Tuloskausi alkaa – kovimmat kasvajat ja tulosparantajat

Q4/2018 tuloskausi alkaa. Miltä yhtiöiltä odotetaan voimakkainta kasvua ja suurinta tulosparannusta? Entä, minkä yhtiöiden odotukset ovat pohjilla?

osakkeet tulokset

Tuloskausi Q4/2018

Pörssin tuloskausi alkaa Suomessa 23.1.2019. Toden teolla tuloskausi käynnistyy 28.1.2019 alkavalla viikolla. Pahimmat pelot tuloskaudesta ovat väistyneet tammikuun ensiviikkojen aikana. Isot tulosvaroittajat puuttuvat ja kurssit ovat palautuneet joulun ajan pohjalukemista.

Päivitimme Tulosseurantataulukon ja tuoreet analyytikkojen liikevaihto-, liiketulos- ja osinkoennusteet Q4/2018-tuloskaudelle. Vertasimme analyytikkojen ennusteita viime vuoden toteutuneisiin lukuihin. Alla oleviin taulukkoihin olemme koostaneet ne yhtiöt, joiden odotetaan kasvattaneen liikevaihtoa ja liiketulosta eniten sekä heikoimmat suorittajat.

Liikevaihdon ja tuloksen kasvattajat ovat vahvoilla, kun aiempaa vaikeamman markkinatilanteen odotetaan jatkuvan vuosina 2019-2020. Kutistujille ja kannattavuusongelmien kanssa painiville tulevaisuus ei näytä ruusuiselta.

Kasvajat ja laskijat

Suurimpien kasvajien kolmen kärki muodostuu yrityskauppojen myötä kasvaneista yhtiöistä. Asiakastieto haukkasi ruotsalaisen UC AB:n ja sulattelu ottaa aikansa. YIT:n liikevaihtoa kasvattaa yhdistyminen Lemminkäisen kanssa. NoHo Partners vastaavasti on entinen Restamax, joka osti Royal Ravintolat. Suurimmat orgaaniset kasvajat löytyvät seuraavilta sijoilta. Afrak Group, Bittium ja Raute on kasvaneet orgaanisesti.

Laskijoiden kärkipaikalla on CapMan, joka on sijoitusyhtiö. Sen liiketoimintaa pitää tarkastella vuositasolla ei kvartaaleittain tai puolivuosittain, koska liikevaihto ja tulos vaihtelevat voimakkaasti riippuen sijoitustoiminnan tuloutuksista. Sen sijaan Raisio on kutistunut jo hämmentävän pieneksi. Myös tulosvaroittajat Robit ja SRV ovat pienentyneet.

*H2-luvut

Tulosparantajat ja -heikentäjät

Tulosparantajien joukossa on myös yrityskauppojen kautta suuremmiksi kasvaneita. Joukossa on myös muuten parantaneita, kuten Sanoma, Hoivatilat, Aspocomp, Teleste, Pöyry, Caverion jne. Joukkoon mahtuu myös yhtiöitä, joiden suhteellinen parannus on suuri johtuen matalasta lähtötalosta, kuten Solteq ja Yleiselektroniikka.

Heikoimpien joukossa on pitkänlinjan alisuorittajia, kuten Martela, Suominen ja HKScan. Baswaren omistajien onni on yhtiöstä tehty ostotarjous. Yhtiö on ollut tappiolla jo pitkään, mutta hinta on silti kova. Tämä on mahdollista vain teknologiayhtiöissä.

*H2-luvut

Absoluuttisesti suurinta tulosparannusta odotetaan Telialta ja SSAB:lta. Myös Nordea odotetaan parantaneen. Saa nähdä, pettääkö Nordea jälleen. Sijoittajien suosikkipankki on viimeisellä kuudella kvartaalilla jäänyt viisi kertaa odotuksista. Myös metsäyhtiöiltä UPM:lta ja Stora Ensolta odotetaan selvää tulosparannusta. Osakkeet ovat laskeneet, joten markkinoiden odotukset ovat alempana. Etenkin ohjauksen suhteen.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssäSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Kansainvälinen markkina, etf 16.8.2019 16:38 | Timo Heikkilä
Mikä on indeksi ja miten siihen voi sijoittaa?

16.8.2019 15:24 | Timo Heikkilä
Sijoittaja – seuraa nyt volatiliteettia

hajautus, osakemarkkina 16.8.2019 14:50 | Sijoittaja.fi
Markkinakatsaus: mistä tuottoa?


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy