoihin ETP:n avulla, sijoittaja säästyy varallisuuden hallinnointiin liittyvältä vaivalta ja ylimääräisiltä kustannuksilta. Toisin kuin suoraan kryptokolikoihin sijoittamisessa, ETP:hen sijoittaneena sijoittajan ei tarvitse itse säilyttää kryptovaluutan yksityisiä avaimia, avata erikseen kryptovaluuttalompakkoa tai olla missään tekemisissä kryptovaluuttojen taustalla olevan lohkoketjuteknologian kanssa. Kaikista näistä osa-alueista ETP:n julkaissut yhtiö, kuten WisdomTree, pitää huolen.Miten ostaa kryptovaluutta ETP:eita tai suoraan kryptovaluuttoja?

WisdomTreen krypto-ETP:t ovat yksinkertaisia instrumentteja. Sijoittaja voi myös ostaa kryptovaluuttoja suoraan ilman ETP-rakennetta. Tällöin säästyy hallinnointikuluilta. WisdomTreen sisältämät krpytovaluutat ovat hyviä kryptovaihtoehtoja aloittaa sijoittaminen.

Sijoittamiseen liittyy aina tappion riski.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Miksi Bitcoiniin hajauttaminen kannattaa?
Sijoittajan valinnat