Kiinan markkina syöksyssä – missä pohjat? Mitä sijoittaja voi oppia Kiinasta?

Kiinan markkina

Kiinan osakemarkkinat ovat tulleet kuukaudessa alas kuin kivi. Mitä syöksystä voi oppia? Kumpaa sinä arvostat: tasaista tuottoa vai korkeaa tuottopotentiaalia hyväksyen voimakkaan kurssiheiluntaa?

Julkaistu: 06.07.2015 Kirjoittaja:

markkinat osakkeet tekninen analyysi

Shanghain pörssi (mannerkiinalaiset A-osakkeet) laski 29 % kuukaudessa. Perjantaina osakkeet tulivat alas 5,8 %. Tänään kurssit hieman palautuivat viranomaisten yrittäessä estää toimillaan totaalisen kurssiromahduksen.

Myimme Strategiamestari-mallisalkustamme mannerkiinalaiset A-osakkeet 26.5.2015. Alle oleva kuvaaja osoittaa, että ajoituksemme oli onnistunut. Ajoituksessa on aina kyse enemmän tuurista kuin taidosta.

Mannerkiinalaiset osakkeet

Viranomaiset yrittävät nyt estää kurssilaskun jatkumisen. Pudotus on ollut jyrkkä johtuen mm. velkarahalla ostettujen osakkeiden pakkomyynneistä.

Teknistä analyysia ja prosenttilaskua

Yllä olevassa kuvaajassa keskipitkän aikavälin tukitaso mannerkiinalaisille osakkeille on 3 076 pistettä. Tukitasolla tarkoitetaan sitä, että teknisen analyysin perusteella kurssin ei odoteta laskevan alle tämän tason. Resistanssi 5 166 pistettä vastaavasti kuvaa keskipitkän aikavälin kurssihuippua.

Viime perjantaisesta päätöskurssista on kiinalaisilla A-osakkeilla matkaa tukitasoon -17 %. Tällöin pudotusta huipputasosta (resistanssi) olisi tullut -40 %. Jotta osakkeet nousisivat takaisin huipputasolle edellyttäisi se 68 %:n nousua. Tämä on prosenttilaskun erikoisuus. Suuri kurssilasku edellyttää moninkertaista nousua, jotta ollaan lähtöpisteessä. Alla oleva taulukko havainnollistaa asiaa.

Indeksi Lasku alas Tarvittava nousu
100 0,0 % 0,0 %
90 -10,0 % 11,1 %
80 -20,0 % 25,0 %
50 -50,0 % 100,0 %
20 -80,0 % 400,0 %

Taulukko kertoo, että laskun kasvaessa tarvittava nousu kasvaa ekspontentiaalisesti. Mikäli osakekurssi laskee 50 % tarvitaan 100 %:n nousu, jotta ollaan lähtöpisteessä. Vastaavasti 80 %:n lasku edellyttää 400 %:n kurssinousua.

Prosenttilaskussa on myös toinen erikoisuus. Oletetaan, että omistat 10 000 eurolla kiinalaisia A-osakkeita. Kurssit laskevat 20 %. Sinulla on 8 000 euron arvosta osakkeita. Myytkö vai ostatko lisää? Tappiot ovat 2 000 euroa. Olet tappionkarttaja ja päätät ostaa 10 000 eurolla lisää. Kurssit laskevat 50 pisteeseen. Aiemmin omistamiesi osakkeiden hinta on 5 000 euroa ja uusien osakkeiden 6 250 euroa. Tappiosi on jo 8 750 euroa. Ostamiesi uusien osakkeiden lasku on 37,5 %, joka on lähellä vanhojen osakkeiden tappiota 50 %:ia, vaikka ostit uudet osakkeet ”halvalla”.

Tasaista tuottoa vai riskiä?

Kiinalaiset osakkeet ovat esimerkki voimakkaasta tuottopotentiaalista ja sitä seuraavasta korkeasta riskistä. Samanlaista riskiä on tarjolla venäläisillä osakkeilla, kreikkalaisista puhumattakaan.

Näillä, kuten myös yksittäisillä osakkeilla, voi tehdä satumaisia voittoja, mutta kolikon toinen puoli on suuret tappiot. Sijoittajan ei siten koskaan tulisi sijoittaa yksittäisiin riskisiin sijoituskohteisiin merkittävää osaa varallisuudestaan.

ETF-valintatyökalullamme voi tarkastella ETF-rahastojen riskiä. 5 vuoden maksimitappio kertoo rahaston suurimman mahdollisen tappion viimeisen viiden vuoden ajalta. Tappio on laskettu kurssihuipusta pohjille. Ennen sijoituspäätöksiäsi tarkasta, ettei kaikki varallisuutesi ole kohteissa tai rahastoissa, joiden maksimitappio viimeiseltä viideltä vuodelta oli esim. 50 % tai enemmän.

Uusin työkalumme Sijoittajan taulukot kertoo, että tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla parhaimman tuoton sai eurooppalaisista osakkeista. Vastaavasti kesäkuussa parhaiten tuottivat raaka-aineet.

Maailman osakemarkkinoiden, Euroopan ja USA:n tuottoluvut ovat viimeiseltä vuodelta huomattavasti matalampia ylös ja alas päin kuin kiinalaisilla osakkeilla. Näiden kohteiden riski on alempi mm. siksi, että hajautus on parempi. Sijoittajan taulukoista löytyy suoraan tehokas ETF, jolla voi sijoittaa esimerkiksi maailman osakkeisiin. Hajautus tulee näin kaikkiin maihin ja toimialoihin. Tuotto on tasaisempaa ja sijoittajan yöunet rauhallisempia.

Timoheikkila_web_s

Kirjoittaja Timo Heikkilä on Sijoittaja.fi:n perustaja ja toimii Sijoittaja.fi:n hallituksen puheenjohtajana. Heikkilällä on kymmenen vuoden kokemus rahoitusalalta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy