Sijoitusstrategit: Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen!

Sijoittaja.fi kysyi Suomen parhailta osakestrategeilta näkemyksiä Kreikan tilanteesta. Tässä vastaukset.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi kysyi Suomen parhailta osakestrategeilta näkemyksiä Kreikan tilanteesta. Tässä vastaukset.

Kreikka on jatkanut kovaa kielenkäyttöään. Tällä kertaa vuorossa on ollut pääministeri Tsipras, joka haukkui velkojat ja IMF:n. Tästä säikähtäneenä USA:n valtiovarainministeri Jacob J. Lew soitti pääministeri Tsiprakselle ja kehotti Kreikkaa pyrkimään kompromissiratkaisuun. Saksan Angela Merkel pysyi tyynenä ja ilmoitti, että tekee kaikkensa, jotta Kreikka pysyy eurossa.

Kysyimme Suomen merkittävimmiltä sijoitusstrategeilta, miten he ovat varautuneet Kreikan tilanteeseen ja ajautuuko Kreikka maksukyvyttömyyteen.

Ajautuuko Kreikka maksukyvyttömyyteen?

Strategeista 83 % piti todennäköisenä, että Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen. Käytännössä jonkinasteista maksukyvyttömyyttä pidetään siten varmana.

Ajautuuko Kreikka maksukyvyttömyyteen

 

Millä todennäköisyydellä Kreikka eroaa eurosta?

Mielenkiintoista oli se, että vaikka Kreikan maksukyvyttömyyttä pidetään todennäköisenä, niin eroa eurosta ei pidetä todennäköisenä. Kreetan lomalla voi siten ensi kesänäkin maksaa euroilla.

Eräs strategi kommentoi osuvasti, että Kreikkaa ei päästetä ulos eurosta. USA:lla on vahva intressi pitää Kreikka eurossa, jottei Kreikka ajaudu liian lähelle Venäjää. Tämä näkemys on myös heijastunut USA:n valtiovarainministerin yhteydenotoista Kreikan johtoon ja Merkelin kommenteista.

Millä todennäköisyydellä Kreikka eroaa eurosta

Miten olet varautunut Kreikan tilanteeseen sijoituspäätöksissäsi?

Kaikki sijoitusstrategit ovat varautuneet tilanteeseen ennakkoon omaisuusluokkavalinnoilla. Eli painottaneet salkuissa omaisuusluokkia tai sijoitusinstrumentteja, jotka eivät ole niin herkkiä Kreikan ongelmille. Tämä on myös näkynyt riskisempien sijoitusinstrumenttien hintojen laskuna viime aikoina. Vain muutama on varautunut tilanteeseen suojaamalla salkkua johdannaisilla.

Miten olet varautunut

Mitä sijoittajan tulisi tehdä?

Sijoitusstrategit suosivat käteisen tai lyhyen koron rahastojen pitämistä salkussa, kunnes Kreikan tilanteeseen saadaan ratkaisu. Lisäksi osakkeita kehotetaan pitämään alipainossa. Myös kiinteistörahastot tai vieras valuutta ovat suosittuja sijoituskohteita tähän tilanteeseen.

Hyvä neuvo on odota ja nosta eurooppalaiset osakkeet ylipainoon, kun tilanne selviää.

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat