Sijoitusideana Intian osakemarkkinat – vaihtoehto Kiina-sijoituksille

Institutionaalisten sijoittajien rahavirrat ovat alkaneet ohjautua Intiaan, eikä suotta. Mikä tekee Intiasta yhden Aasian houkuttelevimmista sijoituskohteista?

Juho Toratti
Juho Toratti

Institutionaalisten sijoittajien rahavirrat ovat alkaneet ohjautua Intiaan, eikä suotta. Mikä tekee Intiasta yhden Aasian houkuttelevimmista sijoituskohteista?

Miksi Intian osakemarkkinat?

Aikaisemmin viikolla kerroimme Kiinan internet-osakkeista, ja niiden kasvupotentiaalista. Kiinaan sijoittamiseen kuitenkin liittyvä riski on kohonneen poliittisen riskin ja markkinatunnelmien vuoksi korkea. Sijoittajan on myös pohdittava sijoituksen eettisyyttä. Monen kiinalaisen yhtiön toimintatavat ja monopolistiset kilpailukeinot eivät ole olleet eettisesti kestävällä pohjalla.

Kiinalaisten osakkeiden suosion laskusta institutionaalisten sijoittajien rahavirrat ovat alkaneet ohjautua Intiaan. Intia on yksi maailman nopeimmin kasvavista kehittyvistä talouksista – joidenkin arvioiden mukaan jopa nopein vuoteen 2024 mennessä. Intia on ollut pitkään Kiinan varjossa, mutta tähän yritetään muutosta. Valtio on pyrkinyt mahdollistamaan vakaan kasvun muun muassa kehittämällä infrastruktuuriaan, parantamalla maan sosiaaliturvaa ja verotusta, sekä tehostamalla kansalaisten pääsyä finanssisektorin palveluiden piiriin.

Infrastruktuuri-investoinnit

Merkittävin fyysinen tekijä Intian kasvumahdollisuuksien takana, on maan valtavat investoinnit Intian infrastruktuurin kehittämiseksi. Maan kehitystä ehostavien investointien rypäs on nimetty National Infrastructure Pipeline:ksi (NIP), eli kansalliseksi infrastruktuuriverkostoksi. Luokassaan ensimmäinen kokonaisen valtion ajama hanke NIP pitää sisällään yli 8 000 projektia eri toimialoilta. Suurin osa NIP:iin ajetusta varallisuudesta keskitetään Intian kulkuyhteyksien ja energiantuotannon kehittämiseen. Myös valtion vedensaantiin ja puhtaanapitoon, sekä yhteiskunnallisen rakenteen parantamiseen allokoidaan paljon varoja. Hankkeen on määrä valmistua fiskaalivuoteen 2025 mennessä, ja sen on arvioitu maksavan noin 1 943,95 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

NIP:in tarkoituksena on rakentaa Intiaan maailmanluokan infrastruktuuri. Sosiaalisesta näkökulmasta projektin tarkoitus on parantaa Intian asukkaiden yleistä elämänlaatua. Taloudellisesta näkökulmasta NIP:in on määrä houkutella ja tuoda investointeja Intiaan ja erityisesti maan infrastruktuuriin. Rahavirrat valtioon ja kehittynyt infrastruktuuri parantaisivat Intian globaalia kilpailukykyä, ja ovat merkittävä askel kohti Intian tavoitetta olla viiden biljoonan dollarin talous vuoteen 2025 mennessä.

Demografia ja kasvu

Intia on pian ottamassa Kiinan paikan maailman väkirikkaimpana valtiona. Demografian suhteen Intian merkittävin valtti valtion kilpailukyvyn ja kehityksen suhteen on se, että Intiassa on jo nyt maailman suurin nuorisoväestö. Lähes 380 miljoonaa 10-24 vuotiasta kansalaista takaavat Intialle vakaan työvoimatarjonnan pitkälle ajalle. Yhdistyneiden Kansakuntien väestörahaston mukaan Intia säilyttää aseman maailman suurimman nuorisoväestön omaavana valtiona ainakin vuoteen 2030 asti.

Kestävän työvoimatarjonnan lisäksi Intian talous hyötyy valtavasta populaatiosta koulutettujen asiantuntijoiden määrällä. 1,3 miljardiin asukkaaseen mahtuu valtava määrä korkeasti koulutettuja, uusien innovaatioiden kannalta merkittäviä ammattilaisia. Intiassa on jo nyt maailman kolmanneksi suurin joukko tieteenharjoittajia ja teknikoita. Tämä määrä tulee oletettavasti nousemaan kasvavan kokonaisväestön mukana. Tulos valtavasta tieteenharjoittajien määrästä on jo näkyvissä, sillä Intia on parantanut sijoitustaan vuosi vuodelta Globaalien innovaatioiden indeksissä.

Miten sijoittaa Intian osakemarkkinoille?

Suomalaiselle sijoittajalle on rajattu määrä mahdollisuuksia sijoittaa Intian osakemarkkinoille. Käytännössä sijoitusmahdollisuudet ovat MSCI India ETF:t ja muutaman kotimaisen pankin tarjoamat sijoitusrahastot. Kuitenkin kaikki nämä rahastot seuraavat pitkälti MSCI India -indeksiä. Esimerkiksi tarkasti indeksiä seuraavaa iShares MSCI India ETF-rahastoa suomalainen sijoittaja voi ostaa lähes kaikilta tunnetuilta välittäjiltä.

iShares MSCI India ETF

Intian osakemarkkinat kuvaava MSCI India ETF:n vuoden tuotto.
Lähde: Tradingview

Viimeisen vuoden aikana intialaiset osakkeet ovat pärjänneet hyvin. Vuoden aikana MSCI India ETF on kasvanut hurjat 38,6 %. Selkein notkahdus rahaston kasvussa tapahtui huhtikuussa. Notkahduksen takana on luultavasti koronaviruspandemia, sillä huhtikuussa koronatartunnat lähtivät hurjaan nousuun Intiassa. Tartuntojen huippu saavutettiin toukokuun alussa, jonka jälkeen ETF:n kurssi lähti uuteen nousuun.

MSCI India ETF pyrkii seuraamaan tarkasti MSCI India -indeksiä. Indeksin pääpaino on finanssisektorissa (25,9 %). Seuraavaksi suurin paino on informaatioteknologiasektorissa (17,8 %) ja energiasektorissa (11,3 %).

ETF:n 5 suurinta sijoituskohdetta

1. Reliance Industries

Reliance Industries on intialainen monialakonserni ja Intian suurin yksityisen sektorin yhtiö. Reliance Industries aloitti toimintansa tekstiilien- ja polyesterinvalmistajana, mutta nykyään yhtiö toimii energiantuotannon, materiaalien, jälleenmyynnin, viihteen sekä digitaalisten palveluiden toimintasektoreilla. Yhtiö arvioi sen tuotteiden ja palveluiden olevan lähes jokaisen intialaisen käsillä joka päivä. Reliance Industries sijoittui vuonna 2020 Fortune Global 500 -listalla sijalle 96.

Reliance Industrien fiskaalivuoden 2022 ensimmäinen kvartaali oli todella otollinen koronapandemian uudesta aallosta huolimatta. Yhtiön liikevaihto kasvoi vuoden takaiseen vertailukauteen verrattuna 57,4 % ja oli vuosineljänneksellä 21,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Myös Reliance Industrien kannattavuus parani ensimmäisellä neljänneksellä – yhtiön tulos kasvoi vertailukaudesta 66,7 % ollen 1,9 miljardia dollaria. Myös yhtiön EPS kasvoi 46,7 % ja oli 19 Intian rupiaa per osake. Yhtiön johto kommentoi positiivisen kvartaalin olevan ansiota Reliance Industrien hajautetusta toimialasta.

2. Infosys

Infosys on suuri IT-alan yhtiö. Infosys tarjoaa uuden sukupolven digitaalisia palveluita ja konsultaatiota. Yli neljäkymmentävuotias yhtiö tarjoaa asiakkailleen tekoälyllä toimivan ytimen, joka auttaa asiakasyhtiötä siirtymisessä digitaaliseen ympäristöön. Infosysillä on asiakkaita yli 50 valtiossa.

Fiskaalivuotensa ensimmäinen kvartaali oli kasvunsa puolesta Infosysin paras kymmeneen vuoteen. Kvartaalilla yhtiön liikevaihto kasvoi 16,9 % vuoden takaisesta vertailukaudesta, ja 4,8 % viime fiskaalivuoden viimeisestä kvartaalista. Liikevaihtoa kertyi 3,8 miljardia dollaria. Infosysin toimitusjohtajan Salil Parekhin mukaan vahva kasvu oli päättäväisten työntekijöiden ja luottavien asiakkaiden ansiota. Vahvan kasvun tukemana myös Infosysin osakekohtainen tulos kasvoi 26,1 %, ollen 0,17$. Positiivisen vuosineljänneksen takia yhtiö nosti ohjaustaan liikevaihdon suhteen. Uuden ohjauksen mukaan Infosysin liikevaihto kasvaa fiskaalivuonna 2022 14 – 16 %.

3. Housing Development Finance Corporation

Housing Development Finance Corporation (HDFC) on holdingmuotoinen rahoitus- ja vakuutusyhtiö. HDFC on Intian johtava asuntorahoitusyhtiö. Yhtiö toimii pääsääntöisesti Intiassa, mutta se on antanut asuntorahoituksen konsultointipalveluita useisiin eri maihin Aasiassa, Afrikassa ja Itä-Euroopassa.

Koronaviruspandemian toinen aalto Intiassa ei aiheuttanut suurta vahinkoa HDFC:n toimialalla. Asuntojen kysyntä pysyi korkeana ja liiketoiminta vain parantuu rajoitusten poistuessa. Fiskaalivuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä yhtiön saamien maksujen määrä kasvoi 181 % vuoden takaisesta. HDFC:n katsauskauden tulos oli 525,3 miljoonaa dollaria. Yhtiön osakekohtainen tulos oli noin 0,37$.

4. ICICI Bank

ICICI Bank on Intian johtava yksityisen sektorin pankki. ICICI hallinnoi syyskuun 2020 lopussa noin 198,8 miljardin dollarin varoja. Pankilla on toimintaa ainakin neljässätoista maassa Intian lisäksi. Yhteensä ICICI:llä on yli 5 000 haarakonttoria ja yli 15 000 pankkiautomaattia ympäri Intian.

5. TATA Consultancy Services

Tata Consultancy Services (TCS) Intian suurimpia IT-alan yhtiöitä, joka on menestynyt myös ulkomailla. Yhtiö tarjoaa IT-palveluita sekä digitaalisia liiketoimintaratkaisuja. TCS:llä on yli puoli miljoonaa työntekijää yli 40 eri valtiossa.

Vaihtoehtoja

Jos Intian osakemarkkinoille sijoittaminen alkoi houkuttelemaan, voit helposti vertailla eri MSCI India -indeksiä seuraavia ETF-rahastoja Sijoittaja.fi:n ETF-työkalulla. Työkalusta löytyy muun muassa tarkastelemamme iShares MSCI India ETF, sekä Lyxorin ja Amundin vastaavat rahastot.

Mikäli Aasiaan sijoittaminen tuntuu edelleen vieraalta, kannattaa sijoittajan tutkia länsimaisia internet-yhtiöitä. Nasdaq 100 on hyvä indeksi sijoittaa amerikkalaisiin teknologiayhtiöihin. Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkustamme löytyy yli 30 mielenkiintoista osakevaihtoehtoa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Sijoittajan valinnat